Uutiset

Hiihtokoulussa tutustutaan lajiin leikin varjolla - Kouluissakin hiihdetään vielä, vaikka se ei enää ole pakollista

Kilpahiihtäjät Sini Hietamäki (vas.) ja 
 Maija Rajala opettavat hiihtokoulussa myös suksien kanssa tasapainoilua.
Kilpahiihtäjät Sini Hietamäki (vas.) ja Maija Rajala opettavat hiihtokoulussa myös suksien kanssa tasapainoilua.
Kuva: Hannu Lusa
  • Hannu Lusa

Kiinnostaako hiihto yhä lapsia? Hyvin se näytti innostavan ainakin Seinäjoen Hiihtoseuran järjestämässä perinteisessä Hippo-hiihtokoulussa, joka alkoi viime keskiviikkona hyvissä olosuhteissa Jouppilanvuoren hiihtostadionilla. Opetusta jatketaan joka keskiviikko kevääseen saakka.

Kouluun ilmoittautui 44 lasta, jotka tutustuivat lajiin seuran kuuden vetäjän avustamana. 5-12-vuotiaat oppilaat jaettiin kahteen ryhmään iän mukaan.

Pienimpiä osallistujia ohjasivat seuran nuoret kilpahiihtäjät Sini Hietamäki ja Maija Rajala. He liikuttivat lapsia suksien kanssa muun muassa polttopallon ja hippaleikkien merkeissä.

Mitä ja missä?

Seinäjoen Hiihtoseuran Hippo-hiihtokoulu on tarkoitettu 5-12-vuotiaille lapsille.

Koulu kokoontuu Seinäjoella Jouppilanvuoren hiihtostadionilla keskiviikkoisin kello 18. Viimeiset kokoontumiset ovat maaliskuun lopulla. Hiihtokoulun voi aloittaa myös kesken kauden.

Hiihtokoulun kausi huipentuu maaliskuussa hiihtokilpailuun.

Osallistuja tarvitsee sukset, sauvat, monot ja talviliikuntaan sopivan vaatetuksen.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Janika Rinta-Valkama toi 5-vuotiaan poikansa Joakim Muurimäen viime keskiviikkona ensimmäistä kertaa Hippo-hiihtokouluun.
Kuva: Hannu Lusa

Äidin ja pojan yhteinen harrastus

Nuorimpien ryhmässä oli mukana monta ensikertalaista, joista yksi oli 5-vuotias Joakim Muurimäki. Hän oli tullut kouluun äitinsä Janika Rinta-Valkaman kanssa.

– Hiihto on meidän yhteinen harrastus. Itse tykkäsin hiihtää jo lapsena ja tänä talvena myös poika innostui lajista. Hän sai joulupukilta sukset ja lähti hiihtokouluun innoissaan, Rinta-Valkama kertoo.

Rinta-Valkama pitää hiihtokoulua niin tärkeänä, että aikoo tuoda poikansa paikalle joka viikko.

– On hienoa, että jo näin pienetkin voivat käydä harjoittelemassa. Itse en osaa opettaa näin hyvin ja koulussa on mahdollista oppia myös luisteluhiihtoa.

Pikkumies on Simunan päiväkodissa, jossa on myös opeteltu hiihtämistä.

– Nyt Joakim haluaisi hiihtää joka päivä. Hän pelaa sählyä ja jalkapalloa. Uimassakin käymme, Rinta-Valkama listaa.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Koululla pitkät perinteet

Hiihtokoulun vastaavana vetäjänä on ollut viime vuosina Seinäjoen Hiihtoseuran seuran maastohiihtojaoston puheenjohtaja Maria Meriläinen. Hän kertoo, että hiihtokouluja on järjestetty jo 1980-luvun alussa Matti Korven johdolla. Siitä lähtien hiihtokoulu on järjestetty joka vuosi pääsääntöisesti Jouppilanvuorella.

– Viime vuosina paikalla on ollut puolensataa lasta. Uusia on tullut mukaan joka vuosi. Lisäksi meillä on junioreille valmennusryhmä, joka kokoontuu samaan aikaan.

Hiihtokoulun pääasiana on Meriläisen mukaansa opettaa hiihtoa lapsille leikinomaisesti. Tavoitteena on saada lapset innostumaan hiihtämisestä.

– Hiihto on perustaito ja hyvä kuntoilumuoto, joka kaikkien olisi hyvä osata myös vanhempana.

Hiihtokoulussa käydään talven aikana läpi välineiden hallintaa sekä perinteisen ja vapaan hiihtotekniikat yhdeksän vetäjän ohjauksessa.

– Harjoitteita tehdään paljon myös ilman sauvoja. Lapset oppivat nopeasti tekniikat. Kun taidon lapsena oppii, hiihto on helppoa myös jatkossa, Meriläinen tietää.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Hiihto kuuluu koulujen talveen, vaikka ei ole opetussuunnitelman mukaan enää pakollista

Hiihto kuuluu edelleen koulujen ohjelmaan, vaikkei se ole kuulunut opetussuunnitelmaan enää vuosiin.

Seinäjoen alakouluista suurimmassa eli 416 oppilasta kattavassa Tanelinrannan koulussa hiihdetään jo kovaa kyytiä.

Koulun liikuntavastaava, ekaluokkaa opettava Irmeli Kantola kehuu koulun hiihto-olosuhteita.

– Latumestari ajaa meille aina koulun ja päiväkodin viereiseen puistoon perinteisen latu-uran päiväkotilapsia ja pienimpiä oppilaita varten. Kun taitotaso kasvaa, he siirtyvät muiden oppilaiden kanssa lähellä olevalle 7,5 kilometrin kuntoradan ladulle. Siitäkin pidetään hyvää huolta.

Kantolan mukaan hiihto kiinnostaa alakoululaisia.

– Iso merkitys on sillä, että varhaiskasvatuksessa totutellaan hiihtoon. Meille tulee päiväkodista lapsia, jotka ovat jo tottuneita hiihtämään.

Perusopetus on lain mukaan maksutonta, joten välinehankinnoista ei saa aiheutua kodeille kustannuksia. Silti suurella osalla Tanelinrannan oppilaista on omat hiihtovälineet. Jos ei ole, niitä saa lainata koulusta.

– Monien lasten huoltajat osaavat hyödyntää ja kierrättää varusteita, eivätkä aina hae kallista suksipakettia urheiluliikkeestä, Kantola tietää.

Mainos

Mainos päättyy

Mainos

Mainos päättyy

Jaa artikkeli
Lounaspaikka