Uutiset

Jere Jääskeläinen on Seinäjoen positiivisin 2023 - "Tippa tuli linssiin, eikä se ole vitsi"

Juontaja Jere Jääskeläinen (oik.)vastaanotti palkintonsa kesken suoran radiolähetyksen. – Tämä titteli velvoittaa. Nyt kuullaan Seinäjoesta ehkä vieläkin enemmän radiossa, hän sanoo. Kollegana Samuel Nyman.
Juontaja Jere Jääskeläinen (oik.)vastaanotti palkintonsa kesken suoran radiolähetyksen. – Tämä titteli velvoittaa. Nyt kuullaan Seinäjoesta ehkä vieläkin enemmän radiossa, hän sanoo. Kollegana Samuel Nyman.
Kuva: Tero Hautamäki
 • Tero Hautamäki

Keskiviikko 13.12. kello 09.10 Radio Cityn aamustudiossa. Äänessä ovat tuttuun tapaan juontajat Samuel Nyman sekä Jere Jääskeläinen, joka ei tiedä mitään pian koittavasta yllätyksestä.

Seinäjoelta aamuyöllä matkustanut delegaatio on sopinut Nymanin kanssa tuovansa kesken lähetyksen Jääskeläiselle Seinäjoen positiivisin -palkinnon, jonka hän tänä vuonna äänienemmistöllä voitti.

Yllätys menee nappiin. Jääskeläinen alkaa pyyhkiä silmäkulmiaan kuunnellessaan muutamia palkintoperusteluita:

”Ylpeä seinäjokinen, vaikka asunut jo tovin pääkaupunkiseudulla. Puolustaa Seinäjokea aina positiivisessa mielessä, henkeen ja vereen.”

”Tuo radiolähetyksissä ja omassa somessaan Seinäjokea Suomen kartalle hienosti.”

”Seinäjoen paras puhemies valtakunnan verkossa. Aina positiivinen ja huumorintajuinen.”

Onnittelukierroksen jälkeen vaihdetaan kuulumiset ja sovitaan jatkosta. Kun suora lähetys on ohi, Jääskeläinen saapuu Eparin haastatteluun.

– Voi vitsi, on tää mahtavaa. Tippa tuli linssiin. Eikä se ole vitsi. Seinäjoki on mulle oikeesti tärkeä osa identiteettiä. Yhä tärkeämmäksi se on tullut, kun olen muuttanut Seinäjoelta pois, hän kuvailee tunnelmiaan.

Jääskeläisen mukaan jokainen haluaa kuulua johonkin porukkaan. Hänelle se porukka on sama vuodesta toiseen.

– Mä kuulun pohjalaisiin ja seinäjokisiin. Mä ymmärrän niitä, ne ymmärtää mua. Asioiden hoitaminen on Seinäjoella helppoa. Kun jotakin on sovittu, se pitää. Se on pohjalaista ja se on kiva mielikuva. Pidetään siitä kiinni.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Jere Jääskeläinen valmistautumassa Solar Sound -festivaalien juontokeikkaan Seinäjoella. Arkistokuva vuodelta 2017.
Kuva: Pipsa Havula

Myönteinen elämänasenne aina

Positiivisuus on ollut Jääskeläiselle aina elämänasenne, jota ei ole tarvinnut erikseen miettiä.

– Tykkään tarttua asioihin hyvällä fiiliksellä ja etsiä elämästä ilonaiheita. Kun koettaa mennä sitä kautta, elämä on paljon hauskempaa.

Mitä työhön tulee, edellisen ohella hän arvioi parhaaksi puolekseen uteliaan luonteen. Lisäksi Jääskeläinen lukee paljon – kirjoja, uutisia, aikakauslehtiä – mitä tahansa. Etua on myös hyvästä ulosannista ja heittäytymiskyvystä.

– Kaikkea hölmöä on tullut työn puolesta tehtyä, niin kuin mua seuraavat tietää. Maraton-haasteessa lähti taju kankaalle ja äijä sairaalaan, mutta siitäkin selvittiin.

Jääskeläinen on käynyt alalle kaksi koulua. Ensin Laajasalon opiston, sitten Metropolian radio- ja tv-työn linjan. Työt avautuivat harjoittelupaikkojen kautta.

