Uutiset

Kesäteatteriesityksiä on maakunnassa laaja kattaus - Epari auttaa valitsemaan suosikit

Piirin kesälavalle kirmaa Teatteri Hysterian matkassa Kiljusen herrasväki. Jalmari Finnen kirjoittamassa tarinassa on menoa ja meininkiä.  
Piirin kesälavalle kirmaa Teatteri Hysterian matkassa Kiljusen herrasväki. Jalmari Finnen kirjoittamassa tarinassa on menoa ja meininkiä.  
Kuva: Sarianne Nikko
  • Epari

Maakunnan kesäteattereilla riittää tarjontaa jokaiseen makuun. Toki kesänäyttämöiltä on totuttu odottamaan kepeitä ja hauskoja esityksiä, joissa musiikkikaan ei ole pahitteeksi. Kaikkea tätä on luvassa.

Aisamäen kesäteatteri Peräseinäjoella luottaa Antti Tuurin vahvaan tekstiin. Maakunnan mies kertoo pitäjän mahtimiehen Mauri Rentolan 50-vuotispäivästä. Sari Viitasaaren sovittama ja ohjaama esitys on maakuntahenkinen komedia, joka sisältää teemaan sopivaa ajankohtaista musiikkia.

Onnelan kesäteatteri Alahärmässä esittää Äänekoskella syntyneen Reijo Honkosen komediaan Mummonmökki. Tekstiä on esitetty eri puolilla maata.

Laura Kivimäen ohjaamassa tarinassa perikunta juonittelee vuodeosastolla lepäävän mummon mökkiä itselleen. Sopassa kiehuvat lisäksi pöljät kuntapäättäjät ja kiinteistöalan huijarit.

Lappajärven kesäteatteri luottaa edelleen ryhmän omaan tekstiin. Käsikirjoittajat Ville Pusa, Sami Hintsanen ja Jani Karvinen ovat aikaisemmilta vuosilta tuttu joukko. Marika Vapaavuoren ohjaama rikollisen hauska musiikkikomedia Pesänjako tarjonnee naurua ja jännitystä. Taustalla tahdittaa Tuure Kilpeläisen ja Kaihon karavaanin musiikki.

Vaasan Ylioppilasteatteri Ramppi päräyttää Bock ’s Corner Village-kesälavalle rockmusikaalin Vuonna 85. Eppujen, Juicen ja Popedan musiikki vie 80-luvulle. Ohjaajana on Pyry Keto.

Kunniaosoitus veteraaneille

Teatteri Kajo Kauhajoelta on ottanut työstettäväkseen kaksi näytelmää. Mirja Kuivaniemen Akka katees -komedia ja Rauha Knuuttilan Esimerkkikylä muodostavat illan kokonaisuuden. Molemmat ohjaa Timo Kankainen.

Näytelmät ovat kunnianosoitus näyttelijäveljeksille Jaakko ja Paavo Hallivuorelle. Paavo on jo edesmennyt, mutta Jaakon monipuolinen teatteriura jatkuu yhä 40 vuoden jälkeen.

Orisbergin kesäteatteri vie katsojat 1800-luvulla rakennettuun ruukinkirkkoon sekä sen ympärillä eläneiden ja vaikuttaneiden ihmisten tarinoihin. Grand Old Orisberg- näytelmän on käsikirjoittanut ja ohjaa Terhi Gröhn.

Ylihärmän nuorisoseuran Koko perheen teatteri esittää näytelmän Iso paha susi. Se on tarkoitettu kaikenikäisille. Hulluttelun keskellä esityksellä on vakava viesti erilaisuudesta ja yksinäisyydestä. Näytelmä pohtii elämässä eteen tulevia ahtaita muotteja ja odotuksia.

Iso paha susi on Katja Krohnin kirjoittama. Sen ohjaavat Maaria Koivula-Talkkari ja Linda Huhtaluhta.

Seinäjoelta Piirin alueelta löytyy lisää koko perheelle suunnattuja esityksiä. Teatteri Hysterian kesänäytelmässä on vilinää ja vilskettä. Jalmari Finnen teksteihin perustuvan Kiljusen herrasväen on käsikirjoittanut Aino Kivi ja sen ohjaa Rami Mäkilaine.

Teatteri Hysterian Improaalto-vieraissa nähdään Roope Salminen, Jussi Lampi ja Riku Nieminen.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Aisamäen kesäteatterissa nähdään Antti Tuurin kirjoittama Maakunnan mies. Menossa mukana ovat Hannu Viitasaari ja Kati Pasto.  
Kuva: Heli Anttila

Mitä ja missä?

Aisamäen kesäteatteri, Peräseinäjoki: Maakunnan mies 18.6.–9.7.

Onnelan kesäteatteri, Alahärmä: Mummonmökki 29.6.–17.7.

Lappajärven kesäteatteri: Pesänjako 29.6.–7.8.

Teatteri Kajo, Kauhajoki: Akka katees ja Esimerkkikylä 2.7.–14.8.

Teatteri Hysteria, Seinäjoki: Kiljusen herrasväki 7.7.–7.8.

