Uutiset

Miten pakkasella saa energiankulutuksen kuriin? - Lue tästä helpot vinkit, joita noudattamalla säästät rahaa

Kun sähkö on kallista, kannattaa miettiä, voisiko saunomista siirtää toiseen ajankohtaan. Puulämmitteinen kylpytynnyri on hyvä vaihtoehto saunalle.
Kun sähkö on kallista, kannattaa miettiä, voisiko saunomista siirtää toiseen ajankohtaan. Puulämmitteinen kylpytynnyri on hyvä vaihtoehto saunalle.
Kuva: Timo Jakonen
  • Virpi Kupiainen-Ämmälä

Kun lämpömittarin lukemat ovat reilusti pakkasen puolella, on hyvä miettiä omaa energiankäyttöään. Jo lämpötilan laskiessa viidestä pakkasasteesta kymmeneen lämmitysenergian tarve kasvaa kymmeniä prosentteja.

– Paukkupakkasilla varaavat takat ja leivinuunit kannattaa ottaa tehokkaaseen käyttöön. Tämä vähentää sähkölämmityksen tarvetta, muistuttaa Motivan johtava asiantuntija Päivi Suur-Uski valtion kestävän kehityksen yhtiön tiedotteessa.

Vaikka paukkupakkasilla on mukava lämmittää tupaa jopa tavallista enemmän, Suur-Uski huomauttaa, että asuintilojen suosituslämpötila on +18–20 astetta.

– Jos kotoa ollaan pois pidemmän aikaa, asunnon lämpötilaa voi alentaa muutamilla asteilla ja säätää ilmanvaihdon poissaolotilaan. Muissa tiloissa kuten varastoissa lämpötilaa voi laskea alemmaskin, kunhan seuraa, etteivät vesijohdot tai patterit pääse jäätymään.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Sopiva sisälämpötila on makuasia. Motivan mukaan 18-20 astetta riittää.
Kuva: Johanna Kataja

Ilmalämpöpumpun puhtaus on syytä tarkistaa

Ilmalämpöpumput toimivat kovillakin pakkasilla, mutta hyötysuhde heikkenee ulkolämpötilan laskiessa. Jos laitteen pakkasrajat antavat myöden, ilmalämpöpumpun voi pitää päällä, mutta sitä ei kannata pouhuuttaa täydellä teholla.

Jos taloa lämmitetään tulisijalla, on varmistettava, että ilmalämpöpumppu on lämmitystoiminnolla eikä automaattinen viilennystoiminto kytkeydy päälle.

Suur-Uski muistuttaa, että ilmalämpöpumppu toimii tehokkaimmin silloin, kun ulkoyksikköön kertynyt jää ja lumi poistetaan. Sisäyksikön suodattimiin kertynyt pöly on syytä imuroida.

Raitisilmaventtiilien sulkeminen energiansäästösyistä tai vedon vähentämiseksi on väärä ja sisäilman laatua heikentävä ratkaisu. Koneellista ilmanvaihtoa ei saa täysin sammuttaa, mutta puhallintehoa voi väliaikaisesti alentaa.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Verhot vähentävät lämpöhukkaa

Lämmityksen lisäksi on hyvä kiinnittää huomiota lämpöhukkaan. Lämmön karkaamista voi estää esimerkiksi verhoilla.

– Ikkunan eteen vedetyt verhot ja sälekaihtimet vähentävät lämpöhukkaa yhden ikkunalasin verran. Verhot tai huonekalut eivät kuitenkaan saa peittää pattereita, jottei lämmön leviäminen huonetiloihin esty, Suur-Uski opastaa.

Tuulettamista on syytä välttää.

– Pakkasilla tuuletetaan vain välttämättömissä tilanteissa ja silloinkin lyhyesti ja ristivedolla.

Autoa on pakkasella hyvä esilämmittää ennen käyttöä, mutta lämmitystä ei kannata pitää päällä turhaan. Parin tunnin lämmitys riittää.
Kuva: Jaakko Elenius

Sähköä voi säästää helpoilla konsteilla

Eniten lämmitystarpeen lisääntyminen kurittaa sähkölämmittäjiä, joilla on kallis, kiinteähintainen sähkösopimus.

Sähkön hinta vaihtelee pakkasjaksoilla. Suur-Uski vinkkaa, että kaikkien olisi syytä seurata sähkön hintaa esimerkiksi Fingridin Tuntihinta-sovelluksesta ja ajoittaa kulutusta edullisimmille tunneille. Tyypillisesti edullisinta sähkö on myöhään illalla, öisin ja viikonloppuisin.

Suur-Uski opastaa käyttämään perinteisiä, pieniltäkin tuntuvia kikkoja kodin energiankulutuksen laskemiseen:

– Kyse voi olla kodinkoneiden käytön ajoittamisesta tai siitä, että sähkösaunan lämmittää vasta pakkasten hellitettyä. Auton esilämmitykseen riittää kaksi tuntia. Sähköautojen lataus olisi tehtävä öisin, jolloin energiankulutus on muuten pientä, Suur-Uski opastaa.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Jaa artikkeli
Lounaspaikka