Uutiset

Kirkkoherra Jukka Salo jää eläkkeelle – Maan toiseksi suurimman seurakunnan uusi luotsi valitaan välillisillä vaaleilla

Seinäjoen seurakunnan kirkkoherra Jukka Salo jää eläkkeelle maaliskuun alussa. Salo on työskennellyt pappina neljä vuosikymmentä.  
Seinäjoen seurakunnan kirkkoherra Jukka Salo jää eläkkeelle maaliskuun alussa. Salo on työskennellyt pappina neljä vuosikymmentä.  
Kuva: Matti Haukilahti
  • Epari

Seinäjoen seurakunnan kirkkoherra Jukka Salo jää eläkkeelle maaliskuun alussa. Salo on työskennellyt pappina neljä vuosikymmentä.

Papin ammatti tuli Salolle tutuksi jo lapsena. Suvussa oli pappeja oma isä mukaan lukien. Lapsen näkökulmasta ammatti ei ollut paras mahdollinen.

– Kaipasin isää, joka oli työn takia usein poissa kotoa. Työ ajoittui paljon iltoihin ja viikonloppuihin. Ajattelin, etten ikinä ryhtyisi tuohon.

Toisin kävi. Nuortenilloista Seinäjoen seurakunnassa 1970-luvun alussa tuli merkittävä tekijä Salon ammatin valinnalle. Illoissa, joihin Salo osallistui hyvien ystäviensä kanssa, syttyi innostus uskon asioihin.

Yhdessä nuoret soittivat myös gospel-yhtyeessä, joka oli siihen aikaan harvinaista. Salo oli yhtyeen rumpali.

Vahvasti eteläpohjainen

Teologian opinnot veivät miehen Helsingin yliopistoon vuonna 1975. Kolme vuotta Salo asui herännäishenkisessä ylioppilaskodissa. Asuinympäristö antoi tukevan jalansijan isossa ja uudessa kaupungissa.

Papiksi Salo vihittiin vuonna 1981.

– Oli selvää, että palaan Etelä-Pohjanmaalle. Tämä on minun sielunmaisemani ja täällä on sukuni juuret.

Salo tunnistaa itsensä eteläpohjalaisten elämäntyylistä, arvoista ja ihmisten tavasta toimia.

– Täällä kun tehdään, niin sitten myös tehdään. Pidän siitä. Jotkut saattavat pitää pohjalaista luonteenlaatua hieman töykeänä, mutta mielestäni se ei ole sitä. Se on suoruutta, jossa asiaan mennään kiertelemättä. Sama pätee ystävyyssuhteissa.

Vahvasti eteläpohjaiseksi Salo tuntee itsensä myös asuinkuntiensa perusteella. Hän syntyi Nurmossa ja muutti lapsena perheensä kanssa ensin Isoonkyröön ja sitten Seinäjoelle. Papin uransa alussa hän työskenteli Kuortaneella, Jalasjärvellä ja sittemmin Seinäjoella. Vuodet 1989–1993 hän oli uskonnon ja psykologian opettajana Ilmajoen lukiossa.

– Koulu oli sopivan kokoinen ja työyhteisö sekä oppilaat olivat mukavia. Vuodet olivat hienoja, sain nähdä minkälaista toinen työ voi olla. Olen suositellut sitä monesti ihmisille.

Salo palasi papin työhön Seinäjoen seurakuntaan vuonna 1993. Kirkkoherraksi hänet valittiin vuonna 2012.

Kohtaaminen tärkeää

Uransa kohokohtia kysyttäessä Salo on mietteliäs.

– En ole ajatellut uraani erityisinä saavutuksina. Vaiheet ovat tulleet jatkumona. Paikkoja hakiessani olen ajatellut, että minut kutsutaan niihin, jos niin on tarkoitettu. Olen luottanut johdatukseen.

Yli 40 vuoden työuralle on mahtunut paljon tapahtumia. Arjen kohokohdiksi kirkkoherra kertoo hetket, joissa ihmisen on voinut kohdata ja olla mukana elämän käännekohdissa: Rakentaa ilon juhlaa tai antaa tukea hetkissä, joissa elämä on näyttänyt harmaimmat sävynsä.

– Ne hetket ovat isompia kuin oman urani saavutukset.

Pelaaja ja valmentaja

Vapaa-ajallaan Salo urheilee joukkuelajien parissa. Hän oli myös pitkään juniorivalmentajana jalkapallossa. Nykyään mies kannustaa lastenlapsiaan urheilun parissa.

Edessä olevan uuden elämän vaiheen Salo ottaa vastaan mielenkiinnolla. Päätös eläkkeelle jäämisen päivästä kypsyi mielessä kesästä lähtien. Virallisesti hän olisi voinut aloittaa eläkkeen jo kaksi vuotta sitten.

– Nyt on aika keskittyä uusiin asioihin. Olen tiedonjanoinen ja erilaisten asioiden seuraaminen kiinnostaa. Luen myös mielelläni dekkareita ja koetan ratkaista arvoituksia päässäni.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Uusi kirkkoherra valitaan välillisellä vaalilla

Seinäjoen seurakunnan tavoite on, että uusi kirkkoherra aloittaisi tehtävään perehtymisen elokuun alussa. Kirkkoherran virkaa hoitaa prosessin ajan sijaisena alueseurakunnan entinen johtava kappalainen Liisa Rantala.

Seinäjoen seurakunnan kirkkovaltuusto päätti äänestyksen jälkeen Lapuan hiippakunnan tuomiokapitulilta kirkkoherran valintaa välillisellä vaalilla.

Kirkkoherra voidaan valita joko välittömällä tai välillisellä vaalilla. Välittömässä vaalissa äänioikeutettuja ovat 18 vuotta täyttäneet seurakunnan jäsenet, välillisessä vaalissa kirkkovaltuuston jäsenet.

Kirkkovaltuuston näkemyksen mukaan välillisessä vaalissa on mahdollisuus tarkemmin tarkastella hakijoiden kokemusta, osaamista ja soveltuvuutta tehtävään.

Toiseksi suurin seurakunta Suomessa

Seinäjoen seurakunta on kooltaan suuri, Suomen toiseksi suurin seurakunta. Seurakunnassa on yli 51 000 jäsentä ja 200 työntekijää, suuri alueseurakunta sekä kolme kappeliseurakuntaaSeurakunnan koko tuo mukanaan sen, että kirkkoherran työssä painottuvat erityisesti hallinto, johtaminen ja esihenkilötyö.

Kirkkoherran virkaa hakevan tulee olla pastoraalitutkinnon ja seurakuntatyön johtamisen tutkinnon suorittanut pappi. Kirkkovaltuusto kirjasi esitykseensä tuomiokapitulille, että Seinäjoen seurakunnan kirkkoherran virkaa hakevilla tulee olla monipuolisen seurakunta- ja esihenkilötyön lisäksi kokemusta hyvästä hallinnosta ja laajojen kokonaisuuksien johtamisesta.

Lisäksi kirkkoherralta edellytetään muun muassa yhteistyökykyä ja halua toimia koko seurakunnan parhaaksi yhdessä työntekijöiden, luottamushenkilöiden, seurakuntalaisten ja yhteistyökumppaneiden kanssa.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Jaa artikkeli
Lounaspaikka