Uutiset

Musiikkia harrastavien lasten määrä on laskenut - uusi lastenkuoro Seinäjoella ui vastavirtaan

Hyllykallion koulun 4C-luokan laulavia tyttöjä Pirjo Kotkaniemen ja Armin ympärillä (ylävas.) Olivia Rajalampi, Venla Ala-Luoma, Ella Yliselä ja Mila Klasila, alarivissä Linnea Yli-Kokkila ja Emmi Hankaniemi.
Hyllykallion koulun 4C-luokan laulavia tyttöjä Pirjo Kotkaniemen ja Armin ympärillä (ylävas.) Olivia Rajalampi, Venla Ala-Luoma, Ella Yliselä ja Mila Klasila, alarivissä Linnea Yli-Kokkila ja Emmi Hankaniemi.
Kuva: Kati Ala-Renko
  • Kati Ala-Renko

Syksyllä aloittaa uusi lastenkuoro Armit, joka laulaa laulamisen ilosta.

Hyllykallion alakoulun musiikkiluokassa on tilaa temmeltää. Instrumenttia löytyy jos jonkinlaista; kaksi pianoa, rummut, kitaroita, värikkäitä ukuleleja...

Samassa tilassa alkaa syksyllä kokoontua uusi tyttökuoro Armit Pirjo Kotkaniemen johdolla.

– Yksi naiskuorolainen ehdotti minulle uuden lastenkuoron perustamista ja innostuin samoin tein. Ja Armi-koira haluttiin touhuun mukaan niin mikä jottei, Kotkaniemi selvittää.

Kuoron nimi Armit tulee Kotkaniemen 4-kuukautisesta Australian labradoodle Armista. Rotu on lapsi- ja eläinrakas ja sen sanotaan sopivan myös allergisille. Passeli laulukuoron maskotti siis.

Laulun iloa ja rapsutusta

Kotkaniemi toimii päätyökseen musiikkipainotteisena luokanopettajana Hyllykallion alakoulussa. Hänellä on kokemusta niin lasten- kuin aikuistenkin kuorojen ja musiikkikerhojen ohjaamisesta.

– Uudessa Armit-kuorossa laulamme laulamisen ilosta, Kotkaniemi sanoo.

Seinäjoen kansalaisopiston ohjelmaan sisältyvä Armit on suunnattu alakouluikäisille tytöille. Nyt nähdyn perusteella voi olettaa, että Armi-koira maskottina on napakymppi. Sen verran rapsutuksia koira saa Kotkaniemen luokalla laulavilta tytöiltä.

– Tavoite on, että Armi-koira kulkee treeneissä mukana ja sitä saa rapsuttaa.

Kuorossa kehitytään

Ennen kuoroon pääsyä laulajille pidetään pieni musikaalisuustesti. Kuoron tavoitteena on yhdessä laulamisen riemun lisäksi kehittyminen.

– Opimme laulamaan stemmoissa aloittaen kaksiäänisyydestä ja kehitämme kuoron sointia. Tulemme laulamaan myös a cappella, ilman säestystä, se kehittää taitoja entisestään.

Kotkaniemi lupaa myös, että kuorossa opitaan uusia lauluja ja päästään esiintymään yleisölle. Keväällä Kotkaniemen musiikkiluokan tyttökuoro Hilmat teki uuden aluevaltauksen. Tytöt lauloivat osana Kotkaniemen vetämän Sorjat-naiskuoron esitystä.

– Lapset nauttivat ja saivat rohkeutta esiintymisestä.

Tämä antoi lisäpotkua myös Armit-kuoron perustamiselle.

– Olisipa hienoa nähdä Armitkin äitiensä kanssa lavalla, onhan tyttöjen äideissä varmasti myös innokkaita laulajataitureita.

Kotkaniemi tuumaa, että laulun rinnalla voidaan oppilaiden toimesta säestääkin, jos taitoa löytyy.

Monenlaista laulua

Mitä Armeissa sitten lauletaan? Ainakin luvassa on stemmalaulua kehittävää kuoro-ohjelmistoa, pop-musiikkia, lastenlauluja ja kansanlaulutyyppistä laulantaa.

– Yhden varman kappaleen voin kertoa, Jussi Rasinkankaan Pilvipeiton alla.

Suvi Teräsniska on tehnyt kappaleesta oman versionsa. Sellainen nostaa kappaleet vielä uuteen valoon lasten keskuudessa, Kotkaniemi avaa.

Entä mitä Kotkaniemen luokan Hilma-kuorolaiset tytöt itse sanovat, mikä laulamisessa on parasta?

– Se, kun saa nauttia laulamisesta ja olla yhdessä muiden kanssa. Esiintyminen on myös hauskaa, sanoo neljännen luokan aloittava Linnea Yli-Kokkila.

Luokkakaveri Olivia Rajalampi on laulamalla oppinut lukemaan nuotteja.

Pirjo Kotkaniemi rohkaisee lapsia ja aikuisia hakeutumaan matalalla kynnyksellä syksyllä alkaviin laulukuoroihin.

Kansalaisopiston kurssi-ilmoittautumiset alkavat maanantaina 15.8. porrastetuin kellonajoin.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Huoli musiikin harrastamisesta on todellinen

Viime vuosien kehityssuunta musiikin harrastamisessa huolestuttaa Pirjo Kotkaniemeä. Hän sanoo, että musiikkia harrastavien lasten määrä on laskenut.

– Kouluista tulee viestiä, että lapset eivät enää innostu laulamisesta.

Kotkaniemi jatkaa, miten koronalla oli oma vaikutuksensa, kun laulamista suositeltiin tauolle. Fakta on myös, että kaupungin musiikkiluokat ajettiin alas vuosia sitten.

Muunkinlaista muutosta on ollut ilmoilla. Musiikin harrastaminen, etenkin instrumentin opettelu, vaatii pitkäjänteisyyttä ja sitoutumista. Sitä ei lapsilla tänä päivänä ole entiseen malliin, koska asiat tapahtuvat tänä päivänä nopeasti.

– Laulu on siinä mielessä kiitollista, että siihen pääsee nopeammin kiinni.

Musiikki myös kilpailee huomiosta muiden harrastusten kanssa.

– Lapsella saattaa olla pari harrastusta, jotka vaativat panostusta useana iltana. Harrastukset ovat hyvä asia, mutta niiden kanssa tässä tavallaan kilpaillaan.

Kotkaniemi perää myös omaa vastuuta asiasta.

– Voi sanoa, että tässä on meillä opetushenkilökunnallakin peiliinkatsomisen paikka. Ruohonjuuritason työ on tosi tärkeää, emme saa luovuttaa. Täytyy keksiä uusia juttuja ja innostua uudelleen.

Ja sitä Armit-kuoro juuri tarjoaa. Myös hiljattain järjestetty Avaruuden lastenlaulukilpailu veti laulajia, mikä on hieno signaali kiinnostuksesta laulamista kohtaan.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Jaa artikkeli
Lounaspaikka