Ukrainan kansan kokema kaltoin kohtelu Venäjän aloittaman hyökkäyssodan keskellä muuttuu miltei käsin kosketeltavaksi perjantaina avattavassa valokuvanäyttelyssä. Esillä on liki sata kansainvälisten valokuvaajien Ukrainassa taltioimaa hetkeä.
Näyttely perustuu syyskuussa julkaistavaan kirjaan Ukraine: A War Crime. Kirja sisältää 360 valokuvaa. Niiden takana on 93 kuvajournalistia 29 maasta. Kuvat on otettu eri puolilla Ukrainaa.
– Kuvat antavat laajan kuvan sodan tuhoista, siviiliuhreista ja sotarikoksista, kertoo näyttelyn kuratoinut bulgarialais-amerikkalainen valokuvaaja Svetlana Bachevanova.
Mainos (sisältö jatkuu alla)
Mainos päättyy
Mainos (sisältö jatkuu alla)
Mainos päättyy

Heti valmiina
Näyttelyn saanti Seinäjoelle on vs. museotoimenjohtaja Riku Hämäläisen kansainvälisten kontaktien ansiota.
– Minulta kysyttiin, olenko kiinnostunut järjestämään aiheesta näyttelyn. Asiaa ei tarvinnut sen pidempään miettiä, vaikka näyttely piti järjestää parissa kuukaudessa.
Hämäläinen on iloinen varmasti monia kiinnostavan näyttelyn järjestymisestä, vaikka sen aihe onkin erittäin surullinen.
– Ammattilaisten ottamat valokuvat ovat dokumentteja sodasta, mutta myös esteettisiä näkemyksiä hetkistä sodan keskellä. Näyttely käsittelee samalla sotakuviin liittyvää rajuakin ristiriitaa. Upeat valokuvat esittelevät julmaa väkivaltaa, Hämäläinen selvittää ja sanoo, että näyttely saattaa järkyttää herkimpiä kävijöitä.
Media tuo sodan kaikkien lähelle halusimme sitä tai emme.
– Tapahtumien dokumentointi ei estä kärsimyksiä, mutta se antaa mahdollisuuden muulle maailmalle tietää mitä Ukrainassa tapahtuu. Kuvat pureutuvat uutisten alle ja kertovat koskettavia tarinoita selviytyneistä ja sodan kokeneista, Hämäläinen selvittää.

Mainos (sisältö jatkuu alla)
Mainos päättyy
Mainos (sisältö jatkuu alla)
Mainos päättyy
Kamera aseena
Sotaa ja humanitaarista katastrofia esittelevät kuvat seliteteksteineen osoittavat miljoonien ihmisten kokeman umpimähkäisen väkivallan.
Kuvissa näkyy myös kuvaajien kokemukset sota-alueelta. Journalistit saapuivat usein ensimmäisten joukossa vapautettuihin kyliin ja todistivat, mitä paikalliset ihmiset olivat joutuneet kokemaan.
– Kuvissa on todisteita elävistä ja kuolleista, jotka puhuvat yhtäläisesti kaikesta siitä, mitä on kestetty, kertoo Hongkongissa syntynyt valokuvaaja Nicole Tung.
Ukrainalainen valokuvaaja Mykhaylo Palinchak sanoo, ettei koskaan ajatellut uraa sotavalokuvaajana ennen kun sota alkoi kotikaupungissa. Palinchak kertoo tilanteestaan A War Crime -kirjassa näin:
– Monet ukrainalaiset tarttuivat aseisiin, mutta minä osasin vain ottaa valokuvia. Ainoa vaihtoehto olikin ottaa kamera käteen ja dokumentoida niitä käsittämättömiä asioita, joita venäläiset toivat maahani. Dokumentoin myös ukrainalaisten uskomatonta rohkeutta, keskinäistä tukea ja uhrautumista.
Sotakuvien yksi tärkeä tarkoitus on säilyttää sodasta dokumentteja tuleville sukupolville ja samalla tallentaa todisteaineistoa sodan tapahtumista mahdollisia oikeudenkäyntejä varten.
Mainos (sisältö jatkuu alla)
Mainos päättyy
Mainos (sisältö jatkuu alla)
Mainos päättyy
Mitä ja missä?
Ukrainan sodan kylmät kasvot -näyttely on esillä 18.8.-29.10. kello 10-18 Seinäjoen Matkakeskuksessa osoitteessa Valtionkatu 1.
Näyttely perustuu kansainvälisen valokuvaajaryhmän työlle keskellä Ukrainan hyökkäyssotaa. Kuvat ovat osa syyskuussa julkaistavaa kirjaa Ukraine: A War Crime. Kirjan julkaisija on FotoEvidence Association.
Näyttelyyn on pääsymaksu.