Uutiset

Käärijä sai käärimään hihat - paikalliset käsityöläiset nauttivat ja hyötyvät viisuhuumasta

Sanna Pyykkönen esittelee Käärijä-boleroa, jonka ehtii vielä valmistaa ennen Euroviisujen finaalia.
Sanna Pyykkönen esittelee Käärijä-boleroa, jonka ehtii vielä valmistaa ennen Euroviisujen finaalia.
Kuva: Kaksosflikat
  • Virpi Kupiainen-Ämmälä

Tänä keväänä kukaan ei ole voinut olla huomaamatta Euroviisujen lähestymistä. Huomion syynä on Suomea kilpailussa edustava Käärijä, jonka persoonallinen ulkonäkö ja eläytyvä lavashow erottuvat varmasti muista.

Käärijän tavaramerkiksi on muodostunut kirkkaan vihreä bolero. Se ja kisakappaleen nimi Cha Cha Cha ovat hurmanneet suomalaiset. Käsityöläiset ovat inspiroituneet persoonallisesta viisuehdokkaasta ja päästäneet luovuuden valloilleen.

Sosiaalista mediaa selatessa vastaan tulee pottatukkaisia pikkupoikia, vihreäksi hiuksensa värjänneitä kaunottaria sekä teemavärillä koristeltuja täytekakkuja ja villasukkia. Käärijä-boleroita on ommeltu niin ihmisille kuin eläimillekin.

Uniikkia käsityötä

Euroviisuista on otettu ilo irti Seinäjoenkin seudulla. Lapualla asuva Veera Kangasluoma on yksi niistä, jotka hyödyntävät Käärijän imagoa omassa yritystoiminnassaan.

Kovin suuresta bisneksestä ei Kangasluoman kohdalla voida puhua, sillä kyseessä on kymmenvuotias pikkutyttö, joka kehitteli Cha Cha Cha -kappaleen innoittamana Veera Design -korvakorumallistoonsa uuden tuotteen. Siinä allekkain roikkuvat vihreät kirjaimet C, H ja A.

Kangasluoma valmistaa koruja äitinsä Terhi Kangasluoman avustuksella. Ensin muotoillaan kirjaimet polymeerimassasta. Sen jälkeen ne kovetetaan keittiön uunissa, hiotaan ja koristellaan asiakkaan toiveiden mukaisiksi.

– Suosituimmat värit ovat olleet musta, kulta ja vihreä. Korvikset voi koristella lehtikullalla. Jokainen hippu asetetaan erikseen, joten lopputuloksena on täysin käsityönä tehty uniikki koru, Kangasluomat selvittävät.

Terhi (vas.) ja Veera Kangasluoma viettävät äiti-tytär-aikaa käsitöiden parissa.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Käärijä-rekvisiitta nostattaa Euroviisu-huumaa. Kuvassa on Veera Kangasluoman suunnittelema ja valmistama korvakoru.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Käärijältä kehut

Mallikappaleiden valmistuttua Kangasluomat ottivat yhteyttä Käärijään tiedustellakseen, saisivatko valmistaa korvakoruja myyntiin saakka. Muutaman mutkan jälkeen saatu vastaus oli myöntävä.

– Käärijä ihastui koruihin ja lähetti videotervehdyksen. Tiimin puvustaja halusi ottaa korvakorumme kisamatkalle. Käärijälle teimme koruista kaksi eri kokoa, Terhi Kangasluoma kertoo.

Tieto ajan hermolla olevista korvakoruista levisi nopeasti. Muutamassa viikossa äidin ja tyttären käsissä on syntynyt satakunta korvakoruparia. Niitä on lähetetty ympäri maata.

– Meillä ei ole vielä omia korviksia, kun ollaan tehty niitä ensin asiakkaille, Veera Kangasluoma paljastaa.

