Uutiset

Helteet näkyvät jo päivystyksessä – Lue ohjeet, miten vältät kuumuuden aiheuttamat terveysongelmat

Pyri suojautumaan kuuman sään haitoilta. Tunnista lämpösairauksien oireet, ja tiedä kuinka toimia. Pidä huolta läheisten voinnista.
Pyri suojautumaan kuuman sään haitoilta. Tunnista lämpösairauksien oireet, ja tiedä kuinka toimia. Pidä huolta läheisten voinnista.
Kuva: Jukka Vuokola
  • Virpi Kupiainen-Ämmälä

Aurinko ja lämpö ovat hellineet viime päivinä. Sama ilmanala pysyttele Suomen päällä pitkälle ensi viikkoon.

Kuuma sää ei ole terveydelle hyäksi. Helteen aiheuttamia ongelmia on jo havaittu Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin yhteispäivystyksessä sekä Seinäjoen kaupungin kiirevastaanotolla. Hoitoon hakeutuu etenkin helteen haitoista kärsiviä ikäihmisiä. Ikä vähentää janon tunnetta eivätkä seniorit aina muista juoda tarpeeksi.

Kuuma sää voi aiheuttaa terveyshaittoja kenelle tahansa. Erityisen herkkiä haitoille ovat ikäihmisten lisäksi ovat pitkäaikaissairauksista kärsivät, raskaana olevat sekä vauvat ja pienet lapset.

Kuumuus sekä runsaasta hikoilusta aiheutuva neste- ja suolavajaus voivat johtaa eriasteisiin lämpösairauksiin. Kansankielestä tuttu auringonpistos tarkoittaa lievää lämpöhalvausta. Se aiheutuu suoraan auringonpaisteen aiheuttamasta elimistön lämmönnoususta. Oireita ovat päänsärky, pahoinvointi, huimaus ja ärtyneisyys.

Auringonpistoksesta kärsivä tulee siirtää viileään lepäämään. Pää kannattaa asettaa kohoasentoon ja laittaa otsalle viileä kääre.

Lämpöuupumuksen mahdollisia oireita ovat voimakas jano, voimakas hikoilu tai viileä ja nihkeä iho, heikotus, päänsärky, huimaus, ärtyisyys ja pahoinvointi. Lievän lämpöuupumuksen oireet yleensä hellittävät, kun juo lisää vettä ja siirtyy viileään paikkaan lepäämään. Vaatteita tulee vähentää, ja kehon viilentymistä voi auttaa kastelemalla ihoa viileällä vedellä ja tuulettamalla tai kylmäkääreiden avulla.

Yhteispäivystyksen osastonylilääkäri Jari Nyrhilä Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiiriltä korostaa, että kuumalta säältä suojautumiseen pätevät yksinkertaiset ohjeet: sisätilojen viilentäminen, suoran auringonpaisteen välttäminen sekä riittävä nesteen- ja ravinnonsaanti.

- Alkoholi ja kofeiini kuivattavat elimistöä, joten niitä tulisi helteillä välttää. Festareilla tärkeää on, että kavereista pidetään huolta, Nyrhilä opastaa.

Jos henkilön yleistila heikkenee, tulee ottaa yhteyttä lääkäriin. Mikäli havaitaan sekavuutta, tajunnan tason laskua tai hengitysvaikeuksia, tulee välittömästi soittaa hätänumeroon.

Lue lisää helteestä Eparista 29.6.22.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

    Jaa artikkeli
    Lounaspaikka