Uutiset

Epari pääsi testaamaan uuden skeittipuiston ennen lauantaisia avajaisia – ”Jos yksikin nuori välttyy syrjäytymiseltä, säästetään miljoonia”

Useat skeittaajat Lakeuden Wallriver Skateboarding -yhdistyksestä testasivat uutta skeittiparkkia. Kuvassa skeittaaja tekee Frontside 50-50-temppua.
Useat skeittaajat Lakeuden Wallriver Skateboarding -yhdistyksestä testasivat uutta skeittiparkkia. Kuvassa skeittaaja tekee Frontside 50-50-temppua.
Kuva: Milla Hanhikoski

Lakeuden puiston uuden skeittiparkin avajaisia vietetään lauantaina. Epari pääsi seuraamaan, kun seinäjokelaisen skeittiyhdistyksen, Lakeuden Wallriver Skateboardingin, jäsenet testasivat tilaa.

Paikan tarpeesta kertoo se, että heti aitojen avauduttua radalle oli ilmestynyt innokkaita poikia skuuttien kanssa.

– Vaikutti siltä, että he ovat olleet täällä päivystämässä, mikäli portit aukeaisivat ennen avajaisia, yhdistyksen puheenjohtaja Ville Könönen arvelee suupielet hymyssä.

Mies on tyytyväinen nuorten kiinnostuksesta lajia kohtaan.

– Jos yksikin nuori välttyy skeittauksen ansiosta syrjäytymiseltä, säästää kaupunki miljoonia euroja, Könönen toteaa ja kertoo parkin hinnan olevan pieni kustannus tulevaisuuden säästöä ajatellen.

Skeittiparkki

Sijaitsee Lakeuden puistossa, Torikadun ja Koulukadun kulmauksessa.

Kaupungin rakennuttama, skeittaaja Janne Saarion suunnittelema.

Maksuton tila harjoitella esimerkiksi skeittausta tai skuuttausta.

Sisältää erilaisia elementtejä, kuten ramppeja ja kaiteita. Keskellä aluetta on tila, jossa voi viettää aikaa esimerkiksi eväitä syöden.

Parkin piti valmistua vuoden 2022 aikana, mutta hanke viivästyi kohonneiden rakennuskustannusten takia.

Skeittiparkin kustannukset ovat 315 000 euroa. Valtionavusta hanke on saanut 62 000 euroa.

Skeittaus on monipuolista liikuntaa.
Kuva: Milla Hanhikoski
Välillä skeitatessa kolisee hurjankin näköisesti. Kuvassa backside boardslide -tempun yritys.
Kuva: Milla Hanhikoski

Mitä ja missä?

Skeittipuisto avataan sään salliessa lauantaina 16. syyskuuta kello 12-14. Kaupunginjohtaja Jaakko Kiiskilä aloittaa tapahtuman puheella, jonka jälkeen alue on vapaasti tutustuttavissa.

Tilaa harrastaa

Testiä varten paikalle on päässyt iso joukko yhdistykseen kuuluvia skeittaajia. Eri-ikäiset miehet lämmittelevät ja hakevat ensikosketusta uusiin tiloihin. Vielä toistaiseksi aidoilla ympäröity parkki täyttyy lautojen kolinasta ja puheensorinasta. Vähitellen erilaiset rampit ja kaiteet alkavat ruuhkautua.

Lautailijoiden välillä toimii kuitenkin lähes telepaattinen yhteys, kun he sujahtelevat toistensa ohi. Jatkuva kannustus sekä temppujen onnistuessa iloinen hurraus täyttävät ilman. Pilke silmäkulmassa heitetyltä naljailultakaan ei vältytä.

Skeittaajista välittyy huoleton tunnelma. Harrastus vaatii taitoa, ja välillä hurjankin näköiset horjahdukset hoidetaan ammattitaidolla.

Skeittaus vaatii hyvää tasapainoa, kuten backside boardslide -temppua a-reiliin tehdessä.
Kuva: Milla Hanhikoski
Lakeudenpuiston uusi skeittiparkki tarjoaa uuden harrastusmahdollisuuden keskustan maisemissa.
Kuva: Milla Hanhikoski

Viimeisen päälle hyvin tehty

Jonkin aikaa rullailtuaan Könönen kertoo mielipiteitään parkista. Haasteteltasta huokuvasta ilosta voi jo päätellä, ettei tila aiheuttanut pettymystä.

– Parkki on suunniteltu ja tehty aivan viimeisen päälle, Könönen kehuu ja antaa kiitosta myös materiaalivalinnoille.

Könönen osaa kertoa, että puiston elementit palvelevat hyvin harrastajia aloittelijoista kokeneempiin.

– Kokonaisuudessaan aivan huikea parkki, mies iloitsee.

Myös muiden testaajien mielipide on selkeä ja yhtenäinen. Skeittiparkki on toivottu lisä kaupunkiin, ja sen toteutus on onnistunut.

Ville Könönen uskoo skeittauksen auttavan ystävyyssuhteiden luomisessa.
Kuva: Milla Hanhikoski

Skeittikulttuurin merkitys on paljon liikuntaa suurempi

Seinäjokelainen Lakeuden Wallriver Skateboarding ry on vuonna 2004 perustettu yhdistys, joka ylläpitää lakeuksien skeittikulttuuria. Skeittiopetusta yhdistys on toistaiseksi järjestänyt esimerkiksi Kurikassa.

– Olemme tarjonneet opetusta myös Seinäjoelle, mutta kaupunki ei ole ollut valmis maksamaan opetuksesta. Tarvetta toki olisi. Itse skeitatessani innostun kuitenkin usein ohjeistamaan muita, yhdistyksen puheenjohtaja Ville Könönen selvittää.

Könönen on todella tyytyväinen Lakeudenpuistoon lauantaina avattavaan skeittiparkkiin. Se tuo monipuolisuutta kaupungin skeittitiloihin, sillä pari vuotta sitten Jouppilanvuorelle rakennettu parkki on melko haastava.

Matalan kynnyksen skeittitilan Könönen toivoo tuovan lajin pariin uusia ihmisiä.

– Skeittaus on aina mielletty maskuliiniseksi lajiksi, vaikka naiset ovat aina olleet tervetulleita. Nykyään skeittausta markkinoidaan enemmän naisillekin, Könönen kertoo.

Ulkoilmalajina skeittaus jää monilla vähemmälle talven tullessa. Seinäjoella sisätiloissa voi harjoitella kaupungin nuorisotoimelle kuuluvalla Skeittihalli Saumalla, joka on kuitenkin maksullinen. Halli sijaitsee Yrittäjäntiellä.

– Yhdistyksellämme on Saumalle torstaisin vuoro, jonne ovat tervetulleita kaikki yhdistyksemme jäsenet, Könönen kertoo.

– Halli on kuitenkin remontin tarpeessa. Paremmassa kunnossa siellä voisi järjestää myös kisoja ja karsintoja.

Nuorison kanssa työskentelevä Könönen kokee skeittiharrastuksen tärkeänä tapana syrjäytymisvaarassa olevien nuorten tavoittamiseen. Yhdistys rakentaa joka kesä uutta Rytmikorjaamolla sijaitsevalle parkilleen. Alue on kaikille avoin, ja siellä tehdään esimerkiksi pieniä tapahtumia.

– Näin on saatu paljon uutta väkeä mukaan skeittiyhteisöön, Könönen kertoo.

Kuuntele Könösen haastattelu alta:

Katso alta skeittiyhdistyksen jäsenten taidonnäytteitä uudessa puistossa

Jaa artikkeli
Lounaspaikka