– Jos tälle alalle haluaa, kannattaa hakeutua harkkariksi. Se on hyvä tapa sekä yritykselle että tekijälle testata, ovatko he toisiaan varten. Näin voi löytyä todella motivoitunut työntekijä.

Paluumuuttajaksi eläkkeellä?

Jääskeläinen, 35, muutti Helsinkiin vuonna 2010. Nyttemmin hän asuu Espoossa. Pääkaupunkiseudun parhaat puolet käyvät nopeasti selville.

– Täällä on tarjontaa kaikesta. Jos haluan hankkia jonkin erikoistuotteen, se onnistuu yleensä samana päivänä. Tai jos haluan syödä korealaista ravintolassa, se onnistuu. Ja tietysti mun alan työt on täällä. Tänne on muodostunut myös oma lähipiiri, joten kyllä mä täällä viihdyn.

Helsingin huonoin puoli liittyy lähimatkoihin, jotka voivat kestää pitkäänkin.

– Täällä on pakko ottaa ruuhkavaraa. Kun sitten Seinäjoella lähden jonnekin, olen yleensä puoli tuntia liian aikaisin paikalla.

Jääskeläisen paras ystävä asuu Seinäjoella perheineen. Hän kyselee aika ajoin Jereltä paluumuuton perään.

– Toistaiseksi se ei ole suunnitelmissa. Eläkkeellä ehkä voisinkin.

Puolitoistavuotiasta tytärtään Jääskeläinen kasvattaa mielellään omille juurilleen.

– Tykkään sanoa, että mun lapsi on pohjalainen. Ja kyllä se retee likka onkin, ei jää jalkoihin.

Prunttimäen pitkä, leveä ja tuulinen futiskenttä on ollut nuorelle Jere Jääskeläiselle tärkeä paikka Seinäjoella.
Kuva: Heikki Hakanen

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Vuosien saatossa Provinssista on muodostunut Jere Jääskeläiselle lähes pyhiinvaelluskohde. Kuvassa Haloo Helsinki päälavalla vuonna 2015.
Kuva: Matti Hautalahti

Seinäjoen pyhät paikat

Oman lapsuutensa Jere Jääskeläinen on viettänyt Katajalaaksossa käyden Alakylän alakoulua. Erityisen tärkeitä paikkoja Seinäjoella ovat olleet jalkapallon (TP, SJK) vuoksi Keskuskenttä ja Prunttimäki.

Sittemmin pyhäksi paikaksi on muodostunut myös Törnävänsaari ja Provinssi.

18 vuotta täytettyään hän on ollut festareilla joka vuosi.

– Mä oon tavannut myös mun vaimon siellä, vuonna 2014 Haloo Helsingin keikalla Saarilavalla. Heti sen jälkeen esiintyi mun suosikkibändi Gasellit, joka oli silloin vielä monelle tuntematon. Niillä oli keikka jollain salalavalla. Kuljetin vaimon sinne ties mistä kuusten alta. Sitten huusin sen korvaan koko keikan ajan kaikki biisit, kun osasin ne ulkoa. Varmaan se mietti, että mikähän hyypiö toi on. Mutta pari meistä tuli.

Jääskeläinen vertaa Provinssia Tapaninpäivään.

– Ne on ne kaksi kertaa vuodessa, kun tapaat kaikki tutut samaan aikaan.

Tänäkin Tapaninpäivänä Jääskeläisen löytää Seinäjoen Wallsport-hallista kinkunsulatuspeleistä. Vanhat futiskaverit ovat jälleen varanneet hallista puolikkaan kenttää ja saunan.

– Vuosi vuodelta pelit on lyhyempiä, mutta saunassa uroteot suurempia. Jatkot on perinteisesti keskustassa.

Yhtäkkiä Jääskeläinen nostaa pöydältä kunniakirjan ja alkaa sovitella sitä ylleen.

– Pääsisköhän tää kaulassa jonon ohi? Taidan kokeilla. Titteli on niin loistava!

