Uutiset

Maailman kaunein kissa saapuu Seinäjoelle - 11-vuotias Konsta nauttii näyttelyistä ja kahmii palkintoja

Kansalliset kissanäyttelyt tuovat kaksinkertaisen maailmanmestarin Seinäjoelle.
Kansalliset kissanäyttelyt tuovat kaksinkertaisen maailmanmestarin Seinäjoelle.
Kuva: Tessa.lv
  • Virpi Kupiainen-Ämmälä

Pienen ketun näköinen kissa tuijottaa suoraan silmiin. Se makoilee pehmoisin pedein somistetussa näyttelyhäkissään ja ilmiselvästi nauttii saamastaan huomiosta. Kirjaimellisesti oikeita kissanpäiviä viettävän kollin vieressä olevalle lautaselle on katettu possun sydäntä, mikä on nelikiloisen karvaturrin herkkuruokaa.

Kharn-Ka Your Choice, tuttavallisemmin Konsta, tietää arvonsa. Kissa on valittu maailman kauneimmaksi kissaksi peräti kaksi kertaa. Ensimmäinen maailmanmestaruus osui somalikissan kohdalle Itävallassa vuonna 2016. Seuraavan kerran se nappasi kissamaailman korkeimman tittelin Italiassa vuonna 2021.

Maailman kaunein kissa Kharn-Ka Your Choice eli Konsta on matkustanut kauneuskilpailuihin ympäri Eurooppaa
Kuva: Kharn-Ka Cattery

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Muita meriittejä 11-vuotias Konsta on kerännyt niin paljon, että osa pokaaleista ja ruusukkeista on joutunut varastoon antamaan tilaa uusille palkinnoille.

– Konsta rakastaa näyttelyissä käymistä. Se on jo saavuttanut kaiken, mutta otan Konstan mukaan Seinäjoellekin siksi, että Konsta saa kivan viikonlopun. Poika ihan murjottaa, jos joutuu jäämään kotiin, kertoo komistuksen omistava ja kasvattanut Jaana Heikanen.

Jaana Heikanen on yksi Suomen menestyneimmistä kissakasvattajista.
Kuva: Kharn-Ka Cattery

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

250 pennun kissala

Jaana Heikanen on yksi Suomen menestyneimmistä kissakasvattajista. Hän on jalostanut kissoja Kharn-Ka -kasvattajanimen alla abesiinialaista ja sen pitkäkarvaista muotoa somalia parikymmentä vuotta. Vuosien varrella kissalasta on lähtenyt uusiin koteihin noin 250 pentua. Konstalla on yhdeksän pentuetta ja 20 jälkeläistä.

– Jalostuksessa tärkein asia on kissan terveys, mutta tavoitteellisessa työssä pyritään tietenkin saamaan aikaan mahdollisimman hyvin rotukuvausta vastaavia pentuja, Heikanen sanoo.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Naisella on tällä hetkellä kotona viisi kissaa. Lisäksi sijoituskodeissa asuu 12 hännänheiluttajaa.

– Näyttelyt ovat harrastus, jossa on kyse muutakin kuin palkintojen jahtaamisesta. Vietän aikaa ystävieni kanssa ja opastan kasvattamieni kissojen omistajia näyttelykuvioihin.

Heikanen asuu Espoossa, mutta kuuluu Pohjanmaan Kissayhdistykseen. Hän on jo vuosia ollut yhdistyksen pääassistentti ja tuomariemäntä.

– Pohjanmaalla on hyvä ja mukava porukka. Kaikki sujuu niin kuin pitääkin, Heikanen perustelee valintaansa.

Mainos

Mainos päättyy

Mainos

Mainos päättyy

Näyttelyssä tuomari tutkii kissan viiksistä varpaisiin. Kauneuden lisäksi menestyneellä hännänheiluttajalla pitää olla hyvä luonne. Sähistä ei saa, vaikka uusi ympäristö pelottaisikin.
Kuva: Tessa.lv

Lentävä kissa

Kissat eivät pysty pelkillä Suomessa pidettävillä näyttelyillä yltämään niin korkeisiin meriitteihin kuin esimerkiksi koirat. Siksi harrastus vie Heikasen ulkomaille monta kertaa vuodessa. Hän osallistuu näyttelyihin koti- tai ulkomailla vähintään kerran kuukaudessa.

Konsta-kissakin on varsinainen maailmanmatkaaja ja on reissannut enemmän kuin keskivertosuomalainen. Kissa on uransa aikana käynyt parissakymmenessä Euroopan maassa. Konstalla on oma passi ja se istuu emäntänsä kanssa lentokoneen matkustamossa.

