Uutiset

Kyykkyruuan ja alelaputettujen tuotteiden ostaminen tietää selvää säästöä – Epari keräsi varmat vinkit menojen pienentämiseksi

story-image
  • Virpi Kupiainen-Ämmälä

Ruoka on kallistunut tänä vuonna kymmenisen prosenttia. Epari keräsi konstit siihen, miten voit vaikuttaa kauppakuitin loppusummaan.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

1. Vertaile hintoja ennen ostamista. Tutki vastaavat tuotteet ja eri kauppaketjujen hinnat.

2. Perehdy kilo- ja litrahintoihin. Älä anna pakkauskokojen hämätä. Isommissa paketeissa ruokaa saa usein edullisemmin.

3. Hyödynnä tarjoukset. Ruokalistan voi suunnitella kaupassa tarjousten perusteella. Tarjouksessa oleva tuote ei tarkoita automaattisesti halvinta vaihtoehtoa. Älä osta vain siksi, että tuote on alennuksessa.

4. Osta silloin, kun ruoka on halvinta. Monet kaupat myyvät vanhentuvia tuotteita iltaisin alennuksella. Esimerkiksi leipää ja lihaa voi pakastaa.

5. Älä heitä ruokaa pois. Syö ensin ruoat, jotka eivät säily pitkään. Tuotteiden parasta ennen -päiväykset eivät tarkoita samaa kuin viimeinen käyttöpäivä. Keitot, wokit, smoothiet ja munakkaat ovat hyviä paikkoja jämäruuille.

6. Suosi hävikkiruokaa myyviä yrityksiä. Paikallisten ravintoloiden ja kahviloiden ylijäämäruokaa voit hankkia lataamalla älypuhelimeen ResQ-sovelluksen. Hävikkiruokaa myyvät netissä esimerkiksi Matsmart ja Fiksuruoka.

7. Valmista ruokaa itse. Pitkälle jalostetut ruokatuotteet vaativat enemmän valmistamista ja raaka-aineiden kuljettamista. Jokainen valmistuksen välivaihe maksaa ja jokainen tekijä lisää oman voittonsa väliin. Kaupasta ostettu pulla maksaa helposti yli euron, mutta itse leipomalla mokkapalan saa parilla kymmenellä sentillä.

8. Tee budjetti ja suunnittele ruoat sen mukaan.

9. Kerää marjat, sienet ja muut luonnon antimet talteen. Tutustu villivihanneksiin. Jos metsä ei houkuta, osta torilta.

10. Tee ostoslista. Monessa ruokakaupassa suositut osastot on sijoitettu kaupan vastakkaisille puolille, jolloin asiakas kävelee koko myymälän läpi. Jos myymälä on tuttu, kannattaa kirjoittaa ostoslista siinä järjestyksessä, missä tuotteet sijaitsevat kaupassa. Vältyt heräteostoksilta sekä säästät aikaa ja askelia.Varo hyllyjen päätyjä ja kassan lähellä olevia hyllyjä. Niihin sijoitetaan tavallisesti kalliimmat tuotteet. Usein ne ovat kauempana muista vastaavista tuotteista, jolloin hintojen vertailu vaikeutuu.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Perehdy kilo- ja litrahintoihin. Älä anna pakkauskokojen hämätä. Isommissa paketeissa ruokaa saa usein edullisemmin.
Suomalaisille on luvattu kylmää talvea, kun energia kallistuu. Ruokakaupassa hintojen nousu näkyy jokaisella kauppareissulla.
Kuva: Laura Syväoja

12. Tsekkaa kyykkyruoka. Alkossa halvimmat viinipullot on usein sijoitettu niin, että niihin tutustuakseen on kyykyttävä. Sama pätee ruokakaupassa. Kalliit merkkituotteet on sijoitettu silmän korkeudelle. Edullisemmat merkit löytyvät lattian rajasta tai ylähyllyltä.

13. Suosi kaupan omia merkkejä, sillä ne ovat huomattavasti halvempia kuin merkkituotteet, mutta usein yhtä laadukkaita. Osa niistä tehdään jopa samassa tehtaassa ja samalla reseptillä.

14. Katso kalenteria. Suosi ruokaostoksissasi vihanneksia ja hedelmiä niiden satokaudella. Kotimainen tomaatti on halvinta kesällä, appelsiinien aika on talvella.