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Jere Jääskeläinen (vas.) on pelannut palloilu-urallaan myös futsalia FC Seinäjoessa. PiPS:n Lassi Vuorinen (oik.) yritti viedä Jereä paritanssiin kesken pelin.
Kuva: Kari Löfhjelm
Häjyt on Jere Jääskeläisen suosikkileffa. Rento arkistokuva Häjyjen kuvauksista lakeuksilla. Takapenkillä velmuilee Juha Veijonen, ratissa Samuli Edelmann.
Kuva: Lasse Korhonen

Jere Jääskeläisen vapaa-ajan vinkit

 • Joulunviettoon ensin pari vinkkiä: Syö mitä itse haluat, tee omat perinteet. Ei oo keltään pois, jos syöt vaikka pizzaa jouluaattona.

 • Noin kuudennen alkoholiannoksen jälkeen kannattaa laittaa sosiaalinen media sivuun ja ottaa lautapelit esiin.

 • Mitä ikinä aiotkaan seuraavana päivänä tehdä – töitä, syödä lisää, nukkua – niin ei ole parempaa latauskeinoa kuin sauna ja avanto.

 • Leffavinkkinä Häjyt, se on mun suosikki. Nyt tulee kuulemma kakkososa. Haluaisin mukaan, mihin tahansa rooliin. Voisin näytellä vaikka puuta tai kiveä.

 • Elämäkertoja tykkään lukea. Trevor Noahin Laiton lapsi on mainio, suosittelen.

 • Musavinkkinä Gasellit. Osaan Teinijäte-biisin yhä ulkoa.

 • Liikuntapuolella futis on mulle ikuinen ykkönen. Nyt tosin jalat kestää enää kunnolla vain golfia. Seinäjoen Ruuhikoskelta löytyy siihen aivan huippukenttä. Haluaisin haastaa kaupunginjohtaja Kiiskilän siellä.

 • Lopuksi vuoden ympäri ruokavinkkinä El Cebon kebabit, joita oon syönyt koko ikäni. Ne on lajissaan Suomen parhaat.

Jere Jääskeläinen jalkapalloilemassa SJK:n väreissä vuonna 2008.
Kuva: Heikki Hakanen

Mainos

Mainos päättyy

Mainos

Mainos päättyy

Tänä vuonna sai ääniä kaikkiaan 76 seinäjokelaista

Seinäjoen positiivisin -palkinnon saa tänä vuonna helsinkiläisen Radio Cityn aamujuontaja Jere Jääskeläinen.

Jääskeläinen keräsi suurimman äänisaaliin ja painavimmat perustelut äänestyksessä, joka oli auki syys-marraskuun.

Tänä vuonna annettiin yhteensä 197 ääntä. Äänestettyjä henkilöitä oli kaikkiaan 76 eri seinäjokelaista aina kahvilayrittäjistä hierojiin ja lääkäreihin, virkamiehistä tanssinopettajiin ja muusikoihin ynnä moniin, moniin muihin.

Symbolisena palkintona Jere Jääskeläiselle luovutettiin kiertopalkinto, jona tästä vuodesta eteenpäin toimii taiteilija Minna Herralan maalaus Iloisilla aalloilla. Lisäksi Jääskeläinen sai kunniakirjan ja pullon kuohuvaa sekä kosolti mainetta ja kunniaa.

Tuomariston puheenjohtaja, Etelä-Pohjanmaan Kauppakamarin yhteyspäällikkö, Petra Piironen, luonnehtii Jere Jääskeläisen valintaa seuraavasti:

– Positiivisimman seinäjokisen arvonimen voi hyvinkin ansaita, vaikka asuisikin toisaalla. Kotiseuturakkaus aidoimmillaan eli pohjalaisen ilosanoman häpeilemätön levittäminen ympäri Suomen lisää Etelä-Pohjanmaan positiivista imagoa.

Nyt 7. kertaa järjestettyä äänestystä isännöivät Etelä-Pohjanmaan Kauppakamari, Seinäjoen Seudun Nuorkauppakamari sekä Epari.

Tuomariston puheenjohtaja Petra Piironen pitää tärkeänä Etelä-Pohjanmaan positiivista imagoa.
Jaa artikkeli
Lounaspaikka