Uutiset

Koulujen päättäjäisviikonloppuna koululaiset kerääntyvät juhlimaan – Nuoret hankkivat nykyään viinaa somekauppiailta, jotka eivät ikärajoja kysele

Tanelinlammella on vielä rauhallista. Viikonloppu kokoaa nuoret juhlimaan koulujen 
päättymistä.
Tanelinlammella on vielä rauhallista. Viikonloppu kokoaa nuoret juhlimaan koulujen päättymistä.
Kuva: Miia-Maria Kuusisto
  • Miia-Maria Kuusisto

Lähestyvään kesälomaan ja koulujen päättäjäisiin liittyy odotuksia sekä nuorison keskuudessa muodostuneita perinteitä. Lämpimät säät ja löyhemmät kotiintuloajat mahdollistavat vapaamman yhteen kokoontumisen.

Seinäjoella nuoret kokoontuvat koulujen päättäjäisten jälkeen etenkin Kyrkösjärven ja Tanelinlammen rannoille. Silloin kuvioon tulee usein mukaan alkoholi, minkä vanavedessä tutustutaan herkemmin myös muihin päihteisiin.

– Päihteiden käyttöön saattaa liittyä myös ryhmäpainetta. Hyvä itsetunto tulee tällöin tarpeeseen. On tärkeä, että voi olla rohkeasti oma itsensä, muistuttaa Seinäjoen kaupungin hyvinvointipäällikkö Henna Rantasaari.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mistä on kyse?

Haastattelu pohjautuu Seinäjoen kaupungin keväällä teetättämään päihdetilannekyselyyn, jossa haluttiin selvittää asukkaiden näkemyksiä kaupungin päihdetilanteesta. Kyselyssä painotettiin erityisesti nuorten päihteidenkäyttöön liittyviä havaintoja.

Säännöt kesäksikin

Kesä on aikaa, jolloin useat nuoret ajautuvat herkemmin kokeilemaan päihteitä. Kotiintuloajat on Rantasaaren mukaan syytä sopia kesälläkin ja pitää niistä kiinni.

– Kannattaa keskustella suoraa nuoren kanssa rajoista ja siitä, mikä on sallittua ja mikä ei. Yhteydenpito toisiin vanhempiin helpottaa tilanteita, joihin liittyy esimerkiksi yökyläilyä, Rantasaari ohjeistaa.

Kesä voi olla hyvää aikaa myös vanhemmalle tarkastella omaa päihteiden käyttöä ja siihen liittyviä asenteita.

– Nuorelle voi näyttää esimerkkiä valitessaan joskus itse saunalimun oluen sijaan. Joskus voi olla vaikea selittää, miksi aikuinen itse nauttii lasillisen, eivätkä selitykset mene aina läpi. On kuitenkin syytä tehdä selväksi, että alaikäisen kohdalla alkoholin käyttö on laitonta, Rantasaari muistuttaa.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Hyvinvointipäällikkö Henna Rantasaari kannustaa nuoria vastuulliseen juhlintaan.
Kuva: Miia-Maria Kuusisto

Somesta kauppapaikka

Alkoholin ja päihteiden ikärajoille on selkeät perusteet ja syynsä, joista ei tulisi poiketa missään tapauksissa. Nuoren elimistö ei kestä alkoholia samalla tavalla kuin aikuisen.

Alkoholin ja päihteiden saatavuutta on muuttanut ja osaltaan helpottanut sosiaalisen median kautta tapahtuva osto- ja välitystoiminta, joka saattaa jäädä vanhemmilta pimentoon.

– Somessa voidaan esiintyä täysin anonyymisti, mikä helpottaa päihteiden välitystä ja ostoa, Rantasaari selvittää ja kertoo, että päihteitä hankitaan esimerkiksi Snapchatin kautta.

Huolestuttavaksi trendiksi Rantasaari nostaa esiin TikTokissa ja Instagramissa tapahtuman piilomainonnan.

– Somessa saatetaan jopa vähätellä päihteiden haittoja. Nuori uskoo tämän helposti.

Ongelmia lisää se, että vanhemmat eivät välttämättä käytä tai ylipäätään tunnista nykyajan välityskanavia ja päihteisiin liittyviä muoti-ilmiöitä. Ennaltaehkäisevässä päihdetyössä on ensiarvoisen tärkeää, ettei täysi-ikäinen välitä koskaan päihteitä ala-ikäiselle.

