Uutiset

Koiran nenä on korvaamaton apu kadonneiden etsinnässä – tänä keväänä pelastuskoirat ovat osallistuneet Lapualla kadonneen Rasmus Takaluoman etsintöihin

Mirva Mikkola seuraa Niilo-koiraansa, joka on saanut vainun jäljestä.
Mirva Mikkola seuraa Niilo-koiraansa, joka on saanut vainun jäljestä.
Kuva: Heidi Piisalo
  • Heidi Piisalo

Liisukka Kattelus pukee päälleen sammaleenvihreän takin ja asettuu puun juurelle makaamaan. Kaukaa häntä on vaikea erottaa metsiköstä.

Pian alkaa kuulua koiran haukuntaa. Belgianpaimenkoira Yelly juoksee Katteluksen luo ja ilmaisee omistajalleen Sirpa Aholalle, että on löytänyt etsimänsä. Kyseessä on yksi tyypillisimmistä pelastuskoirien harjoituksista.

Etelä-Pohjanmaan pelastuskoirat ovat olleet tänä keväänä mukana etsimässä kadonnutta teinipoikaa Rasmus Takaluomaa Lapualla. Mikäli poliisi tai Vapaaehtoinen pelastuspalvelu (Vapepa) jatkavat etsintöjä, osallistuu koiraryhmä niihin mahdollisuuksien mukaan.

Kadonnutta henkilöä etsittäessä koiran hyvästä hajuaistista on hyötyä.

– Koiran nenä on korvaamaton apu, jos kadonnutta etsitään laajalta alueelta tai tiheästä metsästä. Lisäksi koira liikkuu ketterästi haastavassa maastossa, Kattelus kertoo.

Henkilöetsintää tehdään joko jäljestämällä tai ilmavainulla.

– Jäljestämisessä koira seuraa maahan jäänyttä hajujälkeä. Ilmavainussa eli haussa mennään alatuulen puolelle, jolloin koira haistaa alueella mahdollisesti olevan henkilön, Kattelus selvittää.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Yelly-koira ilmaisee haukkumalla löytäneensä puiden juurelle maastoutuneen Katteluksen.
Kuva: Heidi Piisalo

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mukana noin 25 koiraa

Etelä-Pohjanmaan alueen pelastuskoiratoiminnassa on mukana noin 25 koiraa.

Kattelus on alueen ryhmänjohtaja. Päivän harjoituksiin hän on ottanut mukaan yksivuotiaan Kurin, jonka kouluttaminen pelastuskoiraksi on vielä kesken.

– Toimintaan osallistuminen vaatii sitoutumista ja pitkäjänteisyyttä. Muutama vuosi menee, että koiran saa valmiiksi etsintäkäyttöön. Viikoittaisten harjoitusten lisäksi koiraa tulee koulutettua päivittäin kotona, Kattelus kertoo.

Katteluksen koirista yksi kuuluu hälytysryhmään. Se tarkoittaa, että poliisiviranomaiset voivat käyttää koiraa ja sen ohjaajaa apuna henkilöetsintätehtävissä.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Koulutus, kestävyys ja hyvä kunto

Koirakon, eli koiran ja sen ohjaajan, pääsy hälytysryhmään ei tapahdu käden käänteessä. Koiran tulee läpäistä tasokokeet ja uusia ne kahden vuoden välein. Kokeissa mitataan kolmea osa-aluetta, jotka ovat jäljestys, haku eli ilmavainu ja tottelevaisuus. Ennen hälytysryhmässä toimimista koirakon tulee läpäistä VIRTA-viranomaistarkastus.

Koiran ohjaajan kouluttautuminen ei aina ole pakollista. Etelä-Pohjanmaan koiraryhmässä ohjaajan tulee kuitenkin suorittaa Vapepan etsinnän peruskurssi ennen hälytysryhmään pääsyä.

Kouluttautumisen lisäksi avainasemassa ovat hyvä fyysinen kunto ja kestävyys.

– Etsintöjä tehdään useita tunteja tai jopa läpi yön vaikeakulkuisessakin maastossa. Huonoissa olosuhteissa kuten pimeässä, kylmässä tai vesisateessa toimiminen vaatii sinnikkyyttä, Kattelus tietää.

Mainos

Mainos päättyy

Mainos

Mainos päättyy

Kadonneet löydetään harvoin

Koiraryhmä osallistuu henkilöetsintöihin 3–7 kertaa vuodessa. Paikalle lähtee yleensä 4–5 koirakkoa etsintäalueen suuruudesta riippuen.

Etsinnät painottuvat usein marjastusaikaan. Marjastajien lisäksi etsitään usein muistisairaita vanhuksia.

Suuri osa katoamishälytyksistä tulee myöhään illalla.

– Kadonnutta on yleensä etsitty läheisten voimin ennen yhteydenottoa poliisiin. Vasta sitten poliisi kutsuu meidät mukaan etsintöihin, Kattelus sanoo.

25 vuotta pelastuskoiratoiminnassa mukana olleen Katteluksen mukaan kadonneiden löytäminen on harvinaista.

– Etsinnöissä, joihin olen vuosien aikana osallistunut, olemme löytäneet kuusi kadonnutta.

Liisukka Kattelus (vas.), hänen koiransa Kuri ja Mirva Mikkola ovat valmiina päivän harjoituksiin.
Kuva: Heidi Piislao
Jaa artikkeli
Lounaspaikka