Kokenut konkari osaa käyttäytyä. Se myös vahtii, että muutkin näyttelyyn osallistuvat mirrit osaavat olla kissoiksi.

– Konsta ei ole ikinä huonolla tuulella, mutta jos joku on liian äänekäs tai käyttäytyy Konstan mielestä huonosti, se murisee ja luo paheksuvia katseita rettelöitsijään.

Kissarodut

Suomen suosituin kissarotu oli viime vuonna ragdoll. Niitä rekisteröitiin 632 kappaletta. Toiseksi suosituin rotu oli 489 rekisteröinnillä maine coon. Pyhä birma kiri kolmanneksi 330 rekisteröinnillä.

Vähiten rekisteröitiin lyhytkarvaista kurilian bobtailia. Niitä rekisteröitiin vain yksi. Cymric-rotuisia kissoja rekisteröitiin kaksi. Kolmanneksi harvinaisin kissarotu vuonna 2022 oli neljällä rekisteröinnillä lyhytkarvainen selkirk rex.

Suomessa rekisteröitiin 4124 rotukissaa vuonna 2022.

Kissarotuja on paljon vähemmän kuin koirarotuja. Eri rodut poikkeavat toisistaan melkoisesti. Tässä poseeraa itämainen lyhytkarva.
Kuva: Miska Puumala

Tehokasta toimintaa

Kissanäyttelyt järjestetään yleensä kahtena peräkkäisenä päivänä. Nykyään yhden päivänä aikana on samassa tilassa usein kaksi erillistä näyttelyä. Kauneus on sanonnankin mukaan katsojan silmässä ja joskus yhden tuomarin ykköseksi nostama kissa saattaa jäädä toisessa näyttelyssä ilman palkintoja.

Näyttelyissä kissat odottavat vuoroaan ja ovat yleisön ihailtavissa häkeissä. Niistä omistajat ja näyttelyassistentit vievät viiksiniekat tuomarin pöydälle arvosteltaviksi.

Kissat pistetään paremmuusjärjestykseen ulkonäön, käyttäytymisen ja luonteen perusteella. Rotukissat kilpailevat neljässä eri kategoriassa, jotka on jaettu eri kilpailuryhmiin. Lisäksi on kotikissojen kategoria.

– Konsta valloittaa tuomarin ottamalla heti kontaktia. Joskus se hakee huomiota hyppäämällä pöydältä ja juoksemalla pakoon. Pian Konsta kuitenkin pysähtyy ja varmistaa, että pysyihän mamma perässä, Heikanen selviää suu hymyssä.

Tuomarin pöydällä jokaisen viiksikarvankin on oltava paikoillaan. Ennen näyttelyä kissa pestään ja kammataan.

Näyttely pesun palkinto

Ennen näyttelyä karvaturrit puunataan huolellisesti. Kissat pestään, kuivataan hiustenkuivaajalla ja harjataan moneen otteeseen. Jokaisen karvan on oltava ojennuksessa H-hetkellä.

– Pesupäivä ei ole Konstan eikä muidenkaan kissojen suosikki, mutta ne kestävät piinan, koska tietävät pääsevänsä reissuun.

Konstalla ei upeasta menestyksestään huolimatta ole diivan elkeitä. Kollin palvelijaksi itseään kutsuva Heikanen paljastaa kissan kuitenkin nauttivan etenkin ensimmäisen näyttelypäivän jälkeisestä after party -elämästä.

– Iltaan kuuluu hyvää ruokaa, mukava peti ja lintujen tarkkailua. Kauneusunien jälkeen poika jaksaa osallistua näyttelyyn seuraavanakin päivänä.

Näyttelypäivän kissat viettävät häkeissään yleisön ihasteltavina.

Mitä ja missä?

  • Pohjanmaan Kissayhdistys järjestää kansallisen kissanäyttelyn Seinäjoen ravikeskuksessa 4.-5. marraskuuta. Näyttely on avoinna yleisölle molempina päivinä 10-15.

  • Paikalla on molempina päivinä satakunta kissaa.

  • Yleisöllä on kissojen ihailun lisäksi mahdollisuus kysellä kissojen omistajilta ja kasvattajilta esimerkiksi rotukissaharrastuksesta, kissaroduista ja mahdollisista pentueista.

  • Pohjanmaan Kissayhdistys järjestää kansainvälisen kissanäyttelyn Seinäjoella 2.-3. helmikuuta.

Kissojen arvostelukriteereitä on ulkonäkö, käyttäytyminen ja luonne. Kauneus on katsojan silmässä; yhden tuomarin ykköseksi nostama kissa saattaa jäädä toisessa näyttelyssä ilman palkintoja.
Jaa artikkeli
Lounaspaikka