Aurinkoinen ja lämmin viikonloppu sekä lähestyvät valmistujaisjuhlat saavat kesäkukkien ostajat liikkeelle.
Koronavuosien aikaansaama kukkainnostus näkyy edelleen taimitarhoilla ja kesäkukkien myyntipisteillä. Tämä on huomattu myös Latvalan puutarhalla Jalasjärvellä.
Leena ja Juha Latvala ovat puutarhureita toisessa sukupolvessa. 53 toimintavuoden aikana moni asiakas on ehtinyt tulla tutuksi.
Vaikka Latvalan puutarha sijaitsee monen mutkan takana Kannonkylässä, asiakkaat löytävät ostoksille hyvin. Osa saapuu kukkaostoksille peräkärryn kera kaukaakin maakunnasta vuosi toisensa jälkeen. Autot kaartavat pihaan joka vuosi edellistä kevättä aiemmin, vaikka vanhan kansan oppien mukaan kesäkukat kannattaa hallan vaaran takia istuttaa aikaisintaan kesäkuun 10. päivä.
– Enää ei jakseta odottaa niin kauas. Pientä pakkasta kestäviä orvokkeja haetaan jo huhtikuussa. Suurin osa ostaa kesäkukat toukokuussa. Hallaa vasten suojaudutaan harsoilla tai kuskataan kasveja yöksi sisään, Leena Latvala tietää.


500 000 taimea
Latvalan tilalla on viisi isoa kasvihuonetta. Niissä kasvaa puolisen miljoonaa taimea. Lajikkeita on puolensataa. Yhdestä lajikkeesta saattaa olla kymmeniä eri värisävyjä.
Eniten Latvalan puutarhalla myydään orvokkeja, annansilmiä ja pelargoneja. Valikoimaa muutetaan asiakkaiden mieltymysten mukaan. Erityisesti daaliat ja hortensiat ovat viime vuosina nostaneet kovasti suosiotaan.
Amppeleihin istutetut kukat ja kukkayhdistelmät ovat aina suosittuja. Ne istutetaan taimitarhalla tammikuussa ja ovat jo ostohetkellä näyttäviä.
– Amppelit on helppo kotona vain nostaa paikalleen. Helppohoitoisimpia amppelikasveja ovat lumihiutale ja miljoonakello, joita ei tarvitse nyppiä, mutta ne kukkivat silti koko kesän, Latvala selvittää.
Kotipuutarhureille ei enää riitä muutama rautapataan istutettu samettiruusu. Terasseille, parvekkeille ja huvimajoihin halutaan viihtyisyyttä.
– Kukkiin käytetään enemmän rahaa kuin ennen. Ensin ostetaan jotain ja pian tullaan uudestaan, Latvala nauraa.



Muista lannoittaa
Kesäkukat kukkivat hyvällä hoidolla syyspakkasiin saakka. Kukintaa lisää kasteluveteen lisätty lannoite.
– Tarhalta lähtevä taimi on syvän vihreä ja tykky. Pelkällä vedellä kastellessa se muuttuu vaaleaksi eikä jaksa kukkia, Leena Latvala selventää.
Moni pelkää unohtavansa kastelun, mutta Latvalan mukaan asia on käytännössä päinvastoin.
– Moni kasvi kestää kuivuutta. Märkyys on pahempaa. Jos juuret ovat veden peitossa, kasvi hukkuu.
Kolmas tärkeä asia kukkien hoidossa on jo kukkineiden kukintojen poistaminen.
– Kuihtuneet kukat ovat rumia, mutta niistä on varsinaista haittaakin. Kasvi alkaa kehittää lakastuneisiin kukkiin siemenkotaa. Se hidastaa uusien kukkien syntymistä, Latvala opastaa.
Mainos (sisältö jatkuu alla)
Mainos päättyy
Mainos (sisältö jatkuu alla)
Mainos päättyy
