Uutiset

Kesäkuvataiteilija leipoo paikallisten kasvojen muotoisia leipiä – Idean taustalla on pakomatka ja kiellettyjen kirjojen poltto

Kesäkuvataiteilija valmistaa keraamisia leipämuotteja, jotka tehdään reseptienomistajien kasvojen muotoon.
Kesäkuvataiteilija valmistaa keraamisia leipämuotteja, jotka tehdään reseptienomistajien kasvojen muotoon.
  • Heidi Piisalo

Seinäjoen kaupungin seitsemäs kesäkuvataiteilija on valittu. Hän on turkkilainen Baran Caginli.

Työskentelyaikana 19.6.–19.8. Caginli leipoo paikallisen yhteisön kanssa leipiä. Nyt mies etsii projektiin ihmisiä, jotka haluavat opettaa hänelle oman, paikallisen tai perintönä saadun leipäreseptinsä.

Caginli valmistaa keraamisia leipämuotteja, jotka tehdään reseptienomistajien kasvojen muotoon. Muotteihin leivotut leivät syödään yhdessä kesän päätteeksi Kalevan Navetassa järjestettävässä tapahtumassa.

Projektillaan Caginli haluaa luoda kanavan keskustelulle sekä tiedon, tarinoiden ja kokemuksien jakamiselle toinen toisiltaan oppien.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kaupungin kesäkuvataiteilija on Baran Caginli.

Kirjat poroksi uunissa

Helsingissä asuva Caginli käsittelee töissään yleismaailmallisia kipupisteitä nostamalla esiin vallan, järjestelmällisen sorron, identiteetin ja etnisen syrjinnän ongelmia ja ristiriitoja.

Teoksissaan hän yhdistää käsityötaitoja ja -tekniikoita erilaisiin medioihin. Hän liittää teoksiinsa usein naamioinnin tai kätkeytymisen kerroksia.

Tällä hetkellä Caginlin teoksia on esillä Helsingissä Taideyliopiston Kuvataideakatemian Kuvan kevät 2023 -näyttelyssä. Teoksessa hän leipoo Leninin, Marxin ja Rosa Luxemburgin muotoisia leipiä, joita jaetaan näyttelyvieraille galleriassa.

Taideyliopiston teosesittelyssä Caginli kertoo töiden taustalla olevan Turkin 1980-luvun vallankumouksen jälkeinen aika, jolloin yritettiin tukahduttaa sotilashallintoa vastustavat järjestöt.

Caginlin isä oli vasemmistolaisen nuoristojärjestön jäsen. Tämän takia sotilaspoliisit vangitsivat hänet ja kiduttivat häntä.

Kun Caginlin isoisä kuuli vangitsemisesta, hän lähti hakemaan poikaansa kotiin. Caginlin isä otti paluumatkalle mukaan marxilais-leniniläisiä kirjoja, jotka olivat kiellettyjä. Lukutaidoton isoisä ei tiennyt kirjojen sisältöä, mutta sai eräältä kyläläiseltä varoituksen: koko perhe pidätettäisiin, mikäli kirjat löydettäisiin.

Caginlin isovanhemmat yrittivät ratkaista ongelman polttamalla kirjat takassaan. Kirjoja oli kuitenkin niin paljon, että jatkuvasti piipusta nouseva savu herätti kyläläisten huomion. Kirjojen polttamisen salaamiseksi Caginlin isoäiti leipoi leipää aamusta iltaan viikon ajan ja lahjoitti leivät kylän väelle.

Seinäjoella leipiä voi päästä leipomaan ottamalla yhteyttä Seinäjoen taidehallin taidetuottaja Pii Anttilaan. Mukaan projektiin mahtuu enintään kymmenen henkilöä.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kesäkuvataiteilija

Vuodesta 2017 lähtien Seinäjoen kaupunki on palkannut ammattitaiteilijan tai kuvataiteen opiskelijan kesäkuvataiteilijaksi.

Kesäkuvataiteilija tekee taiteellista työtä, joka jollain tavalla näkyy kaupunkilaisille tai osallistaa heitä yhdessä tekemiseen.

Kesäkuvataiteilijan asemapaikka on Seinäjoen taidehalli.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Jaa artikkeli
Lounaspaikka