Uutiset

Kolmiulotteinen pallopeli vetää altaan pohjalle – vedenalainen rugby kysyy kuntoa, mutta palkitsee sen, joka uskaltaa sukeltaa sekaan

Seinäjoen uimahallin hyppyaltaassa käydään kovaa kamppailua uppopallosta.
Seinäjoen uimahallin hyppyaltaassa käydään kovaa kamppailua uppopallosta.
Kuva: Jalmari Kivimäki
  • Hannu Lusa

Seinäjoella pelataan pääsarjatasolla montaa palloilulajia. Näitä ovat ainakin jalka-, pesä- ja lentopallo, salibandy, jenkkifutis ja maahockey.

Vain harvat tietävät, että kaupungissa harrastetaan myös uppopalloa maan korkeimmalla tasolla. Lakeuden Sukeltajilla on vaasalaisten kanssa SeiVaa-niminen yhdistelmäjoukkue SM-sarjassa. Suurin osa joukkueen pelaajista on seinäjokelaisia.

Lakeuden Sukeltajien puheenjohtajan Niko Honkosen mukaan uppopallon SM-sarjaa on pelattu viikonloppuisin turnausmuotoisena. Sarjassa on ollut kuluvalla kaudella kuusi joukkuetta, joista kolme nostettiin divarista mukaan.

– Olemme yksi näistä. Emme ole ihan mitalisijoilla, vaan kamppailemme häntäpään sijoituksista. Meillä oli Seinäjoella kuukausi sitten turnaus. Sarjan viimeiset pelit ovat huhtikuun alussa Helsingin Pirkkolassa, Honkonen kertoo.

Seinäjokelainen Honkonen on pelannut uppopalloa 12 vuotta.

– Minut haastettiin mukaan lajiin altaan reunalta, kun olin hakeutumassa laitesukeltajaksi. Sen jälkeen uppopallo vei mukanaan.

Honkonen pitää kaikenkokoisille ja -ikäisille sopivaa lajia monipuolisena ja mukavana.

– Lajissa ei tarvitse välttämättä voimaa, mutta sukeltaa pitää osata. Pienikokoinenkin pärjää hyvin, jos on nopeutta ja hyvä pelisilmä. Oma valttini pelissä on ulottuvuus, mutta kuntoa pitäisi kehittää.

Seurassa 130 jäsentä

Lakeuden Sukeltajissa on noin 130 jäsentä. Uppopalloa pelaa 10–15 aikuista sekä 15–25 junioria. Seuralla on joukkue myös 5–8-luokkalaisille. Tyttöjäkin on mukana.

– Nuoret oppivat nopeasti lajin. Vanhemmat juniorit pelaavat yhdessä aikuisten kanssa, Honkonen kertoo.

Seuran uppopalloilijat harjoittelevat maanantaisin ja torstaisin Seinäjoen uimahallin hyppyaltaassa. Viime torstaina altaassa oli melkoinen vilske, kun 14 pelaajaa taisteli pallosta veden alla tunnin mittaisissa treeneissä.

– Parhaimmillaan harjoituksissa on ollut 26 pelaajaa, Honkonen kertoo.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Missä ja koska?

Lakeuden Sukeltajien allasvuorot Seinäjoen uimahallissa ovat maanantaisin kello 19.30 ja torstaisin kello 20 alkaen.

Kuin vedenalaista rugbyä

Seinäjoen yhteiskoulua käyvä Jalmari Kivimäki, 13, on yksi seuran nuorista pelaajista. Hän treenaa lajia tavoitteellisesti kahdesti viikossa.

– Uppopallo on kiva laji, jossa voi liikkua vapaasti ylös, alas ja sivulle. Aiemmin harrastin myös sukellusta. Uppopallo ei ole myöskään vaarallista, jos ei pelkää mustelmia, Kivimäki kuvailee.

Seuran uppopallovastaava Samuel Ahvenlampi on kotoisin Lapualta. Hän on harrastanut lajia yli 10 vuotta. Ahvenlampi pitää uppopalloa monipuolisena, nopeatempoisena ja taktisena lajina.

– Uppopallo on vedenalaista rugbyä. Se on täysin kontaktilaji, jossa tulee mustelmia. Lyöminen ja potkiminen on kielletty, eikä toisten pelaajien pelivarusteisiin saa tarttua. Pallollinen pelaaja saa kuitenkin ottaa kontaktia toisiin. Toiset pelaajat puolestaan saavat ottaa kontaktia vain pallolliseen pelaajaan.

