Uutiset

Mielenterveyskuntoutujien mietteistä syntyi voimabiisi – Piiloonkin mennyt aurinko lämmittää etäisesti

story-image
Kuva: Tuukka Kiviranta
  • Epari

Etelä-Pohjanmaan nuoret mielenterveyskuntoutujat ovat saaneet äänensä kuuluville yllättävää kautta. Seinäjokelainen räppäri Henrikki eli Paavo Saikkonen kiersi kolmessa eri mielenterveysyksikössä haastattelemassa asukkaita. Lopputuotteena syntyi Aurinko-niminen kappale, joka julkaistaan tänään 28. tammikuuta.

Kappaleen tekstissä kuvataan kokemuksia siitä, miltä mielenterveysongelmien kanssa eläminen tuntuu. Materiaalina on käytetty mukana olleiden mielenterveyskuntoutujien todellisia ajatuksia.

Idea hankkeeseen syntyi, kun Henrikki kertoi tuetun asumisen yksiköitä ylläpitävän Buusti ry:n toiminnanjohtajalle Mari Heroja-Anttilalle aiemmasta lastensuojelunuorille tekemästään voimabiisistä.

– Saimme heti mukaan innokkaita nuoria, jotka olivat valmiita kertomaan omasta kuntoutumisestaan. Musiikki on tärkeä voimavara ja monelle kuntoutumista edistävä tekijä, Heroja-Anttila sanoo.

– Musiikin tekeminen porukassa on hyvä esimerkki siitä, kuinka kaikkien asioiden kanssa ei ole pakko, eikä usein edes kannata, painia yksin. Yhteistyössä on voimaa ja apua kannattaa pyytää, Paavo Saikkonen avaa.

Musiikki on tärkeä voimavara ja monelle kuntoutumista edistävä tekijä
Mari Heroja-Anttila

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Nuori esille yksilönä

Projektin ainoa anti ei ole vain julkaisu, vaan myös vierailun välittämä kokemus siitä, että nuorten ajatuksia haluttiin kuulla.

– Tuntui aluksi vähän oudolta alkaa käymään rankkojakin aiheita läpi periaatteessa täysin tuntemattomien kanssa. Kuitenkin tosi nopeasti syntyi sellainen vaikutelma, että heille pystyy puhumaan ja he haluavat myös kuulla tarinani, eräs 20-vuotias nuori kuvailee.

Vaikka kappale on tehty mielenterveyskuntoutujien kokemusten pohjalta, tekijät toivovat, että se antaa voimaa kaikille, joiden elämässä aurinko on mennyt hetkeksi piiloon.

– Haluamme muistuttaa, että siellä se on jossain ja etäisesti lämmittää. Ja tulee vielä isosti esiin, kun siihen uskoo, räppäri Henrikki alias Paavo Saikkonen sanoo.

Tekijät toivovat, että kappale antaa voimaa kaikille, joiden elämässä aurinko on mennyt hetkeksi piiloon.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

    Jaa artikkeli
    Lounaspaikka