Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialueella on käytössä chat-palvelu Konsti. Kyseessä on tekoälyä hyödyntävä tietokoneohjelma, joka keskustelee asiakkaan kanssa kirjoittamalla vastaukset käyttäjän kirjoittamiin kysymyksiin.
Sinisävyisen Konstin löytää hyvinvointialueen verkkosivuston oikeasta alanurkasta. Kun asiakas klikkaa Avaa chat -painiketta, hän voi kirjoittaa avuntarpeensa Konstin keskustelukenttään. Sen jälkeen Konsti antaa aiheesta yleisiä neuvoja ja ohjaa oikeiden palveluiden pariin.
Konstista asiakas löytää palveluiden yhteystiedot ja voi valita yhteydenottokeinoksi chatin. Chat-painikkeet löytyvät kiirevastaanottojen sekä päivystys- ja aikuissosiaalityön yhteystietojen alta.
– Moni terveyteen ja aikuissosiaalityöhön liittyvä kysymys ratkeaa Konstin avulla, sillä tieto on ammattilaisten tuottamaa, tietää Hyvinvoiva Etelä-Pohjanmaa -hankkeen digipalveluiden kehittäjä Elina Nummikoski.
Etänä chatissa
Terveyspalveluiden maksuton chat palvelee äkillisissä, ei fyysistä tutkimusta tai hoitoa vaativissa tilanteissa, jotka on mahdollista hoitaa alusta loppuun etänä.
– Asiakkaan ei tarvitse tietää, mikä on oikea palvelu tai hoitotapa. Ammattilaiset auttavat ja ohjaavat oikeaan palveluun, Nummikoski sanoo.
Kun Konstin konstit loppuvat, keskusteluun liittyy oikea ihminen. Ammattilainen tekee hoidontarpeen arvion ja ohjaa tarvittaessa oikeiden palveluiden pariin. Ammattilaiset voivat siirtää asian tarvittaessa esimerkiksi sotekeskuksen hoitoon.
– Tyypillinen tiedustelu koskee flunssaa tai muuta ylähengitystieinfektiota, sen hoitoa tai mahdollista sairauslomatodistusta, kertoo terveydenhoitaja Anna-Reetta Oravainen.
Konsti on hyvä apulainen puhe- tai kuulo-ongelmista kärsivälle, joiden on helppo vastaanottaa kirjoitettuja neuvoja.
– Joku voi kokea, että omien oireiden ääneen sanominen on vaikeaa ja että niitä on helpompi selvittää viestittämällä chatissa, Oravainen arvelee syitä Konstin käyttämiseen.
Nimellä tai ilman
Sosiaalipalveluiden chatiin voi ottaa yhteyttä esimerkiksi arjessa selviytymiseen, taloudelliseen tilanteeseen, työllistymiseen, lähisuhdeväkivaltaan tai asumiseen liittyen. Sosiaaliohjaaja neuvoo, ohjaa ja antaa tietoa sosiaalipalveluista, päätöksistä ja hakemuksista.
– Konsti on matalan kynnyksen yhteydenottokanava oman tai läheisen asian hoitamiseksi. Palvelussa voi asioida nimettömästi tai nimellä vahvasti tunnistautuen, kertoo sosiaaliohjaaja Merja Paulasaari.
Lisää luvassa
Syyskuussa chat-palvelu laajenee fysioterapian palveluita. Digifysioterapeutteihin voi olla yhteydessä tuki- ja liikuntaelinvaivoihin tai apuvälineisiin liittyvissä kysymyksissä.
Tavoitteena on, että lääkäripalvelut tulevat osaksi chat-palvelua syksyn aikana. Sosiaalipalvelua pyritään laajentamaan koskemaan perhe-, ikä- ja vammaispalveluita.
Mainos (sisältö jatkuu alla)
Mainos päättyy
Mainos (sisältö jatkuu alla)
Mainos päättyy
Heti apua numerosta 116 117
Äkillisiin terveysongelmiin saa apua soittamalla Päivystysavun maksuttomaan puhelinnumeroon 116 117.
Puheluun vastaa terveydenhuollon ammattilainen, joka arvioi soittajan hoidon tarpeen. Näin soittaja saa tiedon siitä, vaatiiko tilanne käyntiä terveydenhuollon päivystykseen.
Päivystysapu palvelee vuorokauden ympäri vuoden jokaisena päivänä.
– Äkillisissä terveysongelmissa ja oman terveysaseman ollessa kiinni kannattaa Päivystysapuun soittaa ennen päivystykseen lähtemistä. Näin voi säästää huomattavasti omaa aikaa ja toisaalta vältetään päivystyksen ruuhkautumista, Päivystysavun asiantuntija Taru Tukiainen opastaa Valtion kehitysyhtiö DigiFinlandin tiedotteessa.
Hätätilanteissa tulee aina soittaa hätänumeroon 112.