Uutiset

Koirat saivat uimahallin Ilmajoelle – Allas mahdollistaa vesileikit ympäri vuoden

Sari Hautasaaren koirat Penni ja Milli hyppäävät altaaseen mielellään.  
Sari Hautasaaren koirat Penni ja Milli hyppäävät altaaseen mielellään.  
Kuva: Virpi Kupiainen-Ämmälä
  • Virpi Kupiainen-Ämmälä

Nykyihmiset huolehtivat lemmikkiensä hyvinvoinnista esi-isiään paremmin. Varsinkin koirista on tullut perheenjäseniä, joiden elämän laatuun ollaan valmiita satsaamaan yhä enemmä aikaa ja rahaa.

Etelä-Pohjanmaalle on viime vuosina perustettu monia koira-alan yrityksiä. Hännänheiluttajille on tarjolla esimerkiksi päiväkoteja, pentutreffejä, käytöskouluja, hierojia ja ravintoterapeutteja.

Harvinaisempiin palveluihin lukeutuvat koirauimalat. Ensimmäinen Eparin levikkialueella oleva koirien uimahalli avasi ovensa muutama viikko sitten. Idean takana on Sari Hautasaari, jonka yritys Koirauimala Saukko sijaitsee Ilmajoen keskustan tuntumassa.

Hautasaari pohti koirauimalan perustamista jo vuonna 2017, mutta Uusyrityskeskeskus ja rahoituslaitokset eivät lämmenneet ajatukselle.

– Jäi tunne, että minut vähän naurettiin pihalle. Tässä välissä ajatus on hautunut ja rahaa säästynyt, joten nyt ei tarvinnut esittää hulluja ideoita kuin perheelle.

Omaksi ja muiden iloksi

Hautasaarella on kaksi uimisesta nauttivaa labradorinnoutajaa. Ne tarvitsevat uimataitoa syksyn lintujahdeissa.

– Yhtenä päivänä koiralle voi tulla kymmeniä noutoja. Jos koira ei pääse uimaan kuin muutaman kerran vuodessa, niin homma käy voimille. On tärkeää, että uintia voi treenata ympäri vuoden.

11 metriä pitkä uima-allassa sijaitsee Hautasaaren kodin yhteydessä. Talon edellinen omistaja oli käyttänyt sitä fysioterapiaan.

– Ajattelin heti, että nyt löytyi koirille sopiva uimapaikka. Halusin tarjota muillekin mahdollisuuden ympärivuotiseen uintiin, Hautasaari kertoo.

Uima-altaan ympäristö ja pesutilat remontoitiin koirille sopiviksi. Altaaseen lisättiin liuska, jota pitkin veteen on turvallista mennä.

– Innokkaimmat hyppäävät suoraan veteen ja se on täällä sallittua. Omat koirani tykkäävät noutaa veteen heitettyjä leluja.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Penni testasi altaa ramppia jo rakennusvaiheessa, että siitä saatiin mahdollisimman turvallinen.
Kuva: Jari E. Hakala

Uinti kuntouttaa

Koirauimalaan saa varata ohjattuja käyntejä tai omatoimivuoroja. Jos koira tarvitsee kuntoutusta, mukaan voi ottaa alan ammattilaisen.

Hautasaaren mukaan uiminen sopii hyvin esimerkiksi nivelrikkoa sairastavien tai jalkaleikkauksista toipuvien hännänheiluttajien lajiksi.

– Vesi kannattelee eikä uiminen rasita niveliä yhtä paljon kuin maalla liikkuminen. Tästä huolimatta uiminen on tehokasta treeniä ja kohottaa kuntoa.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Jaa artikkeli
Lounaspaikka