Uutiset

Lampi, kukkaketo, kivipolku ja venelaituri – Jouppilanvuoren alueelle on taas tehty paljon uutta kaikkien iloksi

Hannu Salo on mies projektien  takana. Hän vetää talkooryhmiä ja huolehtii hankkeiden hakemisesta ja toteutumisesta.  
Hannu Salo on mies projektien takana. Hän vetää talkooryhmiä ja huolehtii hankkeiden hakemisesta ja toteutumisesta.  
Kuva: Miia-Maria Kuusisto
  • Virpi Kupiainen-Ämmälä
  • Miia-Maria Kuusisto

Jouppilanvuoren alueelle on tänäkin kesänä tehty paljon luonnossa liikkujien iloksi. Projektien takana on Hannu Salon luotsaama Lakeuden Elämysliikunta ry, joka rakentaa kohteita kökkätöillä ja pääasiassa EU-rahalla.

Uusimpiin kohteisiin kuuluu luonnonkukkaketo, joka sijaitsee metsän reunassa Seinäjoen keskussairaalaa vastapäätä. Alueelle pääsee helposti myös Kyrkösjärven uimarannan puolelta.

Alueen tunnusmerkki on monimetrinen haapapölli, josta on tehty ihmepuu. Puussa on hyönteishotelli, vanerisia lintuja ja linnupesä.

Latvassa istuu Arvo Sivosen moottorisahalla veistämä pöllö. Sen lisäksi paikkaa vartioi Sivosen veistämä hattupäinen herra.

Elämysliikuntaan kuuluu Salon mukaan olennaisena osana se, että yllättäviäkin elementtejä ja taidetta tuodaan osaksi luontoa ja lähiliikuntapaikkoja.

– Väkeä on liikkeellä paljon. Tänne voi tulla kiireen keskellä rentoutumaan. Arkiliikkujien lisäksi kohteet ovat sairaalapotilaiden käytettävissä. Luonnossa mieli lepää.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kukkaketo houkuttelee paikalle pölyttäjiä.
Kuva: Miia-Maria Kuusisto
Kaikki saavat osallistua kukkakedon hoitamiseen.
Kuva: Miia-Maria Kuusisto

Pölyttäjille syötävää

Luonnonkukkaketo on puolen hehtaarin laajuinen. Se on osa Lakeuden Elämysliikunnan ilmastoystävällisyyteen liittyvää hanketta, jonka tavoitteena on ollut parantaa lähiympäristön viihtyisyyttä luonnon monimuotoisuutta korostaen.

– Luonnonkukkaniitty on osa moninaisuutta. Tänne on haluttu tuoda luonnonkukkia, joita kitketään tienvarsilta usein pois, Salo esittelee.

Ensimmäiset kasvit kukkakedolle istutettiin syksyllä. Nyt siellä kasvaa muun muassa päivänkakkaraa, sinikelloa, apilaa ja hiirenvirnaa. Lisää kasveja istutetaan parhaillaan.

– Pölyttäjien hyvinvointi on tärkeä osa hanketta. Kukkakedolla niille riittää ruokaa ja lepopaikkoja, Salo iloitsee.

Kaupunkilaiset voivat osallistua kukkien hoitoon.

– Olen kuljettanut paikalle mönkijällä vettä saaveihin. Toiveena on, että ohikulkijat kastelisivat kasveja kuivana aikana. Onneksi kiinnostusta on ollut.

Luonnonkukkaniityn alueella kiemurtelee polku, jonka varrella on tukeista tehtyjä levähdyspenkkejä. Niitä reunustavat kivikko- ja tuoksupuutarha.

Alueella on myös esimerkiksi eväspaikaksi sopiva pärekattoinen lato. Vielä rakenteilla on paljasjalkapolku.

– Lastenreitillä on jo paljasjalkapolku. Kukkakedon polusta tulee haastavampi. Ilman kenkiä kävely lisää yhteyttä luontoon ja on terveyttä edistävää, Salo arvioi.

