Uutiset

Energian säästössä on vaaroja – Älä anna putkien jäätyä ja bakteerien lisääntyä

Monessa kodissa tuskaillaan miten saadaan rahat riittämään, kun sähkölaskuihin on tullut isot korotukset. Jotkut ovat päättäneet pyörittää kodinkoneita yöllä, kun sähkön hinta on edullisimmillaan. Kannattaa kuitenkin ottaa huomoon, että mahdollisen vahingon sattuessa ongelmia voi tulla vakuutusyhtiöiden korvauksissa. Kodinkoneita kun ei saa jättää vahtimatta.
Monessa kodissa tuskaillaan miten saadaan rahat riittämään, kun sähkölaskuihin on tullut isot korotukset. Jotkut ovat päättäneet pyörittää kodinkoneita yöllä, kun sähkön hinta on edullisimmillaan. Kannattaa kuitenkin ottaa huomoon, että mahdollisen vahingon sattuessa ongelmia voi tulla vakuutusyhtiöiden korvauksissa. Kodinkoneita kun ei saa jättää vahtimatta.
  • Virpi Kupiainen-Ämmälä

Sähkön riittävyyden ja hinnannousun takia kansalaisia kannustetaan säästämään energiaa. Lähes jokaisen toteutettavissa oleva säästötapa on laskea sisäilman lämpötilaa.

Äärimmäisyyksiin viety sisälämpötilan lasku voi saada aikaan merkittävää vahinkoa. Pohjola Vakuutus muistuttaa tiedotteessaan, että turvallisen peruslämmön raja on noin 12 astetta.

– Jos lämpötila laskee tämän alle, edessä voi olla vesivahinkoja kun putket halkeavat jäätyessään, opastaa omaisuusvakuutuksista vastaava Iiris Saranpää.

Vaihtoehtoiset lämmitystavat kiinnostavat

Sähkölaskun summan huomattava nousu on saanut suomalaiset kiinnostumaan vaihtoehtoisista lämmityskeinoista. Ilmalämpöpumppu on hyvä lisä kodin sisälämpötilan hienosäätämiseen, mutta vakuutusyhtiön mielestä se ei voi olla ainoa lämmönlähde.

– Ilmalämpöpumput ovat herkkiä sääilmiöille. Ne jäätyvät herkästi, Saranpää tietää.

Monessa kotitaloudessa energiansäästöä haetaan lisäämällä puulla lämpenevien takkojen ja tulisijojen käyttöä. Ennen tätä pidempään käyttämättä ollut tulipesä pitää tarkistuttaa nuohoojalla.

Vakituisen asunnon tulisijat on nuohottava kerran vuodessa. Vapaa-ajan asuntojen nuohousten välissä voi olla kolme vuotta.

Nuohooja puhdistaa hormit ja tarkistaa niiden paloturvallisuuden.

– Jos tulipalo syttyy, koska nuohous on tehty liian harvoin, voi se vaikuttaa vakuutuskorvauksiin, Saranpää kertoo.

Takan lämmittämiseen liittyvä tyypillinen vahinko on se, että savut tulevat kiinteistöön sisälle joko kiinni unohtuneen savupellin tai huonosti vetävän piipun takia.

Elävässä liekissä piilee muitakin vaaroja.

– Tulta pitää aina vahtia ja huolehtia kodin palovaroittimien toimivuudesta, Saranpää neuvoo.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Astetta alemmas

Venäjän hyökkäys Ukrainaan on aiheuttanut koko Euroopassa haastavan energiatilanteen. Energiansäästö on erityisen nopea ja vaikuttava keino energiakriisin hillitsemiseen ja rahan säästöön.

Kansallinen Astetta alemmas -kampanja pyytää jokaista tekemään nopeavaikutteisia ja konkreettisia energiansäästötoimia.

Kampanja kannustaa alentamaan asteella huonelämpötilaa, käymään nopeammin suihkussa, käyttämään vähemmän viihde-elektroniikkaa ja keventämään kaasujalkaa.

Vältä vaarat

1. Laske huonelämpötilaa maltilla. Pidä huonelämpötila vähintään 18 asteessa. Jos tiloissa on vanhuksia tai lapsia, tulee lämpötilan olla vähintään 20 astetta veto huomioiden.

Suosituslämpötila esimerkiksi autotallille on 5 astetta ja varastolle 12 astetta.

Huolehdi riittävästä ilmanvaihdosta ja seuraa sisäilman suhteellista kosteutta etenkin kovilla pakkasilla. Lämpötila ei saa laskea niin alas, että syntyy riski vesiputkien jäätymiselle.

2. Älä laske käyttöveden lämpötilaa alle 55 asteen. Infektioita ja pahimmassa tapauksessa vakavia keuhkokuumeita aiheuttavat legionellabakteerit pystyvät lisääntymään 20–45-asteisessa vedessä. Niiden torjumiseksi pidä käyttövesi 55–60-asteisena.

Vähennä lämpimän veden käyttöä esimerkiksi suihkuaikaa lyhentämällä. Huomioi kuitenkin, että erittäin vähäinen vedenkäyttö on riskitekijä legionellan kasvulle putkistoissa, joten kaikkien vesipisteiden olisi hyvä olla säännöllisessä, mieluummin päivittäisessä käytössä.

3. Pidä ilmanvaihto päällä. Ilmanvaihdon tehtävänä on poistaa epäpuhtauksia sisäilmasta ja tuoda riittävästi puhdasta ilmaa tilalle. Huolehdi siitä, että koneellinen ilmanvaihto on huollettu ajallaan, tuloilman lämpötila on säädetty ja ilmamäärät tarkastettu.

Katso, että erityisesti märkätiloissa on riittävä lämmitys ja ilmanvaihto kosteuskuorman vähentämiseksi.

Älä sulje tai tuki ilmanvaihdon venttiilejä. Jos rakennuksessa on koneellinen radonpoisto, älä kytke sitä pois päältä tai alenna sen tehoa.

4. Jätä lisäeristystyöt ammattilaiselle. Rakennuksen energiakorjauksen suunnittelu tulee teettää ammattilaisella. Väärin toteutettu lisäeristys voi aiheuttaa kosteusvaurion.

5. Polta vain puhdasta ja kuivaa puuta. Puunpoltto on merkittävä pienhiukkaspäästöjen lähde. Terveydelle ja ympäristölle haitallisten hiukkasten vähentämiseksi käytä takan tai kiukaan tulipesässä vain puhdasta ja kuivaa puuta.

Tuo puut sisälle 1–2 vuorokautta ennen käyttöä, jotta puun pinta ehtii kuivahtaa ja lämmetä. Roskat ja käsitelty puu eivät kuulu tulipesään.

Pidä tulisija kunnossa, noudata käyttöohjeita ja muista säännöllinen nuohous. Vältä puun polttamista liian pienellä ilmamäärällä.

Myös kynttilöiden poltto lisää sisäilman pienhiukkasmääriä, joten niillä ei kannata korvata kodin valonlähteitä. Säästä valaistuksessa energiaa valitsemalla energiatehokkaita led-lamppuja.

Lähde:THL

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Jaa artikkeli
Lounaspaikka