Uutiset

Katon lumikuorma voi aiheuttaa jättilaskun - Vakuutus ei tavallisesti korvaa lumen eikä jään painosta tai näiden liikkeestä kiinteistölle aiheutuneita vahinkoja

Pelastuslaitoksen työntekijät pudottavat lunta katoilta työaikana vain hätätapauksissa.
Pelastuslaitoksen työntekijät pudottavat lunta katoilta työaikana vain hätätapauksissa.
Kuva: Kari Löfhjelm
  • Virpi Kupiainen-Ämmälä

Lunta on kertynyt tänä talvena paksu kerros rakennusten katoille. Märkä ja raskas lumi voi aiheuttaa monenlaisia vaaratilanteita. Pahimmassa tapauksessa katto romahtaa.

LähiTapiola Etelä-Pohjanmaan korvauspäällikkö Arto Laine muistuttaa yrityksen tiedotteessa, että nyt on viimeinen hetki pudottaa lumet katoilta. Suojasäät ja vesisateet helmi-maaliskuussa lisäävät lumen painoa huomattavasti. Sateiden ja tiivistymisen takia lumi saattaa keväällä painaa 200–240 kiloa kuutiometriä kohden.

– Viime viikolla on tuli neljä ilmoitusta lumikuorman aiheuttamista vahingoista. Pahaa pelkään, että vahinkoja on luvassa paljon lisää.

Laineen mukaan lumikuorman poisto katolta kuuluu huolellisen kiinteistönhoidon tehtäviin.

Asia kannattaa ottaa tosissaan, sillä lumikuorman aiheuttamien vahinkojen korjaaminen ei ole halpaa huvia.

– Vakuutus ei tavallisesti korvaa lumen tai jään painosta tai näiden liikkeestä kiinteistölle aiheutuneita vahinkoja, Laine huomauttaa.

Katon lumikerros on syytä mitata

Lumikerroksen määrää on vaikea arvioida maasta käsin, joten varmin tapa on kiivetä katolle ja mitata lumen paksuutta eri puolita lapetta.

– Ennen katolle menoa pitää huolehtia omasta turvallisuudesta. Turvaköysiä ja -valjaita on syytä käyttää aina. Hyvä vaihtoehto on kutsua ammattilainen apuun, Laine opastaa.

Ennen pudotustyöhön ryhtymistä pitää varmistaa, ettei alas romahtava lumi aiheuta vaaraa maassa oleville. Jos liikennettä on paljon, on syytä laittaa alueelle aidat ja varoituskyltit.

– Autot, pyörät ja pihakalusteet on siirrettävä tiputettavan lumen alta pois, Laine muistuttaa.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Pihan lumien lisäksi asukkaan on huolehdittava rakennusten kattojen lumikuorman poistamisesta.
Kuva: Jarno Pellinen

Rakennus voi sortua lumen painosta

Katolle jäävä kinoslumi voi aiheuttaa sään lämmetessä sulamisvesivauriota.

– Lumipeitteen alle muodostuva vesi koettelee kattopinnan tiiveyttä, mutta erityisesti porrastavien kattorakenteiden ja erilaisten läpimenojen, kuten ilmastointiputkien ja savuhormien tiiveys on lujilla, Laine tietää.

Toispuolinen kinoslumikuorma aiheuttaa epäkeskeistä rasitusta erityisesti puutteellisesti jäykistetyille pitkille, korkeille, hallimaisille rakennuksille. Tämä voi pahimmillaan aiheuttaa jopa rakennuksen sortumisen.

– Pientalojen katot kestävät yleensä hyvin normaaleja lumen painosta syntyviä kuormia, ellei rakennuksessa ole rakennusvirheistä johtuvia heikkouksia, Laine rauhoittelee.

Terassit ovat vaarassa, kun lumi rymähtää alas

Lunta pudottaessa kannattaa kiinnittää huomiota siihen, ettei lapiolla tai lumikolalla vahingoita vesikaton pintaa.

Kun painava lumimassa lähtee liikkeelle, niin ilmastointihormit, kattotikkaat ja rännit saattavat rikkoutua. Katolle asennetut lumiesteet voivat irrota ja saada aikaan vuotoja aiheuttavia kattovaurioita.

Maassa esimerkiksi kuistit, terassit, paljut, grillit ja puutarhakalusteet voivat rikkoutua, kun painava lumi romahtaa niiden päälle.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Jaa artikkeli
Lounaspaikka