15. Tutustu tuotteiden ainesosalistaan. Halvimman salsakastikkeen suurin ainesosa saattaa olla vesi. Kissanruuassa voi olla lihaa enemmän sokeria ja viljaa.

16. Säilytä itsekuri. Heräteostokset kuten makeiset on usein sijoitettu kassojen lähelle.

17. Vähennä lihansyöntiä. Kokeile korvata liha joko kokonaan tai osittain esimerkiksi soijarouheella tai linsseillä.

18. Mieti voisiko tuttuja valintoja vaihtaa edullisempiin. Korvaa ”purkkipavut” kuivatuilla pavuilla. Juustopala on juustoraastetta edullisempaa. Juuresraasteet ovat halvempaa syötävää kuin salaatit. Pakastevihannekset ovat usein tuoreita kukkaroystävällisempiä. Suosi lihassa edullisia ruhonosia ja silloin tällöin sisäelimiä. Isoissa pakkauksissa tuotteet ovat usein pieniä pakkauksia edullisempia.

19. Vähennä kauppareissuja, niin joudut suunnittelemaan ostoksesi paremmin. Osta kuivatuotteita ja säilykkeitä, jotta sinulla on aina jotain, josta voit tehdä ruoan.

20. Älä mene väsyneenä tai nälkäisenä ruokakauppaan. Kun vireystila ei ole paras mahdollinen, tekee ajattelemattomia ratkaisuja ja ostaa enemmän.

Tsekkaa kyykkyruoka. Alkossa halvimmat viinipullot on usein sijoitettu niin, että niihin tutustuakseen on kyykyttävä. Sama pätee ruokakaupassa.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Monet kaupat myyvät pian vanhenevia tuotteita illalla edullisesti
Kuva: Virpi Kupiainen-Ämmälä

20. Älä mene väsyneenä tai nälkäisenä ruokakauppaan. Kun vireystila ei ole paras mahdollinen, tekee ajattelemattomia ratkaisuja ja ostaa enemmän.

21. Tutki, mitä paketti sisältää. Useissa myyntipakkauksissa on edelleen paljon ilmaa, jotta se saadaan näyttämään suuremmalta ja runsaammalta. Samaan lopputulokseen pyritään keskeltä kapenevilla tai muutoin omituisen muotoisilla pakkauksilla.

2.2 Osta suoraan tuottajilta. Kananmunat, juurekset ja luomuliha ovat usein tuottajilla ja ruokapiireissä kauppoja edullisempia.

23. Käy läpi kaapit ja pakastin. Kun tarkistaa kodin varastot, ei tarvitse lähteä kauppaan moneen päivään.

24. Tee eväät töihin. Valmista ruokaa kerralla isoja kattilallisia ja pakasta ne pienempiin annoksiin.

25. Pienistä puroista syntyy iso virta. Jos ostat joka päivä iltapäivälehden, suklaapatukan, noutokahvin tai energiajuoman, maksat niistä kuutisenkymmentä euroa kuukaudessa.

26. Tarkista kauppakuitti. Kassatyöntekijäkin on vain ihminen ja alennusmerkintä saattaa jäädä joskus huomaamatta.

Mainos

Mainos päättyy

Mainos

Mainos päättyy

Osta suoraan tuottajilta. Kananmunat, juurekset ja luomuliha ovat usein tuottajilla ja ruokapiireissä kauppoja edullisempia.
Ruoka on kallistunut nopeasti kautta linjan.
Kuva: Tomi Kosonen

Mitä löytyy opiskelijan jääkaapista? Missä säästetään? – "Alkoholista en luovu, mutta kissan ruuasta voi säästää"

Eparin harjoitteleija, itsekin opiskeleva Emmi Karttunen kysyi Seinäjoen opiskelijoilta, miten hintojen nousu on vaikuttanut heidän arkeensa.

1. Onko hintojen nousu vaikuttanut rahankäyttöösi?

2. Missä pyrit säästämään?

3. Mitä jääkaapistasi löytyy?

4. Jos saisit 1000 euroa, mihin käyttäisit sen?

Heta Kärkkäinen

1. Opiskelijana on ollut aina vähän vaikeaa, on pitänyt tarkemmin miettiä, mitä ostaa. Ensin tietenkin kaikki pakolliset.