Teatteri Hysteria, Seinäjoki: Improaalto-vieraissa 8.7.–30.7.

Törnävän kesäteatteri, Seinäjoki: Murhan ja rakkauden käsikirja herrasmiehille 9.7.–20.8.

Orisbergin kesäteatteri, Isokyrö: Grand Old Orisberg 15.–22.7.

Ylioppilasteatteri Ramppi, Vaasa: Vuonna 85- rockmusikaali 8.7.–10.8.

Ylihärmän nuorisoseura: Iso paha susi 5.–26.8.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mikael Saari viihtyy Seinäjoen kesässä.
Kuva: Kati Ala-Renko

Kesäteatterinäyttelijä vuodattaa hikeä ja saa turpajumppaa Törnävänsaaressa

Törnävän kesäteatterissa nähdään jälleen Broadway-musikaalin Suomen kantaesitys. Toisen päärooleista esittää lahtelainen Mikael Saari, joka viihtyy lavalla alusta loppuun.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Musikaalin harjoitukset Törnävänsaaren kesäteatterilla ovat juuri päättyneet, kun istumme jutustelemaan näyttelijä-laulaja Mikael Saaren kanssa. Hän esittää toisen päärooleista Murhan ja rakkauden käsikirja herrasmiehille -musikaalissa.

– Kiirettä tulee pitämään ja hiki tulee, Saari naurahtaa.

Mies viittaa faktaan, että hän tulee olemaan lavalla tiukasti musikaalin alusta loppuun.

– Tekstiä on myös paljon, minulle on tiedossa kunnon turpajumppa! Kappaleet ovat lisäksi nopeita.

Helpolla ei pääse toinenkaan pääroolin esittäjä, Tuomas ”Tume” Uusitalo, joka näyttelee kahdeksan eri roolia.

Tyhjätasku haluaa rikkauksiin

Komedia sijoittuu 1900-luvun alun Englantiin. Saaren roolihahmo, tyhjätasku Monty Navarro, saa äitinsä kuoltua tietää tämän olleen aristokraattisen suvun jäsen. Rikkauksiin täytyy päästä kiinni, mutta esteenä on kahdeksan henkilöä perimysjärjestyksessä - toisin sanoen Tume Uusitalo. Arvata saattaa, että sitten alkaa Saaren suunnalta tapahtua.

Koska kyseessä on Suomen ensiesitys, pääsee Saari määräämään nuotit roolin tuleville tekijöille.

– On kyllä hienoa päästä tekemään kantaesitys. Nyt ei ole painetta siitä, että joku toinen olisi tehnyt roolin jo monta kertaa, ja se kuuluu tehdä tietyllä tavalla, Saari hehkuttaa.

Komedia on haastava laji

Saari on innoissaan musikaalin tuomasta haasteesta. Hän kuvailee komedian olevan rytmisesti ehkä hankalin teatterin laji eikä musikaalikaan helpoimmasta päästä ole.

– On hieno hetki päästä tuomaan tekstiä lavalle. Komedia rakentuu rytmin kautta eleillä ja ilmeillä. Tärkeämpää kuin mitä sanotaan tai tapahtuu, on miten sanotaan. Edetään joko nopeasti tai hitaasti.

Saari kertoo ohjaaja Mikko Koukin olevan nimenomaan rytmikäs ohjaaja.

– Asioiden tulee tapahtua tietyllä tavalla, ettei jää löysää. Kun edellinen tilanne on tapahtunut, ollaan jo seuraavassa ja tästä seuraa nautittava hyökyaalto, Saari avaa.

Kun kysyn, mistä näyttelijät ohjaajan kanssa keskustelevat, Saari mainitsee dialogin – kuuntelemisen ja reagoinnin.

– On onnistuttu, kun luodaan vaikutelma, että keskustelu käydään lavalla ensimmäistä kertaa. Siihen tietysti pyritään joka kerta.

Näyttelyä ja laulua

Saari ei pysty erottelemaan kumpi on rakkaampaa - näytteleminen vai laulaminen.

– Jos jompaakumpaa ei ole tehnyt hetkeen, sitä tulee ikävä.

Saari tekee myös itse musiikkia ja on muun muassa osallistunut kahdesti Uuden musiikin kilpailuun.

Murhan ja rakkauden käsikirja herrasmiehille -musikaalissa mies kertoo äänenkäytön olevan klassista musikaaliäänenkäyttöä, välillä jopa operettimaista.

– Olen viime aikoina laulanut toisentyyppistä, viime kaudella Lahdessa Waitressissa modernia pop-musiikkia.

Harjoittelu ja esiintyminen on kivaa

Mikael Saaren innostus saa näyttelemisen kuulostamaan maailman parhaalta asialta. Näytelmän harjoittelu on kuulemma kauhean kivaa.

– On ihanaa tutkia näitä komedia- ja rytmiasioita. Parasta on, kun yhdessä työryhmän kanssa pallottelemalla löydämme aivan uusia juttuja käsikirjoituksesta. Niitä ei yksin lukemalla tekstistä saisi irti.