Tilauksia on tullut enemmän kuin viikonloppuisin ahkeroiva kaksikko ehtii valmistaa. Juuri nyt eletään kiireisimpiä päiviä, sillä Kangasluomat tekevät vielä koruja perjantaina ja lauantaina pidettäville Lapuan kevätmarkkinoille.

Niiden päätteeksi istahdetaan koko perheen kanssa sohvalle kannustamaan Käärijää.

– On meidän perheen perinne, että ostamme metrilakua markkinoilta ja katsomme Euroviisuja, Veera Kangasluoma kertoo.

Mitä kilpailun jälkeen tapahtuu?

– Toivomme tietysti Käärijälle menestystä ja sen jälkeen valtavaa tilausvyöryä, tehokaksikko nauraa.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Käärijän viralliset Euroviisujen korvakorut valmistetaan Seinäjoella G-moodissa.  
Kuva: G-moodi

Virallista yhteistyötä

Käärijän virallinen yhteistyökumppani korvakorumarkkinoilla on Seinäjoella sijaitseva G-moodi, joka valmistaa korut suomalaisesta ohutviiluvanerista laserleikkaamalla.

Korvakorut ovat yrityksen graafisen suunnittelijan Jenni Källin käsialaa. Korvakorujen kuvio vaikuttaa ensin abstraktilta, mutta lähemmässä tarkastelussa erottuvat kirjaimet C, H ja A. Pinkkinä ja neonvihreänä valmistettavia korvakoruja on kahta kokoa.

– Olemme kaikki Käärijän ihailijoita. Idea lähti puhtaasti fanituksesta, mutta totta kai tämä on iso juttu pienelle yritykselle maanlaajuisen ja parhaimmillaan maailmanlaajuisen näkyvyyden vuoksi, sanoo yrittäjä Jusa Kaivo-oja.

Yrityksen tuotantotiloissa on käynyt kova kuhina viime viikkoina.

– Odotetaan jännityksellä Euroviisuja ja sitä, mihin tämä kaikki voi parhaassa tapauksessa vielä johtaa.

Mainos

Mainos päättyy

Mainos

Mainos päättyy

Jenni Källi näyttää, miltä hänen suunnittelemansa korvakorut näyttävät käytössä.
Kuva: G-Moodi

Boleron ehtii vielä valmistaa lauantaiksi

Käärijän esiintymisasun yläosaa jäljittelevän neuleboleronkin juuret ovat Seinäjoella.

Avaruuden pääkaupungissa asuva Maaria Anttoora ja hänen sisarensa Sanna Pyykönen esittelivät suunnittelemansa ja valmistamansa vaatteen Instagramissa tilillään Kaksosflikat. Neuleen valmistusohje löytyy samannimiseltä blogisivulta internetistä.

Esimerkiksi mustan paidan päälle puettava bolero valloitti käsityöläisten sydämet. Siinä käytetty kirkkaan vihreä lanka on myyty loppuun lähes kaikkialta. Siksi ohjeeseen on lisätty liuta materiaalivaihtoehtoja.

Boleron ehtii vielä valmistaa kisakatsomoon.

– Neule on melko nopeatekoinen. Se syntyy reilussa kymmenessä tunnissa, Anttoora kannustaa.

Käärijä-neule on melko nopeakoinen, koska se on boleromallinen.
Kuva: Kaksosflikat

Käärijää edelsi 2014 Seinäjoen ylpeys, Softengine

Tänä vuonna Suomea Euroviisuissa edustaa Käärijä alias

Jere Pöyhönen kappaleellaan Cha Cha Cha.

Euroviisut järjestetään Ison-Britannian Liverpoolissa. Semifinaalit pidetään 9.5. ja 11.5. Finaali nähdään ja kuullaan lauantaina 13.5. kello 22.

Suomessa kilpailua voi seurata Ylen kanavalta.

Seinäjokelainen bändi Softengine edusti Suomea Euroviisuissa vuonna 2014. Kööpenhaminan finaalissa yhtye sijoittui kappaleellaan Something Better sijalle 11

Jaa artikkeli
Lounaspaikka