Uutiset

Herkimmille liian raju valokuvanäyttely tarjoaa esteettisiä näkemyksiä väkivallasta – Teokset syntyivät kun valokuvaajat ottivat kamerat aseikseen Ukrainassa

Zhytomyr, 2. maaliskuuta 2022.
Siviili harjoittelee heittämään Molotovin cocktaileja puolustaakseen kaupunkia Venäjän hyökkäykseltä.  
Zhytomyr, 2. maaliskuuta 2022. Siviili harjoittelee heittämään Molotovin cocktaileja puolustaakseen kaupunkia Venäjän hyökkäykseltä.  
Kuva: Vyacheslav Ratynskyi
  • Virpi Kupiainen-Ämmälä

Ukrainan kansan kokema kaltoin kohtelu Venäjän aloittaman hyökkäyssodan keskellä muuttuu miltei käsin kosketeltavaksi perjantaina avattavassa valokuvanäyttelyssä. Esillä on liki sata kansainvälisten valokuvaajien Ukrainassa taltioimaa hetkeä.

Näyttely perustuu syyskuussa julkaistavaan kirjaan Ukraine: A War Crime. Kirja sisältää 360 valokuvaa. Niiden takana on 93 kuvajournalistia 29 maasta. Kuvat on otettu eri puolilla Ukrainaa.

– Kuvat antavat laajan kuvan sodan tuhoista, siviiliuhreista ja sotarikoksista, kertoo näyttelyn kuratoinut bulgarialais-amerikkalainen valokuvaaja Svetlana Bachevanova.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kharkova, 24. maaliskuuta 2022. Kaksi miestä kävelee venäläisen ohjuksen tuhoaman talonsa raunioissa Harkovin Saltivkan asuinalueella. Alue on vaurioitunut pahoin Ukrainan ja Venäjän taisteluissa.  
Kuva: Giulio Piscitelli

Heti valmiina

Näyttelyn saanti Seinäjoelle on vs. museotoimenjohtaja Riku Hämäläisen kansainvälisten kontaktien ansiota.

– Minulta kysyttiin, olenko kiinnostunut järjestämään aiheesta näyttelyn. Asiaa ei tarvinnut sen pidempään miettiä, vaikka näyttely piti järjestää parissa kuukaudessa.

Hämäläinen on iloinen varmasti monia kiinnostavan näyttelyn järjestymisestä, vaikka sen aihe onkin erittäin surullinen.

– Ammattilaisten ottamat valokuvat ovat dokumentteja sodasta, mutta myös esteettisiä näkemyksiä hetkistä sodan keskellä. Näyttely käsittelee samalla sotakuviin liittyvää rajuakin ristiriitaa. Upeat valokuvat esittelevät julmaa väkivaltaa, Hämäläinen selvittää ja sanoo, että näyttely saattaa järkyttää herkimpiä kävijöitä.

Media tuo sodan kaikkien lähelle halusimme sitä tai emme.

– Tapahtumien dokumentointi ei estä kärsimyksiä, mutta se antaa mahdollisuuden muulle maailmalle tietää mitä Ukrainassa tapahtuu. Kuvat pureutuvat uutisten alle ja kertovat koskettavia tarinoita selviytyneistä ja sodan kokeneista, Hämäläinen selvittää.

Kiova, Ukraina, 25. helmikuuta 2022. Yaryna Arieva, 21, ja hänen kumppaninsa Sviatoslav Fursin, 24, menivät naimisiin Venäjän hyökkäyksen ensimmäisenä päivänä, mutta lähtivät häämatkan sijaan välittömästi Kiovan alueellisiin puolustusvoimiin. He piileskelevät pommisuojassa ilmahyökkäyksen aikana.
Kuva: Myklhaylo Palinchak

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kamera aseena

Sotaa ja humanitaarista katastrofia esittelevät kuvat seliteteksteineen osoittavat miljoonien ihmisten kokeman umpimähkäisen väkivallan.

Kuvissa näkyy myös kuvaajien kokemukset sota-alueelta. Journalistit saapuivat usein ensimmäisten joukossa vapautettuihin kyliin ja todistivat, mitä paikalliset ihmiset olivat joutuneet kokemaan.

– Kuvissa on todisteita elävistä ja kuolleista, jotka puhuvat yhtäläisesti kaikesta siitä, mitä on kestetty, kertoo Hongkongissa syntynyt valokuvaaja Nicole Tung.

Ukrainalainen valokuvaaja Mykhaylo Palinchak sanoo, ettei koskaan ajatellut uraa sotavalokuvaajana ennen kun sota alkoi kotikaupungissa. Palinchak kertoo tilanteestaan A War Crime -kirjassa näin:

– Monet ukrainalaiset tarttuivat aseisiin, mutta minä osasin vain ottaa valokuvia. Ainoa vaihtoehto olikin ottaa kamera käteen ja dokumentoida niitä käsittämättömiä asioita, joita venäläiset toivat maahani. Dokumentoin myös ukrainalaisten uskomatonta rohkeutta, keskinäistä tukea ja uhrautumista.

Sotakuvien yksi tärkeä tarkoitus on säilyttää sodasta dokumentteja tuleville sukupolville ja samalla tallentaa todisteaineistoa sodan tapahtumista mahdollisia oikeudenkäyntejä varten.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mitä ja missä?

Ukrainan sodan kylmät kasvot -näyttely on esillä 18.8.-29.10. kello 10-18 Seinäjoen Matkakeskuksessa osoitteessa Valtionkatu 1.

Näyttely perustuu kansainvälisen valokuvaajaryhmän työlle keskellä Ukrainan hyökkäyssotaa. Kuvat ovat osa syyskuussa julkaistavaa kirjaa Ukraine: A War Crime. Kirjan julkaisija on FotoEvidence Association.

Näyttelyyn on pääsymaksu.

Mainos

Mainos päättyy

Mainos

Mainos päättyy

Jaa artikkeli
Lounaspaikka