Ahvenlampi päätyi lajin pariin halutessaan harrastaa jotain liikunnallista ja urheilullista.

– Eksyin kokeilemaan uppopalloa ja jäin sille tielle, kun pelkkä uinti tuntui tylsältä.

Uppopallo on Ahvenlammen mukaan maailman ainoa aidosti kolmiulotteinen pallopeli.

– Laji voi jännittää aluksi monia. Peli on todella hauskaa, kun muutaman kerran vain uskaltaa kokeilla. Pallo tai vastustaja voi tulla mistä suunnasta tahansa. Se tekee pelistä yllättävän.

Uppopalloa pelataan uima-altaan syvässä päässä tai hyppyaltaassa. Joukkueeseen kuuluu 12 pelaajaa. Vedessä on yhtä aikaa kuusi pelaajaa (kaksi maalivahtia, kaksi puolustajaa ja kaksi hyökkääjää) kummastakin joukkueesta. Vaihdot ovat lentäviä.

Altaan pohjaan on molempiin päihin kiinnitetty kori, johon pallo on tarkoitus saada.

– Suolavedellä täytetty pallo uppoaa altaan pohjaan, eikä sitä voi syöttää kovin pitkälle tarkasti. Pallon voi ryöstää toiselta ja repiä kaverin pois korin päältä, Ahvenlampi kuvailee.

Voittaja on joukkue, joka saa enemmän maaleja koriin. Pelissä on kolme tuomaria, joista altaassa on kaksi.

Maailman rankin laji?

Usein kuulee sanottavan, että uppopallo on maailman rankin laji. Ahvenlampi ei allekirjoita väitettä.

– Näin asia ei ole. Harrastelijatasolla pystyy pelaamaan lähes kuka tahansa. Laji sopii yhtä hyvin miehille ja naisille. Jos vain löytyy oikeaa asennetta, pärjää varmasti.

– Seuralta löytyy aloittelijoille kaikki tarvittavat välineet. Treeneihin kannattaa tulla rohkeasti tutustumaan. Tämä on hauska ja urheilullinen laji, Ahvenlampi sanoo.

Uppopallo on vedenalaista rugbyä. Se on täysin kontaktilaji, jossa tulee mustelmia. Lyöminen ja potkiminen on kielletty, eikä toisten pelaajien pelivarusteisiin saa tarttua. Pallollinen pelaaja saa kuitenkin ottaa kontaktia toisiin. Toiset pelaajat puolestaan saavat ottaa kontaktia vain pallolliseen pelaajaan.
Samuel Ahvenlampi, uppopallovastaava, Lakeuden Sukeltajat

Uppopallon lyhyt oppimäärä

Uppopallo on aito 3D-laji, jota pelataan hyppyaltaassa räpylät jalassa, uimalakki, maski ja snorkkeli päässä.

Altaassa pelataan 6 vs. 6 -joukkueilla. Virallinen peliaika on 2x15 minuuttia.

Pallo ei saa poistua vedestä, muuten pelialue on koko allas. Korinmuotoiset maalit ovat altaan pohjapäädyissä.

Pallo on täytetty kylläisellä suolavedellä ja se uppoaa nopeasti. Vaakasuoran syötön maksimipituus veden alla on noin kolme metriä.

Joukkueessa on 12 pelaajaa, joista 6 on yhtä aikaa vedessä. Vaihdot tapahtuvat ”lennosta” kuten jääkiekossa.

Pelissä on tarkka strategia ja jokaisella pelaajalla oma rooli: hyökkääjä, puolustaja tai maalivahti.

Vaikka uppopallo on kamppailulaji, pelissä tapahtuu loukkaantumisia vain harvoin.

Uppopallossa erikokoiset pelaajat voivat käyttää omia vahvuuksiaan. Pituudella ja painolla ei ole paljonkaan merkitystä.

Pelitilanteissa yksittäiset sukellukset ylittävät harvoin 20 sekuntia. Hapenottokyky ja sukelluksen pituus paranevat treenaamalla.

Tärkein lähtökohta uppopallon aloittamiseen on se, että pitää uinnista ja sukeltelusta ja on sinut veden kanssa.

Tiedot antoi Lakeuden Sukeltajien uppopallovalmentaja Jani Mäkinen

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

    Jaa artikkeli
    Lounaspaikka