Kosteikko on pieni lampi, joka tarjoaa elinympäristön monelle eläimelle.
Kuva: Miia-Maria Kuusisto

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Lampi tuli jo, kivipolku on tekeillä

Yksi osa luonnonmukaisuushanketta on kukkakedon lähistöllä oleva lampi. Se tehtiin iloksi silmälle, mutta kosteikko tukee luonnon monimuotoisuutta tarjoamalla esimerkiksi sammakoille pesimispaikkoja. Kuivana aikana lampi on alueen eläimille iso juomakulho.

Alue täydentyy syksyn mittaan kivipolulla. Se koostuu 20 valtavasta malmikivilohkareesta, jotka ovat geologien valitsemia kivinäytteitä Pohjanmaan alueelta.

700 metrin mittaisen polun lohkareet saavat syksyn aikana infotaulut, joista selviää esimerkiksi niiden nimet ja syntyhistoria.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kyrkösjärvelle on tehty uusi laituri, jossa on 25 kesäksi vuokrattavaa venepaikkaa.
Kuva: Hannu Salo

Uusi laituri 25 veneelle

Uutta Kyrkösjärven uimarannan kupeessa on iso laituri, jossa on 25 vuokrattavaa venepaikkaa.

– Kyrkösjärvellä on ollut pulaa venelaitureista. Laituri on suojattu lukollisella portilla. Sen toivotaan estävän ilkivaltaa, Salo selvittää.

Kaksi alueella jo ollutta laituria on kunnostettu. Toisesta laiturista tehtiin esteetön.

– Sinne pääsee nyt vaikka rollaattorilla tai pyörätuolilla ilman pelkoa veteen putoamisesta. Toinen laituri on auringonottoa varten. Siellä voi harrastaa myös kesäpilkkiä, Salo selvittää.

Mainos

Mainos päättyy

Mainos

Mainos päättyy

Hankkeiden arvo on yli kaksi miljoonaa

Suurin osa Kyrkösjärven ja Jouppilanvuoren alueen liikkumiseen ja viihtyvyyteen vaikuttavista rakennetuista asioista on Lakeuden Elämysliikunta ry:n ansiota. Hannu Salon luotsaama yhdistys on jo lähes parinkymmenen vuoden ajan tehnyt valtavasti töitä mahdollistaakseen mukavia liikunnallisia kokemuksia Seinäjoen seudun asukkaille.

– Kaikki on tehty talkoilla. Kokoonnumme hommiin joka keskiviikko. Porukkaa on paikalla vaihtelevasti, mutta suunnilleen parikymmentä meitä on. Melkein kaikki ovat miehiä, Salo kertoo.

Kökkää 70 000 tuntia

Vuosien varrella Lakeuden Elämysliikunta on hakenut ja vienyt läpi 40 EU-hanketta. Niiden ansiosta Seinäjoella on nyt esimerkiksi Jouppilanvuoren esteetön elämysliikuntareitti, Seinäjoelta Ilmajoelle saakka ulottuva esteetön liikuntareitti, Jouppilanvuoren elämysportaat, lasten esteetön liikuntareitti Oravapolku, Luontotalo Käpälikkö, Sirius-kota, Aarnikotkan kota ja Lepakkolaavu.

Hankkeiden yhteisarvo on yli kaksi miljoonaa euroa. Talkoo- eli kökkätyötä Lakeuden Elämysliikunnan kökkäväki on 17 vuoden aikana tehnyt 70 000 tuntia. Rahaksi muutettuna se on yli miljoona euroa.

– Kökkätyö lasketaan hankkeissa rahaksi. Tunti talkoota maksaa 15 euroa. Summa hyväksytään hankkeen omavastuuosuudeksi. Jokaisessa hankkeessa kökkätyön osuus on kolmannes hankkeen kustannusarviosta.

Seinäjoen kaupunki on Lakeuden Elämysliikunnan tärkeä yhteistyökumppani. Salo kertoo, että niin uusien kuin jo olemassa olevienkin lähiliikuntapaikkojen kanssa tehdään koko ajan tiivistä yhteistyötä.

– Tutkimusten mukaan erilaiset elämykset lisäävät liikkumista luonnossa ja tekevät ulkoilusta miellyttävämpää. Tämä on kaikkien etu, Salo toteaa.

Jaa artikkeli
Lounaspaikka