Väkevät yleistyneet

Nuoret hankkivat päihteitä ja päätyvät sekä osto- että käyttötilanteissa alttiiksi useille riskeille ja vaaroille. Alkoholin välityspalkkiot ovat suuret, samoin huijatuksi tulemisen vaara.

Rantasaari on huolestunut kirkkaiden viinojen käytön yleistymisestä.

– Väkeviä on helppo lantrata hyvänmakuiseksi. Tottumattomalle väkevä alkoholi ja sen vaikutukset voivat tulla yllätyksenä, Rantasaari varoittaa.

Humalaista kaveria ei saisi jättää ikinä yksin.

– Tarvittaessa voi aina pyytää apua ja soittaa aikuiselle. Vanhemman on myös tärkeää olla kiinnostunut nuoren asioista ja tietää, missä tämä oikeasti liikkuu ja kenen kanssa. Myös rahankäyttöä on hyvä seurata, Rantasaari ohjeistaa.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kirkas viina on nyt nuorison suosikki.
Kuva: Miia-Maria Kuusisto

Vapetus muotia

Tupakkatuotteiden, erityisesti sähkötupakan käyttö on noussut räjähdysmäisesti ja levinnyt yhä nuorempien keskuuteen. Perinteisen tupakan osa nuorista korvaa nuuskalla tai nikotiinipusseilla.

Yhä nuoremmat, jopa alakouluikäiset ovat nähneet tai kuulleet puhuttavan globaaliksi trendi-ilmiöksi nousseesta sähkötupakoinnista eli vapetuksesta. Monelle aikuiselle koko sana ja ilmiö itsessään on vieras.

Rantasaari kannustaa vanhempia ottamaan sähkötupakan puheeksi nuorensa kanssa. Ennen sitä kannattaa hankkia tietoa vaikka verkosta.

– Sähkötupakka on huomaamattomampi kuin tavallinen tupakka ja muistuttaa kynää. Tuoksultaan se on tupakkaa miedompi ja makea, mikä saatetaan sekoittaa helposti erityisesti nuorten tyttöjen suosimiin makeisiin hajuvesiin. Suurimpia haasteita on se, ettei sähkötupakkaa mielletä yhtä vaaralliseksi kuin muita tupakkavalmisteita.

Rantasaari korostaa, että nikotiinittomienkin valmisteiden kohdalla kyseessä on niin uusi ilmiö, ettei sähkötupakan sisältämien kemikaaliyhdisteiden koostumuksesta ja sen haittavaikutuksista ole vielä tutkimusnäyttöä.

Mainos

Mainos päättyy

Mainos

Mainos päättyy

Poliisi, nuorisotyöntekijät ja vanhemmat turvaavat nuorten viikonloppua

Koulujen päättäjäisviikonloppu työllistää vapaaehtoisia ja viranomaisia. Seinäjoella toteutetaan ehkäisevän päihdetyön Festaripakka-toimintamallia, joka pohjautuu valtakunnalliseen Pakka-toimintamalliin.

Toiminnan avulla pyritään vähentämään ja ennaltaehkäisemään nuorten päihteiden käyttöä sekä edistämään vastuullista juhlimista.

Tänäkin vuonna vapaaehtoiset jalkautuvat juhla-alueiden läheisyyteen kohtaamaan nuoria. Mukana on nuorisotyön ammattilaisia. Myös poliisi tehostaa tulevana viikonloppuna valvontaansa Seinäjoen alueella.

Sosiaalityöntekijöistä ja poliisista koostuva erityinen Ankkuri-tiimi tekee nuorten parissa ennaltaehkäisevää päihdetyötä ja lähtee seuraamaan nuorten toimintaa. Juhlintaa valvoo myös seurakunnan Palveluoperaatio Saapas, joka jalkautuu Seinäjoen lisäksi ainakin Ylistarossa ja Peräseinäjoella.

Vanhempien kannattaa olla valppaana, pitää puhelimessa äänet päällä ja vastata myös tuntemattomaan numeroon. Soittaja voi olla poliisi tai nuorisotyöntekijä.

Tulevana viikonloppuna nuoret kokoontuvat perinteisesti Tanelinlammen uimarantaan. Ehkäisevän päihdetyön työryhmä kannustaa vanhempia seuraamaan illan kulkua ja tulemaan esimerkiksi lenkille alueen läheisyyteen. Paikalle saapuneille järjestetään kahvitarjoilu lauantaina 3. kesäkuuta kello 19-21 Tanelinrannan nuorisotilalla.

Jaa artikkeli
Lounaspaikka