Uutiset

Kotirouva Marsista saapuu avaruuden pääkaupunkiin – Tatu Vuolteenaho ompelee silkkikaftaaneja drag-lookissa käsityömessuilla

Tatu Vuolteenaho maalaa sekä tauluja että drag-hahmonsa kasvoja.
Tatu Vuolteenaho maalaa sekä tauluja että drag-hahmonsa kasvoja.
Kuva: Tatu Vuolteenahon kotialbumi
  • Kati Ala-Renko

Seinäjoen käsityömessujen etukäteen kiinnostavin esillepanija on ylivieskalaislähtöinen kuvataiteilija, drag-artisti Tatu Vuolteenaho. Hän tuo messuille taidenäyttelynsä ja ompelee drag-maalauksistaan painettua silkkikangasta.

– Ainakin silkkikaftaaneja on luvassa. Ompelen ja edustan kaikki kolme päivää drag-lookissa, Vuolteenaho kertoo.

Drag on esitystaiteen muoto, jossa yleensä mies muita viihdyttääkseen sonnustautuu korostetun feminiinisiin vaatteisiin, vahvoihin meikkeihin ja näyttäviin kampauksiin. Taiteenlaji ei liity esiintyjän seksuaaliseen suuntautumiseen.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Tatu Vuolteenahon (kuvassa) töiden pohjalta Jani Maunula on suunnitellut silkkikankaan.
Kuva: Tatu Vuolteenahon kotialbumi

30 vuotta dragia ja tanssia

Drag-uraa Tatu Vuolteenaholla on takanaan 30 vuotta. Mies oli kiinnostunut kaikesta erikoisemmasta ja yliluonnollisestakin jo nuorena. Hän harrasti piirtämistä ja kävi kuvataidekerhossa.

– Tajusin teininä, etten ole ihan perushetero. Ajattelin sitten, että paranormaaleista asioista kiinnostuminen ja erikoisemmat jutut sopivat hyvin minulle.

Vuolteenaho näki maailmaa jo nuorena Yhdysvaltojen vaihto-oppilasvuoden aikana. Taiteilu jatkui Savonlinnan kuvataidelukiossa.

– Siellä selvisi, että taide on minun juttuni. En kuitenkaan päässyt jatkmaan taideopintoja heti, joten kaverit houkuttelivat New Yorkiin, Vuolteenaho kertoo.

New Yorkissa oli paitsi hyviä bileitä, myös hauskoja sekä erikoisesti pukeutuvia ihmisiä. Pikkuhiljaa Vuolteenahokin alkoi pukeutua dragiin.

– Minulta kysyttiin kerran yhdellä klubilla, voisinko tulla tanssimaan dragiin pukeutuneena. Mikäs siinä, ja siitä vielä maksettiin.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Tatu Vuolteenahon tavaramerkiksi on muodostunut kotirouva Marsista.
Kuva: Tatu Vuolteenahon kotialbumi

Tauluja ja dj-keikkoja

Vuolteenahon työrintamalla yhdistyvät tällä hetkellä kolme asiaa: maalaaminen, dj-työt ja drag. Ne limittyvät toisiinsa ja yhdistyvät mielenkiintoisina projekteina.

– Olisi hyvä tehdä paljon yhtä ja samaa juttua, se olisi tuottoisampaa. Tylsistyn kuitenkin äkkiä jos teen vain yhdenlaista.

Työt ovat limittyneet toisiinsa. Kun on tanssinut dragina, onkin dj-soiton kautta pian yhdistänyt nämä kaksi asiaa. On syntynyt drag-dj, joka soittaa teknoa ja vähän kevyempääkin.

– Erikoisin paikka, missä olen soittanut on Burning Man -festivaaleilla vuonna 2013 Nevadan autiomaassa. Unohtumaton kokemus. Monta päivää taidetta ja 70 000 ihmistä keskellä ei mitään.

Omakuvia ja silmäteemaa

Maalaamisessa Vuolteenaho on erikoistunut värikkäiden drag-hahmojen maalaamiseen akryylivärein. Hän maalaa ottamansa valokuvan perusteella.

Yksi projekteista on omakuviin pohjautuva Eye-Leen, joka esittelee silmäteemaisia teoksia. Niitä on näytteillä käsityömessuilla.

– Värikkäissä teoksissa yhdistyy luontoa ja näkymiä toisista ulottuvuuksista. Olen esimerkiksi lisännyt teoksiin metsää Ylivieskan maisemista.

Tärkeässä osassa messuviikonloppua on Jani Maunulan suunnittelema silkkikangas, jonka kuvitus perustuu Vuolteenahon omakuviin.

– Drag-hahmoni eivät ole high fashion -diivoja, mikä on usein ennakko-oletus dragista. Minun tavaramerkikseni on muodostunut kotirouva Marsista.

Tatu Vuolteenaho on 53-vuotias. Mies muutti 10 vuotta sitten Madridiin, mutta asuu osan vuodesta Suomessa.
Kuva: Kati Ala-Renko

Seinäjoen käsityömessut

Seinäjoen käsityömessut järjestetään 7. - 9. lokakuuta Seinäjoki Areenassa.

Messuilla on 133 näytteilleasettajaa sekä luentoja, käsityöpajoja ja näyttelyitä.

Messut ovat avoinna perjantaina kello 11–17, lauantaina kello 10 –17 ja sunnaina kello 10–16.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Jaa artikkeli
Lounaspaikka