Uutiset

Herättäjäjuhlat on Seinäjoen ensi kesän suurimpia tapahtumia - pelkästään kökkätöihin tarvitaan tuhat ihmistä


Seinäjoen herättäjäjuhlien päävastuunkantajat ovat pastori Anna Saaristo ja kirkkoherra Jukka Salo. Kuva Joensuun herättäjäjuhlilta heinäkuussa.
Seinäjoen herättäjäjuhlien päävastuunkantajat ovat pastori Anna Saaristo ja kirkkoherra Jukka Salo. Kuva Joensuun herättäjäjuhlilta heinäkuussa.
Kuva: Hannu Ranta
  • Epari

Seinäjoelta vieraili kymmenen hengen delegaatio Joensuun herättäjäjuhlilla heinäkuun alussa. Syy oli selkeä: herättäjäjuhlat järjestetään Seinäjoella ensi kesänä.

Tulevan suurtapahtuman juhlapaikka on Lakeuden Ristin Kirkkopuistossa. Tilaa tarvitaan, sillä perinteisesti herättäjäjuhlat keräävät noin 20 000 – 40 000 vierasta.

Juhlatoimikunnan puheenjohtaja, Seinäjoen seurakunnan kirkkoherra Jukka Salo tietää, että pelkästään herättäjäjuhlien talkoo- eli kökkätöihin tarvitaan noin tuhat ihmistä.

– Juhlien järjestelyt ovat jo alkaneet. Virallisia kokouksia on kuukausittain, mutta käytännössä tapahtuma on juhlatoimikunnan mielessä, kielessä ja toimissa kuitenkin kaiken aikaa.

Paikalliset muonittavat

Kirkkokatu juhlakentän ja sen viereisen Lakeudenpuiston välillä tullaan sulkemaan, ja kadulle laitetaan ruokailupaikat ja juhlatori.

Juhlien yhteismajoitus järjestetään Seinäjoen lyseolle.

Ruokailun suhteen Seinäjoen ensi kesän herättäjäjuhlat tuo uutta. Herättäjäjuhlien omaa ”tuotantoa” tulee olemaan ainoastaan riisipuuro.

Enää ei siis tuttuun tapaan myydä ruokalippuja, vaan ravintola-alueella juhlien ruokatarjonnasta vastaavat eri yrittäjät, muun muassa paikalliset ruuantarjoajat, jotka maksavat provision juhlakassaan.

Yleensä herättäjäjuhlat tapaavat olla heinäkuun ensimmäisenä viikonloppuna, mutta Seinäjoelle körttikansa kokoontuu muiden suurtapahtumien sallimien aikataulujen mukaan vasta 14.–16. heinäkuuta.

Paikkakunnan oma leima

Mikä herättäjäjuhlissa on mielestäsi upeinta, kirkkoherra Salo?

– Tapahtuman moninaisuus kiehtoo minua. Perjantaista sunnuntaihin tunnit täyttyvät muiden muassa veisuusta, puheista, oheisohjelmista ja ihmisten kohtaamisista.

Vaikka herättäjäjuhlien perusohjelma on vuosikymmenestä toiseen ollut sama, niin esimerkiksi oheisohjelmat ja kunkin paikkakunnan energia ja miljöö tuovat juhlille yksilöllisyyttä.

– Juhlia ei voi siirtää paikkakunnalta toiselle sellaisenaan. Eri paikkakunnilta voi saada oppia ja neuvoja, mutta jokainen juhlapaikkakunta on aina omansa. Joensuussa urheiluhalli toimi joustavasti ja se antoi suojaa helteeltä, Salo toteaa.

– Varjoisia paikkoja meidän on löydettävä riittävästi myös Seinäjoen juhlille.

Hannu Ranta

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Jaa artikkeli
Lounaspaikka