Uutiset

Lainakirjojen välissä on tavarataivas – Lue, mitä kaikkea lukijat makkaraviipaleen lisäksi käyttävät kirjanmerkkeinä

Kirjojen välistä tai lainakirjojen palautuskasseista löytyy yllättävän isoja tavaroita.  
Kirjojen välistä tai lainakirjojen palautuskasseista löytyy yllättävän isoja tavaroita.  
Kuva: Virpi Kupiainen-Ämmälä
  • Virpi Kupiainen-Ämmälä

Mitä yhteistä on lusikalla, hiuspannalla, kaukosäätimellä, ostoslistalla, parkkikiekolla, aurinkolaseilla, Seinäjoen kaupunginorkesterin konsertin pääsylipulla, Dannyn artistipassilla, lottien rankaisutoimenpideohjeistuksella ja jalkapalloilija Mihkel Aksalun singneeraamalla fanikuvalla?

Järjellä ajatellen asioita ei yhdistä mikään. Ratkaisu löytyy Seinäjoen kaupunginkirjaston loppuvuoden näyttelystä, joka esitteli lainalta palautuneiden kirjojen väliin unohtuneita tavaroita. Kaikki tämän jutun alussa listatut asiat ovat esimerkkejä siitä, mitä kaikkea kirjastolle päätyy kirjojen mukana.

Näyttelyssä huomio kiinnittyi ensimmäisenä lautaseen ja lusikkaan. Miten ihmeessä kookkaat ruokailuvälineet ovat onnistuneet livahtamaan kirjojen väliin? Mahtuvatko ne edes mahtua kirjaston seinässä olevasta palautusluukusta?

Kysymykseen vastaa näyttelyn koonnut Seinäjoen kirjaston lähipalvelujohtaja Mia Penttala-Salli, joka ei kauan joudu miettimään ratkaisua pulmaan.

– Lainat palautuvat kasseissa esimerkiksi kouluista ja päiväkodeista. Pusseista saattaa joskus löytyä vaikka mitä ylimääräistä.

Kirjanmerkit kertovat käyttäjästään.
Kuva: Virpi Kupiainen-Ämmälä
Yleisimmin kirjan väliin unohtuu kirjanmerkki tai joku kirjanmerkkinä käytetty asia kuten postikortti, valokuva tai paperilappunen.
Kuva: Virpi Kupiainen-Ämmälä

Hiirenkorvia ei saa tehdä

Tavallisesti kirjojen välissä on valokuvia, piirustuksia sekä posti-, käynti- ja ajanvarauskortteja. Salaisia viestejä kirjan välissä ei pyritä seuraaville lukijoille välittämään.

– Yhdellä asiakkaalla oli tapana jättää kirjan väliin viesti siitä, mitä hän oli pitänyt kirjasta. Ne kuitenkin poistettiin ennen kirjan palautumista uudelleen lainattavaksi, Penttala-Salli muistaa.

Kirjanmerkkejä sivujen välistä löytyy päivittäin. Tämä saa kirjastoammattiaisen iloiseksi.

– Opastamme jo kouluvierailuilla, että kesken jäänyt kohta pitää merkitä jotenkin muuten kuin taittelemalla kirjan sivuja hiirenkorville. Taitokset häiritsevät seuraavaa lukijaa ja kuluttavat kirjaa.

Penttala-Salli ei suosittele avatun kirjan jättämistä pöydälle kannet kattoa kohti.

– Asento kuluttaa kirjaa. Varsinkin iso ja painava kirja saattaa irrota liitoksistaan.

Avatun kirjan säilyttäminen altistaa sen muullekin tuholle: pöydälle läiskynyt kahvi imeytyy huokoiseen paperiin ja ruokatahrat liimaavat sivuja yhteen. Kerran kirjan välistä löytyi makkaraviipale.

– Kirja oli tietenkin pilalla. Jos kirja on käyttökelvoton, asiakas joutuu korvaamaan sen. Lian lisäksi kirjoja tuhoavat kissat ja koirat, jotka pureskelevat kannet pilalle. Joskus lapset repivät kirjoista sivuja irti.

Tavallisesti asiakkaat korvaavat kirjaston omaisuuden mukisematta.

– Monet jopa tulevat kertomaan, että näin kävi ja miten asia saadaan hoidettua, Penttala-Salli iloitsee.

Arvotavarasta ilmoitetaan

Kirjojen väliin unohtuneet liput ja laput sekä opusten vaurioituminen huomataan useimmiten heti palautustiskillä. Jos lainakirjan mukana on jotain arvokasta, kirjaston henkilökunta yrittää palauttaa omaisuuden lainaajalle.

– Kaikista tänne päätyneistä tavaroista emme mitenkään pysty olemaan yhteydessä, vaikka useimmiten tiedämme, kuka kirjan on palauttanut. Jos jotain tärkeää on kadonnut, sitä kannattaa kysellä asiakaspalautustiskiltä, Penttala-Salli neuvoo.

Kortit ovat tyypillisiä kirjanmerkkejä.
Kuva: Virpi Kupiainen-Ämmälä

Näitä on löytynyt

valokuva

meikkipussi

rahaa

hiuspanta

aurinkolasit

matkalippu

makkaraviipale

konserttilippu

ostoslista

pelikortti

postikortti

ajanvarauskortti

käsirengas

kirjekuorenavaaja

kirjanmerkki

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Arvokkaista kirjanmerkeistä kirjasto pyrkii ilmoittamaan niiden omistajille.
Kuva: Virpi Kupiainen-Ämmälä

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Jaa artikkeli
Lounaspaikka