Näyttelijän into ei rajoitu vain harjoitteluun. Saari odottaakin jo, että musikaalia päästään esittämään katsojille.

– Ensi-illassa on oma hieno jännityksensä ja juhlantuntu kaikille. Sitten kun matka jatkuu ja esityksiä tulee alle, alkaa näytelmästä löytyä vielä uusia tasoja.

Seinäjoelta Saari suuntaa harjoittelemaan kotikaupunkiinsa Lahteen, jossa esitetään syksyllä Seinäjoellakin 2021 nähty Something rotten.

Mainos

Mainos päättyy

Mainos

Mainos päättyy

Esitys

Murhan ja rakkauden käsikirja herrasmiehille -musikaalikomedia Törnävän kesäteatterissa 9.7.–20.8.

Broadway-musikaalin Suomen kantaesitys. Alkuperäinen käsikirjoitus Robert L. Freedman ja sävellys Steven Lutvak – Gentleman’s Guide to Love and Murder.

Päärooleissa Mikael Saari ja Tuomas ”Tume” Uusitalo. Muissa rooleissa Linda Hämäläinen, Reeta Vestman, Katriina Sinisalo, Helena Puukka, Marika Huomolin, Sonja Pajunoja, Antti LJ Pääkkönen, Julius Martikainen ja Arne Nylander.

Ohjaus Mikko Kouki ja suomennos Mikko Koivusalo.

Törnävän kesäteatteri on osa Seinäjoen kaupunginteatteria.

Improaallon muodostavat Jussi Lampi, Tapani Korhonen, Juulia Soidinaho, Rami Mäkilaine, Ville Orttenvuori ja Tuomo Tiitinen.  
Kuva: Sarianne Nikko

Improvisaatioesityksissä on naurutakuu

Kesäteatteriesitysten lisäksi Seinäjoella nähdään myös improvisaatioteatteria. Sen Törnävän Piirin kesälavalle tuo seinäjokinen, ammattilaisista koostuva improvisaatioryhmä Improaalto.

Improaalto vieraissa -esitystä saapuvat tähdittämään näyttelijät Roope Salminen, Jussi Lampi ja Riku Nieminen. Miehet vierailevat Seinäjoella eri päivinä.

Ensimmäisenä yleisön eteen astuu Roope Salminen. Mies on tuttu viihdeohjelmista kuten Putouksesta ja Myyrä sekä Lauma. Salminen tunnetaan myös yhtyeensä Roope Salminen & koirat keulahahmona.

Salminen on innoissaan tulevana viikonloppuna olevista esityksistä.

– Tulossa on show, joka varmasti yllättää niin esiintyjät kuin katsojatkin.

Tähti kuvailee improvisaatiota hauskaksi taiteenlajiksi.

– Takana on satoja keikkoja Kolina-ryhmän kanssa. Nyt on mahtavaa päästä toisen ryhmän vieraaksi. Saa nähdä, mitä Improaalto keksii pääni menoksi, Salminen pohtii.

Umpihullujen esitys

Jussi Lampi esiintyi Improaallon kanssa jo viime kesänä. Nyt Lampi nousee lavalle kahtena heinäkuun viikonloppuna.

– Tämä poppoo on aivan umpihullu ja se on mahtavaa improvisaatiossa. Viimeksi oli niin hauskaa, että pakko tänne oli päästä takaisin. Luvassa on hurjaa menoa ja takuuvarmat naurut, Lampi sanoo.

Heinäkuun viimeisenä viikonloppuna estradilla nähdään Riku Nieminen, joka muistetaan erityisesti Juice-elokuvan pääroolistaan. Myös munamies-hahmostaan tunnettu Nieminen on tehnyt lukuisia rooleja teatteri-, tv- ja elokuvatuotantojen parissa ja lunastanut paikkansa Suomen eturivin viihdyttäjänä.

Yleisö käsikirjoittaa

Improaalto on hauskuuttanut Seinäjoen kulttuurikenttää kohta jo seitsemän vuoden ajan. Näyttelijät heittäytyvät vailla käsikirjoitusta erilaisiin sketseihin sekä lauluihin ja kääntävät ne yleisön avulla yllättäviin suuntiin. Mikään aihe ei ole ryhmälle liikaa.

Improaaltoon kuuluu vakituisesti neljä näyttelijää sekä kaksi muusikkoa. Näyttelijä Juulia Soidinaho on miesvaltaisen ryhmän luotsi. Hänet tunnetaan lempinimestään “ruoska”, sillä lavalla nainen ruoskii koko ryhmän luomaan toinen toistaan erikoisimpia kohtauksia.

Soidinahon lisäksi ryhmän näyttelijöitä ovat Rami Mäkilaine, Ville Orttenvuori ja Tapani Korhonen. Ryhmän musiikista vastaavat Tuomo Tiitinen ja Jaakko Elenius.

Roope Salminen tietää reseptin nauruhanojen aukaisemiseen.
Kuva: Julius Konttinen
Jaa artikkeli
Lounaspaikka