Uutiset

Nuorten luovuus loistaa kylpyankoissa – Katso kuvat riemastuttavista ankkahahmoista

Eteläpohjalaiset nuoret ovat sukeltaneet nykytaiteeseen kylpyankkojen inspiroimina. Mukana on myös päivänpolttavia nimiä kuten tässä: etualalla Käärijä, oikealla Lady Gaga.
Eteläpohjalaiset nuoret ovat sukeltaneet nykytaiteeseen kylpyankkojen inspiroimina. Mukana on myös päivänpolttavia nimiä kuten tässä: etualalla Käärijä, oikealla Lady Gaga.
Kuva: Tero Hautamäki
  • Tero Hautamäki

Kun 1500 muovista kylpyankkaa muokataan taideteoksiksi ja asetellaan samaan tilaan, on näky melkoinen.

Lapuan lukion toisen vuoden opiskelijat Aada Malo ja Sebastian Porola olivat perjantaina Seinäjoen Torikeskuksessa pystyttämässä ennennäkemätöntä näyttelyä. Samalla konkretisoitui nuorten taideprojektin ylimaakunnallinen voima.

– Tämä on todella vaikuttava proggis nyt, kun kaikki koulut ovat tuoneet työnsä yhteen, Aada Malo ihastelee.

Hänen mielestään tärkein ulottuvuus näyttelyssä on nuorten käyttämä luovuus ja omaperäisyys.

– Nuorten kekseliäisyys pääsee hyvin esiin. Täällä on kaikkea Rihannasta tappajahaihin ja Trumpiin ja giljotiinissa käyneeseen ankkaan, Malo kuvailee.

Hänestä muovinen kylpyankka on osoittautunut yllättävän ilmaisuvoimaiseksi.

– Se on samaan aikaan helppo ja tosi haastava materiaali, pohtii Malo, joka teki itselleen irokeesipäisen Heviankan nähtyään unta Hevisaurus-yhtyeestä.

Sebastian Porola ja Aada Malo Lapuan lukiosta kuuluvat näyttelyn taiteilijoihin.
Kuva: Tero Hautamäki

Luokkakaveri Sebastian Porola puolestaan mietti omaa ankkahahmoaan valkokankaan kautta.

– Mieleeni tuli Batman-leffasta semmoinen pahis kuin Twoface, Kaksinaama. Lähdin tekemään siitä. Täällä on paljon muitakin elokuvahahmoja, Porola kertoo.

Nuoret pitävät kuvataidetta tärkeänä oppiaineena myös lukiossa.

– Se rentouttaa ja antaa tilaa luovalle ajattelulle. Samalla kun taiteilee, pää voi prosessoida niitä aineita, joita on pitänyt päntätä oikein tosissaan. Siinä ikään kuin voittaa joka suunnassa, kun käy kuviksessa, Malo ja Porola pohtivat.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

 Suomen suurin ankkanäyttely

Kuvataideopettajat Milla Rannanjärvi Lapuan lukiosta ja Silja Sairberg Nurmon yläasteelta ihailevat valmista näyttelyä tyytyväisinä. Kummankin t-paidassa lukee teeman mukaisesti ”I don’t give a duck”, erästä tylympää slogania mukaillen.

Naisilla on takana yli 10 tunnin pystytys, mutta mitäpä ei taiteen ja nuorten vuoksi tekisi.

– Tämä on takuulla Suomen suurin ankkanäyttely, opettajat toteavat ja kertovat odottavansa kunnon yleisöryntäystä.

– Kun taiteilijoita on 1500, niin kutsujakin on lähtenyt useampi tuhat. Lisäksi tämä tila on helposti saavutettava ja tarpeeksi yleinen. Sekin madaltaa kynnystä lähteä näyttelyyn, opettajat uskovat.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

"Paras kuvataidejuttu ikinä"

Rannanjärvi ja Sairberg kehuvat kilvan nuorten heittäytymistä ja rohkeaa mielikuvitusta ankkojen työstämisessä nykytaiteen näkökulmasta.

– Nämä ovat aivan upeita töitä. Nuorista saa olla ylpeä. Lisäksi jokainen ankka on omannäköisensä yksilö ja porukassa tasa-arvoinen toisten kanssa. Yksilöllisyys ja yhteisöllisyys ovat projektin tärkeitä sivujuonteita, opettajat sanovat.

Heidän mukaansa kukaan nuorista ei ole pitänyt kylpyankan taidekäyttöä lapsellisena tai huonona ideana.

– Päinvastoin. Töitä on tehty leikkimielisesti, mutta tosissaan. Eräs poika jopa sanoi, että tämä on paras kuvataidejuttu ikinä, Silja Sairberg toteaa.

Näyttelyprojektiin on osallistunut kaikkiaan 14 kuvataideopettajaa 17 eri koulusta ympäri Etelä-Pohjanmaata.

Ankkoja on taiteillut 1500 eteläpohjalaista nuorta ikähaarukalla 12–18 vuotta.

Duck to kuvis! -näyttely on esillä Seinäjoen Torikeskuksen 3. kerroksessa 21.5. saakka. Näyttelyyn on vapaa pääsy. Ovet ovat avoinna joka päivä 10–18 sekä äitienpäivänä ja helatorstaina 12–18.

Kaikille avoimia avajaisia vietetään lauantaina 6.5. kello 15. Myöhemmin ankat päätyvät vielä omien koulupaikkakuntiensa pienempiin taidenäyttelyihin.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Jaa artikkeli
Lounaspaikka