Uutiset

Kierrättäminen ontuu Rinki-ekopisteillä – Paikkoja on jouduttu sulkemaan ja väärinkäyttäjistä on tehty rikosilmoituksia

Suupohjantiellä Sedun pihassa varsinkin pahvipakkausten litistäminen on tuottanut haasteita.
Suupohjantiellä Sedun pihassa varsinkin pahvipakkausten litistäminen on tuottanut haasteita.
Kuva: Tomi Kosonen
  • Virpi Kupiainen-Ämmälä

Ekopisteiden käyttötarkoitus ei ole kaikille selvä. Pahvin, paperin, muovin, lasin ja metallin lisäksi ekopisteille tuodaan valtavat määrät sinne kuulumatonta tavaraa. Monessa paikassa roinaa on röykkiöiksi asti.

Seinäjoella ongelmia lajittelussa on toistuvasti ollut ainakin Kivistön ekopisteellä. Myös Prisman ja Suupohjantien Sedun pihassa olevissa ekopisteissä on usein turhaa tavaraa.

Rinki-ekopisteiden Länsi- ja Pohjois-Suomen aluepäällikkö Harri Patana ei halua yleistää lajittelun ongelmia tietyille paikkakunnille.

– Kyseessä ovat yksittäiset ekopisteet. Suurin osa väestä lajittelee roskansa oikein, mutta muutamat keksivät aina käyttää ekopistettä kaatopaikkana.

Näyttävätkö nämä pahvilta, paperilta, muovilta tai lasilta?
Kuva: Tomi Kosonen

Kun kaaos ekopisteellä leviää, kuluttajan omatunto sallii herkemmin viedä paikalle omiakin roskia.

– Kun yksi jättää suuremman pahvilaatikon puristimen edustalle, tekevät muut herkästi perässä. Sama on ekopisteelle kuulumattomien tavaroiden kanssa.

Kyse ei Patanan mielestä ole tietämättömyydestä.

– Infoa kyllä on annettu ja sitä tulee koko ajan lisää. Osa ei vain saa vietyä jätteitään Etappiin, vaikka homma on tehty mahdollisimman helpoksi, Patana harmittelee.

Huolto pelaa

Ekopisteitä huolletaan jatkuvasti. Suosituimmilla kierrätysasemilla käydään harva se päivä, kaikilla vähintään parin viikon välein.

– Huoltopartio tulee paikalle pakettiautolla, kerää ylimääräiset roskat ja kuljettaa ne oikeaan paikkaan. Tästä koituu tietenkin lisätyötä ja ylimääräisiä kuluja, Patana kertoo.

Joskus ekopisteiden säiliöt ovat täynnä. Silloin osa ihmisistä jättää esimerkiksi pahvilaatikot kierrätyskonttien viereen.

– Se ei ole sallittua. Ymmärrän, että tilanne harmittaa, mutta silloin on vain jaksettava tulla toisella kertaa uudelleen.

Tässä tapauksessa lajittelu oli onnistunut kotona oikein mainiosti, mutta kierrätyspisteellä metalli ei enää löytänyt oikeaan säiliöön.
Kuva: Tomi Kosonen

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Joskus ekopiste on pakko sulkea

Patanan mukaan ekopisteelle tuotu roska vaikuttaa usein olevan peräisin muuttokuormista. Keväällä sisustuskärpäsen purtua ekopisteille kärrätään maalia ja muita rakennustarvikkeita.

Joitakin Rinki-ekopisteitä on jouduttu sulkemaan, koska niitä on käytetty jatkuvasti väärin. Silloin ongelma saattaa siirtyä läheisille kierrätyspisteille. Näin kävi Seinäjoella, kun Kasperissa ollut ekopiste suljettiin. Sotkijat löysivät nopeasti lähelle avatun Kivistön ekopisteen.

Kameravalvontaa ekopisteillä ei ainakaan vielä ole. Joskus sotkijoita on saatu kiinni ja korvausvastuuseen lähistöllä olevien kauppojen valvontakamerakuvien ansiosta.

– Jos huoltopartio huomaa, mistä osoitteesta väärä roina on tuotu, otamme asukkaaseen yhteyttä. Muutamia rikosilmoituksiakin olemme tehneet.

Siisti ekopiste näyttää tältä.
Kuva: Leena Nyysti

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Jaa artikkeli
Lounaspaikka