Uutiset

Epari toteutti naistenpäivän ruusurallin ja pisti kukat ja kehut kiertämään – Kenelle sinä antaisit ruusut ja tarjoaisit kakkukahvit?

Ulla Alatalo vastaanotti naistenpäivän ruusut Tero Hautamäeltä. Alatalo välitti kukat eteenpäin Anne Kevätjoelle, jonka maalaama taulu näkyy taustalla.
Ulla Alatalo vastaanotti naistenpäivän ruusut Tero Hautamäeltä. Alatalo välitti kukat eteenpäin Anne Kevätjoelle, jonka maalaama taulu näkyy taustalla.
Kuva: Virpi Kupiainen-Ämmälä
  • Virpi Kupiainen-Ämmälä

Kansainvälisen naistenpäivän kunniaksi Epari käynnisti ruusurallin, jonka pysäkeillä paikalliset naiset jakoivat kukkia lähelle ja kauas.

Matka alkoi Seinäjoen keskustasta. Eparin päätoimittaja Tero Hautamäki vei tulipunaruusut toimituksen naapurissa silmälasikauppaa pitävälle Ulla Alatalolle.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kansainvälinen naistenpäivä

Naistenpäivää on vietetty 8. maaliskuuta 1900-luvun alusta saakka. Päivän alkuperästä kiistellään, mutta lähtökohtana monessa teoriassa on naisten lakkoilu tekstiilitehtaissa.

Yhdistyneet Kansakunnat vahvisti päivän vieton vuonna 1975. Päivän virallinen nimi on Yhdistyneiden kansakuntien naisten oikeuksien ja kansainvälisen rauhan päivä.

Naistenpäivän tarkoituksena on kiinnittää huomiota siihen, että monissa maissa naiset ovat miehiin verrattuina alisteisessa tai huonossa asemassa.

Ulla Alatalo yllättyi saamastaan huomionosoituksesta.
Kuva: Virpi Kupiainen-Ämmälä

Opti-Designin yrittäjä Ulla Alatalo asettelee kukkakimppuaan maljakkoon samalla, kun Eparin päätoimittaja Tero Hautamäki kertoo mistä ruusurallissa on kyse.

– Tarkoitus on, että ruusujen saaja lähettää kukat eteenpäin muille naisille. Toisen kohteen pitäisi asua Eparin levikkialueella. Koska kyseessä on kansainvälinen merkkipäivä, toiset ruusut pyydämme lähettämään ulkomaille.

Alatalo innostuu asiasta ja kertoo saman tien oman kukkalähetyksensä kohteen. Hän lähettää ruusut toiselle yrittäjälle, taiteilija Anne Kevätjoelle.

– Emme ole läheisiä ystäviä, mutta meillä on aina kohdatessa hyvä fiilis. Olen ostanut Annelta taulun ja vuosikalenterin. Anne tekee myös voimarunoja ja pitää esimerkiksi äänimalja- ja rumpurentoutusta. Persoonallisesta ja vahvasta naisesta huokuu energia ja positiivisuus.

Kansainväliseksi idolikseen Alatalo nimeää hiljattain edesmenneen Ison-Britannian kuningatar Elisabethin.

– Jos kävisin Englannissa, voisin viedä ruusun hänen haudalleen. Kuningatar oli rautarouva, joka joutui hyvin nuorena valtion päämieheksi ja hoiti hommansa hyvin kuolemaansa saakka.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Anne Kevätjoki

Kevätjoelta Ulvilalle

Anne Kevätjoki kiittää Alatalon ruusuista. Hän lähettää omansa Hyvinvointikeskus Sanmayan yrittäjälle Mia Ulvilalle. Naiset tutustuivat työn merkeissä.

– Mia on opettanut minulle äärimmäisen tärkeitä työkaluja, joita käytän omassa elämässäni ja työssäni vapauttavan maalaamisen kursseilla. Nykyään Mia on hyvä ystäväni. Hän on antanut minulle myös rakkaan kummitytön. Mia on verkostojen rakentaja, joka tuo elämääni lisää hyviä ihmissuhteita, Kevätjoki perustelee.

Kansainvälisen ruusun Kevätjoki lähettää Marilyn Monroen haudalle.

