Uutiset

Jäikö jäätelökesästä muistoksi lisäkilot ja pelko rasvamaksasta? – Nyt on aika palata ruotuun, mutta herkkuhetkistä ei tarvitse luopua kokonaan

Jäätelö kuuluu kesään.
Jäätelö kuuluu kesään.
Kuva: Minna Hirvelä
  • Virpi Kupiainen-Ämmälä

Kesälomalla tulee usein syötyä ja juotua tavallista enemmän ja arkea epäterveellisemmin. Töihin palatessa housun nappi voi kiristää ja silmien alla näkyä tissuttelun aiheuttamat tummat pussit.

Molemmista ongelmista halutaan päästä äkkiä eroon, mutta Terveystalon ravitsemusterapeutti Janni Toropainen torppaa yrityksen tiedotteessa ajatukset pikadieetistä. Asiantuntija kannustaa syömään niin kuin ennen lomaa.

– Jos arkeen palatessa siirtyy säännölliseen ja monipuoliseen arkiruokailuun, paino laskee todennäköisesti entiselleen. Dieetit ovat usein yksipuolisia ja työläitä ylläpidettäviä. Tuloksetkin ovat yleensä väliaikaisia, Toropainen sanoo.

Suunniteltua syömistä

Terveellinen arkiruoka sisältää vähärasvaisia liha- ja maitotuotteita, kasvipohjaisia vaihtoehtoja, kasviksia, täysjyväviljatuotteita ja pehmeän rasvan lähteitä.

Toropainen neuvoo suunnittelemaan ruokailuajat omaan arkeen sopiviksi.

– Useimmille sopii ruokailu 3–5 tunnin välein. Jos ateriavälit venyvät, voi apuna käyttää puhelimen hälytyksiä. Ateriat kannattaa suunnitella hyvissä ajoin ja mahdollisuuksien mukaan valmistaa jo edellisenä päivänä.

Iltaa kohden Toropainen neuvoo keventämään aterioita.

– Liian raskas ateria myöhään illalla voi viivästyttää nukahtamista ja heikentää unen laatua. Erityisesti suuri annoskoko ja runsaasti rasvaa tai sokeria sisältävä ruoka voivat haitata unta.

Iltapala kannattaa syödä 1–3 tuntia ennen nukkumaanmenoa. Hiilihydraattipitoinen iltapala tukee nukahtamista ja unenlaatua, joten esimerkiksi kaurapuuro- tai kauraleipäateria on hyvä vaihtoehto iltapalaksi.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Arki tuo tullessaan työpaikka- ja kouluruokailut, joiden kautta ruokavalio muuttuu terveellisemmäksi kuin itsestään.
Kuva: Leena Nyysti

Kyllä herkuille

Kesällä tulee herkuteltua jäätelöllä ja palkittua itsensä vuoden raatamisesta muillakin herkuilla. Syksyllä makeanhimo ottaa iltojen pimetessä helposti vallan.

Miten sokerinhimosta pääsee irti?

– Makeanhimo johtuu usein liian vähäisestä syömisestä, joten kannattaa varmistaa, että syö säännöllisesti, riittävästi ja monipuolisesti. Myös riittävä kuidunsaanti täysjyväisistä viljatuotteista ja kasviksista auttaa ehkäisemään makeanhimoa, Toropainen sanoo.

Makeanhimon taustalla voi olla myös ajatus siitä, ettei makeaa saisi syödä.

– Herkuista on lupa nauttia. Jos makean syömisen pyrkii kieltämään itseltään, alkaa sitä usein tehdä entistä enemmän mieli. Makeaa kannattaa siis pitää mukana ruokavaliossa ja esimerkiksi pieni makea jälkiruoka päivittäin on ihan hyvä määrä.

Juomissakin on usein paljon sokeria.
Kuva: Jonna Karekivi

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Jäikö pullon korkki auki?

Moni on kesällä sammuttanut janonsa alkoholipitoisilla juomilla. Hälytyskellojen pitäisi soida, jos tissuttelu jatkuu iltojen pimetessä.

Munuais- ja maksaliitto muistuttaa, että pienenkin alkoholimäärän säännöllinen nauttiminen lisää riskiä riippuvuuteen ja maksavaurioon. Raju juominen voi johtaa maksasolujen rasvoittumiseen jo muutamassa viikossa. 10–20 prosentilla alkoholin käyttö johtaa maksan tulehdusreaktioon, joka voi pahimmillaan johtaa maksakirroosiin.

Mikä on liikaa? Munuais- ja maksaliiton maksa-asiantuntija Tarja Teitto-Tuckett kertoo, että alkoholinkulutuksen kohtalaisen käytön riskiraja on miehillä 14 ja naisilla 7 annosta viikossa. Yksi annos tarkoittaa esimerkiksi pientä viinilasia tai limuviinapulloa.

– Monet limuviinasekoitukset eivät maistu alkoholilta, joten niitä voi tulla juotua huomaamatta suurempiakin määriä. Kohtuukäytön raja ylittyy naisilla jo kahdella alkoholiannoksella päivässä.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kuva: Mikko Kiero

Huomaamatta kaloreita pullosta

Alkoholijuomat tuovat päivään huomaamatta lisäkaloreita. Ylipaino on rasvamaksan merkittävin aiheuttaja, mutta myös alkoholi rasvoittaa maksaa.

Rasvamaksa voi edetä rasvamaksatulehdukseksi ja maksakirroosiksi.

– Alkoholijuomien kalorimäärä ei johdu pelkästään niiden sokeripitoisuudesta, vaan itse alkoholista. Alkoholi usein lisää halua napostella, jolloin ylimääräisiä kaloreita kertyy vielä enemmän, Teitto-Tuckett tietää.

Jos alkoholinkäyttöä ei saa itse vähennettyä, asian voi ottaa puheeksi esimerkiksi työterveydessä tai terveyskeskuksessa. On tärkeä saada apua ajoissa.

Mainos

Mainos päättyy

Mainos

Mainos päättyy

Jaa artikkeli
Lounaspaikka