Uutiset

Haalarit ovat opiskelijan luottovaate – juomalla leimoja passiin ja merkkejä rymypukuun

Kalevankadun Approt juhlittiin muutama viikko sitten. Rohkeimmat uskaltautuivat kokeilemaan ankkarodeota.  
Kalevankadun Approt juhlittiin muutama viikko sitten. Rohkeimmat uskaltautuivat kokeilemaan ankkarodeota.  
Kuva: Emmi Karttunen
  • Emmi Karttunen

Muutaman kerran vuodessa Seinäjoen kaduille kokoontuu erivärisiin haalareihin pukeutuneita nuoria. Miksi he käyttävät työmiesten vaatteita, joissa näyttää olevan runsaasti paikattuja reikiä? Epari lähti selvittämään, mistä on kyse.

Seinäjoen ammattikorkeakoulun opiskelijakunnan (Samo) puheenjohtaja Esa Rajala kertoo, että värikäs ja meluava lauma koostuu ammattikorkeakouluopiskelijoista.

He kokoontuvat viettämään vapaa-aikaansa opiskelijatapahtumiin, jotka ovat tärkeä osa opiskelijakulttuuria.

– Tapahtumat luovat yhteisöllisyyttä ja tasapainoa välillä hektiseenkin opiskeluun. Pääsee viettämään aikaa kavereidensa kanssa ja löytää ehkä uusiakin tuttavuuksia.

Korkeakouluopiskelijan luottovaatteet eli haalarit puetaan päälle opiskelijatapahtumiin ja milloin mihinkin.

Jokaisella alalla on oman väriset haalarit. Haalareissa näkyy usein roikkuvan erilaisia esineitä, kuten lapioita ja ämpäreitä. Tärkeimpänä ovat haalarimerkit. Merkkejä kerätään tapahtumista ja niitä voi myös ostaa.

– Haalareihin kerätään muistoja. Merkit ja erinäköiset härpäkkeet kertovat siitä, mitä on tullut tehtyä opiskeluaikoina, Rajala avaa asiaa.

Haalareiden värit

Geronomi - oranssi

Insinööri - violetti

Kirjasto- ja tietopalveluala - tummansininen

Kulttuuri - musta

Liiketalous - viininpunainen

Restonomi - punainen

Sosionomi - keltainen

Terveysala -vihreä

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Vappu on opiskelijajuhlista näkyvin. Silloin kulkue suuntaa ammattikorkeakoululta rautatieasemalle pesemään Tuolta se tulee, tuolta se tulee -patsaan.
Kuva: Samo

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Juomalla leimoja pasiin

Seinäjoella isoimmat opiskelijatapahtumat ovat vappu, lukuvuoden avajaiset ja Kalevankadun Approt. Lisäksi on risteily, jossa on mukana Samon lisäksi kolmen eri koulun opiskelijakunnat.

Avaruuden pääkaupungissa opiskelijat juhlivat vappua neljän päivän ajan. Jokaisena päivänä on erilaisia tehtäviä ja tapahtumia.

Kalevankadun Approilla opiskelijat kiertävät kaupungin ravintoloita ja baareja. Ruokaa tai juomaa ostamalla saa leiman. Leimoja vastaan saa uuden merkin koristamaan haalareita.

Rajalan mukaan oppilaskunta valvoo opiskelijoiden etuja ja pitää huolen siitä, että jokaisen opiskeluvuodet olisivat parhaat mahdolliset. Eri tapahtumien lisäksi Samo järjestää esimerkiksi hengailuiltoja ja urheiluvuoroja.

Opiskelijatapahtumissa ruokaa tai juomaa ostamalla saa leiman. Leimoja vastaan saa uuden merkin koristamaan haalareita.
Kuva: Samo

Alkoholitontakin menoa keksitään

Opiskelijakunnan lisäksi tapahtumia järjestävät myös eri alojen opiskelijayhdistykset. Ne pitävät huolen oman alansa opiskelijoista ja järjestävät alan suuntautumiseen sopivaa toimintaa ja tapahtumia.

Tiistaina sosiaalialan opiskelijoiden opiskelijayhdistys (Sossu) järjestää HyväskäApprot. Tapahtumassa kierrellään Seinäjoen eri kahviloita ja kerätään leimoja, joita vastaan saa haalarimerkin.

– Haluamme tarjota myös alkoholittomia tapahtumia ja samalla tukea paikallisia yrityksiä, kertoo puheenjohtaja Helmi Apajainen.

Seinäjoen ammattikorkeakoulu täytää tänä vuonna 30 vuotta. Juhlavuoteen mahtuu monia tapahtumia. Esa Rajalan mielestä Seinäjoen ammattikorkeakoulu on melko nuori oppilaitos eli pitkiä perinteitä ei ole vielä syntynyt.

– Paljon on kuitenkin keksitty. Arkistojen kätköissä on käsin kirjoitettuja tapahtumien esitteitä ysärinkin puolelta. Samo on ollut mukana järjestämässä risteilyä jo vuodesta 2001.

Opiskelijakulkue näkyy ja kuuluu. Tämä kuva on tämän vuoden vapulta.
Kuva: Samo

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Jaa artikkeli
Lounaspaikka