Uutiset

Epari kysyi: Mitä tapahtuu, jos joku kakkaa uimahallissa?

Vauvauinnissa ulostevahinkoja pyritään estämään uimavaipan avulla. Vaipat pitävät kakat sisällään.
Vauvauinnissa ulostevahinkoja pyritään estämään uimavaipan avulla. Vaipat pitävät kakat sisällään.
  • Virpi Kupiainen-Ämmälä

Uimahalliin mennään suihkun ja usein myös vessan kautta, mutta joskus altaassa sattuu ulostevahinko. Tavallisin sotkija on vauva tai pieni lapsi, joka pissaa, kakkaa tai oksentaa altaaseen. Silloin tällöin vahinkoja sattuu myös ikäihmisille.

Seinäjoen uimahallissa kakkavahinkoja on noin kerran kuukaudessa. Kun uloste huomataan, se siivotaan pois ja allas suljetaan niin kutsutun shokkikloorauksen ajaksi. Silloin altaan vesi kierrätetään suodattimen kautta.

– Jokaisessa altaassa on eri määrä vettä ja siksi altaiden veden puhdistusaika vaihtelee altaan vesikierron mukaisesti. Monitoimiallas on suljettuna noin kolme tuntia, iso allas viisi tuntia ja hyppyallas 12 tuntia, kertoo hallimestari Kari Elomaa.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Seinäjoen uimahallin hallimestari Kari Elomaa on tyytyväinen siihen, että asiakkaat osaavat pääsääntöisesti käyttäytyä uimahallissa hyvin.

Sarjakakkaajilta on vielä vältytty

Muutamalla paikkakunnalla uimahalleja ovat kiusanneet median sarjakakkaajiksi nimeämät henkilöt. Seinäjoella kukaan ei ole liannut vettä tahallaan.

– Onneksi näin ei ole ainakaan vielä käynyt. Se on tosi hyvä juttu, Elomaa huokaa.

Ainut Elomaan muistama ongelmailmiö aiheutti harmia pari vuotta sitten.

– Silloin suihkutiloissa leviteltiin saippuaa. Se teki lattiat liukkaiksi ja olisi voinut aiheuttaa vaaratilanteita. Onneksi tämäkin villitys unohtui pian.

Myöskään Kurikan uimahallissa ilkivallantekijöitä ei ole näkynyt.

– Joskus on huomautettu, että ihmiset saisivat vähän tarkemmin katsoa, minkälaisia uimahousuja pitävät. Siinä oli lähinnä kyse mielipiteestä, ei todellisesta haitasta, kertoo Kurikan kaupungin kiinteistönhoitaja Jouko Mäki-Paavola.

Seinäjoella uima-asuihin joudutaan puuttumaan harvoin.

– Kyse ei niinkään ole asun mallista, vaan materiaalista. Tavalliset urheilusortsit eivät ole vedessä hygieeniset, mutta uima-asumateriaalista tehdyt yhtä pitkät housut ovat, Elomaa tietää.

Saako Seinäjoen uimahallissa polskutella burkinissa eli musliminaisten käyttämässä koko vartalon peittävässä uimapuvussa?

– Tällaisia asuja ei vielä ole meidän hallissa nähty, mutta kyllä sellaisessa saa tulla uimaan. Tässäkin on tärkeää se, että kangas on uintiin tarkoitettua.

Uima-asun materiaalilla on suuri vaikutus veden puhtaana pysymisessä. Hallien vesi vesi tarkistetaan päivittäin ennen ovien avaamista. Tavallisesti kaikki on kunnossa.

Mäki-Paavola toteaa, että uimahallin puhdistuslaitteet reagoivat esimerkiksi pissavahinkoihin nopeasti. Lisäksi vedessä olevassa kloorissa on taisteluvalmius uimarien tuomia bakteereita vastaan.

– Viiden vuoden aikana yhden kerran halli on mennyt kiinni hetkeksi, kun koko halli desinfioitiin.

Salakatselusta vankilaan

Sekä Seinäjoella että Kurikassa uimarit käyttäytyvät pääsääntöisesti hyvin. Kun samassa tilassa on päivittäin satoja eri käyttäjäryhmien edustajia, pieniä kiistoja saattaa syntyä esimerkiksi kuntouimareiden ja vesijuoksijoiden kesken.

Veden roiskuttamiseen liittyviä ongelmia ei kummassakaan kaupungissa ole ollut. Sekään ei olisi mahdotonta. Vuosi sitten julkisuuteen tuli tapaus, jossa Salon uimahallissa uinut nainen vaati Salon kaupungilta uintimaksun palauttamista ja 500 euron korvausta siitä, että viereisellä radalla ollut perhosuimari oli roiskuttanut vettä naisen päälle.

Vakava uimahalliin liittyvä rikosketju tapahtui Kurikassa vuosina 2004–2019. Tuolloin kurikkalaismies kuvasi uimahallin asiakkaita ja hänen omassa kodissaan suihkussa käyneitä salaa useaan otteeseen. Mies passitettiin vankilaan ja määrättiin maksamaan korvauksia uhreille.

– Otamme tällaiset asiat erittäin vakavasti. Kyseisellä henkilöllä ei ole enää asiaa Kurikan uimahalliin, painottaa Kurikan vs. liikuntatoimen päällikkö Samuli Mäenpää.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Levittääkö uimahallin vesi koronavirusta?

Monet uimahallit ovat olleet koronan aikana suljettuna tai avoinna vain tietylle asiakasmäärälle. Hallien kiinni laittamisen syynä ei ole koronan leviäminen veden kautta, vaan uimahallissa tapahtuvat ihmiskontaktit.

Terveyden ja hyvinvoinninlaitoksen riskipotentiaalin mukaan tartuntariski uimahalleissa on silti pieni. THL:n mukaan ei ole näyttöä siitä, että koronavirus voisi levitä uima-allasvesien kautta. Uima-allasvesissä käytetään aina desinfiointikemikaalina klooriyhdisteitä, joiden ansiosta virukset tuhoutuvat nopeasti uima-allasveteen joutuessaan.

Koronavirus tarttuu lähinnä pisara- ja kosketustartuntana, mutta voi tarttua myös ilmavälitteisesti etenkin huonosti ilmastoiduissa sisätiloissa. Uimahalleissa on kuitenkin yleisesti huomattavasti tehokkaampi ilmanvaihto kuin monissa muissa julkisissa sisätiloissa, minkä voidaan osaltaan arvioida vähentävän ilmavälitteisen tartunnan riskiä, mikäli noudatetaan muita terveysturvallisuus- ja hygieniasuosituksia.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Jaa artikkeli
Lounaspaikka