– Haluaisin halata sitä herkkää ja haavoittunutta tyttöä, joka jäi julkisen kuvansa varjoon. Marilyn on hyvä esimerkki siitä, miten helposti nainen joutuu ulkonäkönsä vangiksi.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mia Ulvila ja Nooa
Kuva: Kari Lofhjelm

Ulvilalta Friimäelle

Mia Ulvila kiittää ruusuista. Hän lähettää ne eteenpäin Maria Friimäelle ja hänen aviopuolisolleen Reettalle. Molemmat ovat kätilöitä.

– Olen saanut heiltä valtavasti tukea ja apua kolmannen lapseni syntymän yhteydessä, niin ennen kuin jälkeen synnytyksen. Kotiuduin vuorokauden ikäisen vauvan kanssa ja soitin Marialle yöllä, kun napanuoraan liittyvä asia huolestutti, Ulvila muistelee.

Ulvila ja Friimäet ovat hyviä ystäviä.

– Kuusi viikkoa synnytyksen jälkeen Maria ja Reetta toivat ruokaa ja tulivat siivoamaan. Jokaisen nainen ansaitsisi apua ja tukea uniikissa ja herkässä elämäntilanteessa.

Ulvilan kansainvälinen ruusu lähtee Suomesta Espanjaan muuttaneelle hyvinvointiyrittäjä Maria Nordinille.

– Maria luottaa sisäiseen kutsumukseensa, vaikka rikkoo välillä yhteiskunnan normeja. Hän pitää naisten puolia miesvaltaisessa maailmassa. Yksi rohkea nainen tekee asioita, jotka voimaannuttavat tuhansia muita naisia.

Mainos

Mainos päättyy

Mainos

Mainos päättyy

Reetta ja Maria Friimäki

Friimäeltä Hietikolle

Reetta ja Maria Friimäki ilahtuvat kukkalähetyksestä.

– Kyllä tällainen lämmittää. Virtuaaliruusut ovat oikeita ekologisempiakin, Maria Friimäki kiittelee.

Hän lähettää omat ruusunsa ystävälleen Hanna Hietikolle, joka opettaa Etelä-Pohjanmaan Opiston toimittajakoulussa.

– Hanna on edelläkävijä monessa asiassa. Hän uskaltaa ottaa kantaa asioihin ja elää niin kuin opettaa.

Kansainväliset terveisensä Friimäet välittävät Yhdysvalloissa asuvalle kätilölle, 82-vuotiaalle Ina May Gaskinille.

– Hän on tehnyt pitkän ja kansainvälisesti merkittävän uran synnytysten parissa. Gaskin on myös normalisoinut luonnonmukaisia kätilötyön keinoja, Friimäet tietävät.

Hanna Hietikko

Hietikolta Ekbergille

Hanna Hietikko välittää kukkakimpun entiselle opettajakollegalleen, juuri Kauhajoen kansalaisopiston ja Panula-opiston vs. rehtorina aloittaneelle Laura Ekbergille.

– On monia naisia, jotka olisivat ruusut ansainneet. Tässä hetkessä annan ne Lauralle. Hän on älykkäimpiä ihmisiä, joita tunnen. Laura on myös upea, rohkea, periksiantamaton ja väsymätön.

Hietikko haluaa pohtia maailmannaiselle annettavien ruusujen saajaa kaikessa rauhassa. Lopulta hän päätyy nuoreen ilmastoaktivistiin Greta Thunbergiin. Ruotsalaistyttö tunnetaan koululaisten kansainvälisen ilmastolakkoliikkeen perustajana.

– Greta on nuori, mutta jo merkittävä kansainvälinen vaikuttaja. Hän jatkaa työtään ilmastonmuutosta vastaan huutelusta huolimatta.

Laura Ekberg

Ekbergiltä Mäelle

Ekbergin ruusut saa kirjailija Merja Mäki.

– Merja on erittäin ihastuttava ihminen ja taitava työssään. Hän tekee kirjoillaan Etelä-Pohjanmaata tutuksi sympaattisella tavalla, Laura Ekberg pohtii.

Kansainvälisistä naisista kiitoksen ansaitsee Ekbergin mielestä venäläistoimittaja Marina Ovsjannikova. Hän nousi julkisuuteen vuosi sitten heiluttaessaan Venäjän valtiollisen television lähetyksessä sodanvastaista kylttiä.