2. Ruuasta olen tarkka. Puhelinliittymät kilpailutan.

3. Syön leipää aika paljon, eli voita ja juustoa. Eilisen ruoat ja ehkä maitoa. Mulla on paljon kuivatuotteita ja varastoin pakkaseen esimerkiksi aletuotteita.

4. Olen juuri muuttanut, joten ostaisin varmaan jotain sisustusjuttuja uuteen kotiin. Matkustaisin myös porukoille, junalippuihin menee jonkun verran rahaa.

Ronja Piispanen

1. On se vähän.

2. Ruoassa, ostan halvimpia merkkejä ja kotimaista.

3. Voileipätarvikkeet ja jotain juotavaa, mehua tai limua. Skumppaa.

4. Ostaisin uusia vaatteita

Nella Vuorenmaa

1. Ollaan miehen kanssa pyritty käymään kerran viikossa kaupassa ja tehdään viikkosuunnitelma. Ei ostoslista ole radikaalisti muuttunut, mutta aina ollaan yritetty löytää halvempi vaihtoehto.

2. Tehdään paljon laatikkoruokia, mistä riittää pitkään, ei mitää pihviä tai semmosta. Ostetaan halvinta jauhelihaa ja juustossa säästetään. Ei osteta sitä enää leivänpäälle, se on vain lisukkeena laatikkoruokiin.

3. Maitoa kahviin, jauhelihaa ja tortillatarvikkeet. Kasviksia kuten paprikaa ja tomaattia. Myös majoneeseja ja sriracha-kastiketta. Niitä kun sekottaa tonnikalan ja riisin kanssa niin tulee hyvää.

4. Olisi ihanaa aatella, että sijottaisin sen, mutta todennäkösesti käyttäisin sen muuhun. Käytäisiin kavereiden kanssa varmaan ulkona syömässä.

Annemari Keltamäki

1. Ei ole rahaa enää käytettävissä sillä tavalla. Pitää miettiä, mitä ostaa ruokakaupasta.

2. Teen ruokia isompia määriä kerralla ja ostan halvimpia aineksia. En käy ulkona syömässä, vaan teen kotona. Enkä aina lähde mukaan, jos kaverit pyytää jonnekkin.

3. Maitoa ja jotakin lihaa, mistä tehdä ruokaa. Ketsuppia myös ja leipäainekset.

4. Ostaisin varmasti jotain, mitä tarvitsen, mutta mihin ei nyt ole varaa, uuden pyörän tai tietokoneen. Ja osa säästöön pahan päivän varalle.

Markus Peltomäki

1. Ei vielä. Ei sitä ole oikein kerennyt ymmärtää, mutta kyllähän ne hinnat vaan nousee.

2. Alkoholin käytöstä en luovu, eli se on jostain muusta sitten. Ehkä tarvitsee vähän alkaa miettiä, mitä suuhunsa laittaa. Ei osta parhaimpia, vaan katsoisi hinnan mukaan. Kissojen ruoassa tarvitsee kyllä myös säästää.

3. Perusruokatarvikkeet, mutta ei ikinä mitään oikeeta ruokaa.

4. Pieni irtiotto tekisi hyvää, johonkin ulkomaille.

Erik Lillstrang

1. Kyllä on.

2. Yritän ajaa vähemmän autolla ja kaupassa katsoa, mitä merkkiä ostan.

3. Paketti halvinta kanaa, jotain perusrasvaa ja salaatinkastiketta. Mulla on niin köyhät ateriat, että en kehtaa edes kertoa. Se yksi lonkero on ollut siellä kuukauden.

4. Lähtisin Lontooseen tyttöystävän kanssa ja varmaan ostaisin jotain auton osia.

Enni Hakala

1. No ei oikeastaan, olen aina ollut säästeliäs.

2. Harkitsen enemmän ostamista, jos jokin maksaa paljon.

3. Omat ja poikaystävän proteinipirtelöt. Niitä on parhaimmillaan kuusi rivissä. Hedelmiä myös. Ehkä jotain muutakin.

4. Loppujen lopuksi se on sen verran pieni raha, joten menisi varmaan parin kuukauden vuokraan. Ehkä myös säästötilille.

Jaa artikkeli
Lounaspaikka