Uutiset

Elokuva patruunatehtaan räjähdyksestä onnistuu vaikeassa tehtävässään

Ilmajokelaissyntyinen Hannu-Pekka Björkman näyttelee elokuvassa Lapuan patruunatehtaan johtajaa.
Ilmajokelaissyntyinen Hannu-Pekka Björkman näyttelee elokuvassa Lapuan patruunatehtaan johtajaa.
Kuva: Blankface Oy
  • Tero Hautamäki

Epari elokuvissa

Lapua 1976. Kesto 110 min. Ohjaus Toni Kurkimäki. Ensi-ilta 1. syyskuuta 2023.

Matti Holma (Konsta Laakso) on töissä patruunatehtaalla kuten niin moni muukin lapualainen. Kun kotiseudulle palaava tehtaanjohtajan tytär Kaisa Mäkelä (Linnea Leino) aloittaa työt lataamossa, palaavat myös silmien pilkkeet sekä kipeät muistot, jotka kalvavat nuorten mieliä.

Monia solmuja ehditään avaamaan, kunnes 13.4.1976 lataamossa tapahtuu kohtalokas räjähdys. Se järkyttää ja hiljentää Lapuan vuosikymmeniksi ja vavahduttaa koko Suomea.

Päärooleissa Linnea Leino ja Konsta Laakso ovat luonnollisia ja uskottavia. Nuorten riittävän särmikäs rakkaustarina imi katsojan niin hyvin mukaansa, että jopa unohdin hetkeksi koko räjähdyksen.

Se on paljon sanottu, sillä yleisöä valmistellaan tuleviin dramaattisiin tapahtumiin jo ensimmäisistä kuvista alkaen. Lisäksi katsoja totta kai tietää, mitä tuleman pitää.

Tarkkaa ajankuvaa

Elokuvan ajankuva on nautittavan tarkka 70-luvun kauluksista avokirjahyllyihin ja lastulevyseiniin.

Lisää varsinaista vanhan ajan henkeä, aina kaukaa kartanopatruunoiden ajalta, on Hannu-Pekka Björkmanin hienosti näyttelemässä tehtaanjohtajassa. Äkäpussi nöyrtyy lopulta avaamaan silmänsä rakkauden ja kunnioittamansa tahdonvoiman edessä.

Monissa sivuosissa nähdään paikallisesti tuttuja kasvoja kuten Jussi Lampi, Rami Mäkilaine, Juha Lagström, Johanna Koivu, Teemu Kettula ja Juulia Soidinaho.

Kaiken kaikkiaan elokuva onnistuu hyvin vaikeassa tehtävässään. Pari juonenkäännettä voivat tuntua hiukan irrallisilta, mutta ne on helppo sivuuttaa.

Toni Kurkimäen ohjauksessa näkyy aiheen perinpohjainen hallinta ja paikalliskulttuurin tuntemus. Isossa esikoisohjauksessa on myös ennakkoluulotonta otetta ja uskallusta.

Myös kaunis elokuva

Karmeista tositapahtumista huolimatta Lapua 1976 on monessa kohtaa myös kaunis elokuva.

Kahden nuoren nostaminen keskiöön on ollut oikea ratkaisu. Räjähdyksen myötä rakkaustarina muuttuu entistäkin enemmän kertomukseksi rohkeudesta, menetyksestä ja toivosta.

Teoksen nimi, Lapua 1976, voi olla markkinoinnin kannalta hieman haastava. Toisaalta, mikä muu se voisi olla?

Nimi on tyylikäs, kertoo mistä on kyse eikä mässäile katastrofilla, kuten ei missään vaiheessa itse elokuvakaan.

Tero Hautamäki

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Jaa artikkeli
Lounaspaikka