– Marina protestoi rohkeasti sotaa vastaan. Hän välittää teoillaan, ettei saa uskoa propagandaa. On paras ottaa itse selvää asioista.

Merja Mäki

Mäeltä Saloniukselle

Merja Mäen kukkalähetyksen saa Seinäjoen kaupunginteatterin taiteellinen johtaja Pauliina Salonius. Hän on ohjannut teatterissa parhaillaan pyörivän näytelmän Äitiä ikävä.

– Pauliina kuvaa ohjauksellaan sitä ammottavaa tyhjyyttä, jonka naisen, äidin puuttuminen jättää. Tarinan naista ei ole olemassa enää, mutta samalla hän on kaikkialla hyvin väkevästi, sanoissa, muistoissa ja kotiin jääneissä jäljissä, Merja Mäki kuvailee.

Ulkomaiselle naissankarille annettavat ruusut lennähtävät Ranskaan, kirjailija Annie Ernauxille. Hän sai kirjallisuuden Nobel-palkinnon viime vuonna.

– Voittaneessa teoksessaan Ernaux kuvaa upeasti menneisyyden naista, joka löytää itselleen ammatin, perustaa perheen ja uskaltaa erota, Mäki perustelee.

Pauliina Salonius
Kuva: Jukka Kontkanen

Saloniukselta Aittoniemelle

Pauliina Salonius haluaa antaa ruusut Pirjo Aittoniemelle. Aittoniemi on lääkäri ja mukana muun muassa Seinäjoen kaupunginteatterin toiminnassa.

– Pirjo on sydämellinen ja lämmin ihminen, joka huolehtii aina muista. Pirjo on myös aivan erityisen hyvä pitämään puheita ja esittämään runoja, ja niiden kautta huomioimaan ja muistamaan toisia ihmisiä kauniilla tavalla.

Salonius tapasi Aittoniemen ensimmäisen kerran kolme vuotta sitten muutettuaan Turusta Seinäjoen seudulle.

– Sain Pirjolta Jussi-villasukat jalkaan, jotta solahtaisin Etelä-Pohjanmaalle pehmeästi. Ne lämmittävät edelleen mieltä ja jalkoja.

Kansainvälistä naisidolia Salonius joutuu pohdiskelemaan pidempään.

– Lopulta vastaus oli liian lähellä ja ihan helppo. Kukat menevät Edinburghiin Skotlantiin aivan hurmaavalle ja rakastettavalle näytelmäkirjailijalle ja esiintyjälle, joka on kirjoittanut yli sata näytelmää. Niitä on esitetty ympäri maailmaa.

Ylistyksen kohde on Jo Clifford. Salonius ohjasi hiljattain hänen dramatisoimansa klassikkonäytelmän Humiseva harju.

– Tapasimme ensimmäistä kertaa vuosi sitten, kun Jo pääsi koronan jälkeen matkustamaan Suomeen. Tapaaminen on jäänyt mieleen aivan erityisenä. Tuntui, että kohtasin vanhan ystävän. Jo on valloittava keskustelija, rohkea ja älykäs. Hänellä on taito tehdä maailmasta kauniimpi, Pauliina Salonius kuvailee.

Pirjo Aittoniemi

Lopuksi ruutulippu heilahtaa

Tässä kohdassa Eparin ruusurallin ruutulippu heilahtaa ja kukkakimpun matka katkeaa ainakin hetkeksi. Toimitus kuitenkin toivoo, että kehujen ketju jatkuisi ilman meitäkin.

Aivan parasta olisi, jos lukijat laittaisivat matkaan omia ruusuralleja livenä tai somessa. Kiitos, kehu ja toisen huomioiminen eivät ole keneltäkään pois eivätkä maksa mitään.

Avitamme lukijoita vielä sen verran, että laitamme naistenpäivän ruusurallin käyntiin myös Facebook-sivullamme. Voit lähettää siellä virtuaalikukkia tärkeille ja rakkaille naisille. Vastanneiden kesken arvomme kakkukahvihetken kahdelle seinäjokisessa kahvilassa Valkoisessa Puussa.

Epari toivottaa ihanaa naistenpäivää jokaiselle oman elämänsä prinsessalle!
Jaa artikkeli
Lounaspaikka