Seinäjoen ammattikorkeakoulun International Business –ohjelman ensimmäisen vuoden opiskelijat on nyt virallisesti toivotettu tervetulleiksi kehittämään ja kansainvälistämään paikallisia yrityksiä.
Verkostoitumistilaisuuden järjestivät yhdessä E-P WIISE ry ja Seamk. Tapahtumaan osallistui 25 edustajaa alueen yrityksistä ja organisaatioista sekä saman verran kansainvälisiä opiskelijoita.
Tilaisuudessa alustivat mm. WIISE ry:n Valerija Hirvilammi ja Paul Fairchild sekä Seamkista vastavalmistunut Ali Al-Hilfi.
Lopuksi käytettiin runsaasti aikaa verkostoitumiseen, jolloin opiskelijat ja yritysten edustajat keskustelivat henkilökohtaisesti.
Etelä-Pohjanmaan Kauppakamarin toimitusjohtaja Tomi Kohtanen totesi, että tulevaisuudessa työvoimapula tulee lisääntymään myös täkäläisissä yrityksissä.
– Kansainväliset osaajat ovat erittäin tervetulleita asettumaan tänne, asumaan ja työskentelemään alueella.
Mainos (sisältö jatkuu alla)
Mainos päättyy
Mainos (sisältö jatkuu alla)
Mainos päättyy
300 kv-opiskelijaa aloitti
Tänä syksynä Seamkissa opintonsa aloitti noin 300 uutta kansainvälistä opiskelijaa. Heitä on lähes kaikista maanosista, enemmistö Aasian maista. Opiskelualoina englannin kielellä ovat automaatio- tai elintarviketekniikka sekä kansainvälinen liiketalous.
SeAMKin kansainväliset opiskelijat voivat auttaa eteläpohjalaisia yrityksiä monin tavoin.
Monipuolisen kielitaidon ja kulttuuriosaamisen ansiosta opiskelijat voivat luoda yrityksille uusia yhteyksiä ulkomaille, edistää tuontia/vientiä, toimia tulkkausapuna, kääntää messumateriaaleja eri kielille ja tarjota henkilökunnalle tilaisuuden harjoitella vieraita kieliä ilman lisäkustannuksia

Mainos (sisältö jatkuu alla)
Mainos päättyy
Mainos (sisältö jatkuu alla)
Mainos päättyy
Uusia harjoittelumuotoja
Työelämän muuttuessa myös opiskelijoiden työharjoittelumuodot uudistuvat. Seamkin opinto-ohjaaja Päivi Uittin mukaan työharjoittelukäytänteitä on viime vuosina päivitetty vastaamaan paremmin työelämän tarpeita.
– Opiskelija voi suorittaa viiden kuukauden harjoittelun useammassa osassa. Se voi sisältää kokopäivätyötä, osa-aikatyötä, etätyötä, vapaaehtoistyötä ja erilaisia projekteja, Uitti kertoo.
Tandem-harjoittelussa ulkomaalainen ja suomalainen opiskelija työskentelevät työparina. Tämän toivotaan rohkaisevan oman kielitaitonsa riittävyyttä epäileviä yrittäjiä kansainvälisen harjoittelijan palkkaamiseen.
Samalla yritys saa sekä suomalaisen että kansainvälisen opiskelijan osaamisen ja ideat käyttöönsä.
Mainos (sisältö jatkuu alla)
Mainos päättyy
Mainos (sisältö jatkuu alla)
Mainos päättyy
Lyhyitä projekteja
Yrityksillä on myös mahdollisuus ottaa kansainvälisiä opiskelijoita lyhyempiin projektityyppisiin työsuhteisiin.
Tällaisia toimeksiantoja voivat olla esimerkiksi markkinointikampanjan suunnittelu ja/tai toteuttaminen, digimarkkinointisuunnitelman laatiminen, kesätyöntekijöiden rekrytoinnissa avustaminen, asiakirjojen kääntäminen tai messuosastolla työskentely.
WIISE ry:n Mark Wiltshear kertoi esimerkkejä siitä, miten yhdistys on auttanut jäseniään joko ennen Etelä-Pohjanmaalle muuttoa tai muuton jälkeen.
Mahdollisuudet verkostoitua WIISEn järjestämissä tilaisuuksissa ovat auttaneet mm. löytämään harjoittelupaikkoja, työpaikkoja, uusia ystäviä ja uusia asiakkaita.

Mainos
Mainos päättyy
Mainos
Mainos päättyy
Yrityksetkin tyytyväisiä
Prima Poweria tilaisuudessa edustanut Pia Ylelä pitää verkostoitumistilaisuuksia hyödyllisinä sekä yrityksille että opiskelijoille.
– Tällaisia matalan kynnyksen kohtaamistilaisuuksia tarvitaan lisää. Niillä voi olla iso merkitys siinä, miten alueen uudet asukkaat alkavat viihtyä täällä, Ylelä arvioi.
Myös Into Seinäjoella työskentelevä Anu Portti haluaa kannustaa yritysten edustajia rohkeasti mukaan WIISE:n järjestämiin tilaisuuksiin.
– Tänne muualta saapuneet opiskelijat ovat jo suurimman päätöksen tehneet valitessaan Suomen ja Seinäjoen. Heitä ei saisi päästää karkaamaan muualle töihin valmistumisensa jälkeen.
– Alueen vetovoima näyttää siis toimivan. Nyt olisi aika keskittyä pitovoimaan. Pidetään uusista osaajista kiinni, kohdataan heidät rohkeasti ja tutustutaan paremmin, tarjotaan harjoittelupaikkoja ja työmahdollisuuksia, Portti kannustaa.
E-P WIISE ry
Neljän yksittäisen jäsenen sekä Etelä-Pohjanmaan kauppakamarin ja Into Seinäjoen perustama jäsenjärjestö.
Tavoitteena on kehittää ja ylläpitää positiivista ekosysteemiä Etelä-Pohjanmaalla, jossa maahanmuuttajat ja alueelle muuttavat suomalaiset voivat menestyä, integroitua työelämään ja asettuvat jokapäiväiseen elämään.