Uutiset

Hyvä ystävä pitää lääkärin loitolla – Ystävyyssuhteilla on suuri merkitys psyykkiselle ja fyysiselle terveydelle

Altersberger (vas.) Itävallasta sekä saksalaiset Amrei Raschke ja Michelle Fröde (oik.) tutustuivat toisiinsa viettäessään vaihto-oppilasvuotta Suomessa
Altersberger (vas.) Itävallasta sekä saksalaiset Amrei Raschke ja Michelle Fröde (oik.) tutustuivat toisiinsa viettäessään vaihto-oppilasvuotta Suomessa
Kuva: Virpi Kupiainen-Ämmälä
  • Virpi Kupiainen-Ämmälä

Ystävät ovat yksi ihmisen hyvinvoinnin peruspilareista. Rento yhdessäolo hyvän ystävän kanssa lievittää stressiä ja parantaa mielialaa. Ystävyyssuhteilla on suuri merkitys myös fyysiselle terveydelle.

Työterveyspsykologi Antti Kaupin mukaan ihmiset ovat sosiaalisia olentoja, jotka tarvitsevat toisiaan selvitäkseen. Ihmisen identiteetti on vahvasti sidottu ystävyyksiin.

– Jakamalla kokemuksia luodaan merkityksiä elämässä tapahtuneille asioille. Tarvitsemme toisia ihmisiä, että ymmärrämme mitä meille tapahtuu ja minkälaisia olemme. Ystävien merkitys korostuu etenkin elämän isoissa muutoskohdissa.

Kaupin mukaan ihmisillä on vahva sisäinen tarve tuntea yhteyttä muihin.

– Ystävät kannustavat ja tsemppaavat toisiaan sekä tarjoavat tärkeää tukea jaksamiselle ja palautumiselle. On tutkittu, että ihmiset joilla on luottamuksellisia ystävyyssuhteita, toipuvat nopeammin vastoinkäymisistä.

Yksinäisyys voi olla vaarallista

Yksinäisyys voi olla hyvinvoinnille vaarallista. Jos negatiivisia kokemuksia ei pääse jakamaan, ne paisuvat helposti oman mielen sisällä ja muuttuvat epärealistisiksi.

Työterveyspsykologi tietää, että yksinäisyys lisää stressin, masentuneisuuden ja ahdistuneisuuden riskiä. Sydäntauditkin vaivaavat yksinäisiä enemmän kuin sosiaalisia ihmisiä.

Hyvinvointia tukeva ystävyys on vastavuoroista.

– Jos vain toinen ottaa vastaan huolia ja tukee, ei ole kyse ystävyyssuhteesta, vaan haitallisesta riippuvuussuhteesta, Kauppi muistuttaa.

Ystävyyteen myös kuuluu, että hyväksytään toisen vaillinaisuudet, epäonnistumiset sekä kipeät ja aratkin asiat. Ystävyys on henkilökohtainen luottamussuhde, jossa voi kokea olevansa täysin oma itsensä.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Altersberger (vas.) Itävallasta sekä saksalaiset Amrei Raschke ja Michelle Fröde (oik.) ovat ystäviä vaikka asuvat eri maissa. Nykypäivänä se onnistuu helposti.
Kuva: Virpi Kupiainen-Ämmälä

Ystävä on historiallinen kartta

Kateus ja mustasukkaisuus ystävyydestä koettelevat ystävyyssuhteita eniten.

– Jos ystävät ovat määritelleet toisensa vahvasti samankaltaisina ja elämä viekin eri teille, sorrutaan helposti syyttämään toista jostakin. Hyvä ystävyys kestää puolisoja tai muita kolmansia osapuolia, Kauppi sanoo.

Asiantuntija neuvoo hoitamaan tärkeää ihmissuhdetta viettämällä ystävän kanssa laatuaikaa sekä lisäämällä aitoa läsnäoloa ja hyväksyntää.

– Se, että osoittaa olevansa kiinnostunut toisen elämästä, lujittaa ystävyyttä. Välittämisen ja hyvän tahdon ilmaiseminen herättävät toisessa tunteen, että on tullut kohdatuksi. Tämä käynnistää usein positiivisen kehän, jossa toinen tarjoaa osaltaan vastaavanlaista tukea ja hyväksyntää.

Ongelmien selvittäminen ja anteeksi pyytäminen ovat ystävyyksien ylläpidossa ensiarvoisen tärkeitä ja lujittavat ystävyyssidettä entisestään. Ystävää ei kannata hylätä ensimmäisen kuprun kohdalla.

Ystävyyteen kuuluu myös historiallisuus, sillä ystävyydet liittyvät usein eri elämänvaiheisiin.

– Ajan saatossa syntyneistä ystävyyksistä piirtyy historiallinen kartta siitä, keitä olemme. Parikymmentä vuotta vanha ystävyys on arkisto yhteisistä muistoista, joista toinen voi muistuttaa ja joihin voi yhdessä palata.

Juttu on julkaistu Eparissa 14.2.2018

Yksikin luottamuksellinen ihmissuhde voi katkaista yksinäisyyden kierteen.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Ystävänpäivä

• 14. helmikuuta vietettävä ystävänpäivä tuli Suomeen 1980-luvulla Amerikasta, missä se on suuri kaupallinen juhla.

• Ystävänpäivän alkuperäinen ajatus on ollut tunnustaa rakkautta salaiselle rakastetulle. Suomeen siitä on muokattu päivä, jolloin myös muille kuin salarakkaille voi osoittaa ystävyyttään antamalla kortin tai pienen lahjan.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Jaa artikkeli
Lounaspaikka