Uutiset

Kevennä kaasujalkaa - Talven nopeusrajoitukset tulevat voimaan perjantaihin mennessä

Maanteiden nopeusrajoitukset lasketaan pääosin 80 kilometriin tunnissa. Rajoitus on kuitenkin vain suurin sallittu nopeus, ja asiantuntijat muistuttavat autoilijoita tilannenopeudesta.
Maanteiden nopeusrajoitukset lasketaan pääosin 80 kilometriin tunnissa. Rajoitus on kuitenkin vain suurin sallittu nopeus, ja asiantuntijat muistuttavat autoilijoita tilannenopeudesta.

Talvi- ja pimeän ajan nopeusrajoitukset otetaan käyttöön koko maassa tällä viikolla. Liikennemerkit pitäisi olla vaihdettuna perjantaihin mennessä.

Maanteillä nopeusrajoitukset lasketaan pääosin 80 kilometriin tunnissa, joillakin tieosuuksilla 70 kilometriin tunnissa. Moottoriteillä nopeusrajoitukset laskevat 100 kilometriin tunnissa.

Ely-keskukset tekevät alueelliset päätökset talvikauden nopeusrajoituksista. Normaaleihin nopeusrajoituksiin siirrytään takaisin tavallisesti huhtikuun alussa, kun päivät pitenevät ja ajokelit paranevat.

Kahdeksan pelastuu

Talvi- ja pimeän ajan nopeusrajoitukset tukevat turvallisempaa liikkumista. Niiden avulla säästetään vuosittain kahdeksan ihmisen henki ja ehkäistään kymmeniä loukkaantumisia.

– Suurin sallittu nopeus ei suinkaan aina ole sama asia kuin turvallinen ajonopeus. Jos olosuhteet edellyttävät, on parasta höllätä kaasua entisestään, huomauttaa tieturvallisuuden johtava asiantuntija Noora Airaksinen Väylävirastosta.

Turvallisuushyötyjen lisäksi alennetut rajoitukset tukevat kestävän liikkumisen periaatteita, sillä niiden ansiosta polttoaineenkulutus sekä päästöt vähenevät ja tien päällyste kuluu hitaammin.

Väyläviraston tieliikenteen ohjauksen asiantuntija Tuomas Österman muistuttaa, että turvallisuus tien päällä on myös kävelijöiden ja pyöräilijöiden vastuulla.

– Nyt pitää laittaa heijastimet heilumaan ja hoitaa pyörän valot kuntoon, myös punainen takavalo.

Jaa artikkeli
Lounaspaikka