Uutiset

Nuorten vanhemmille on tarjolla teetä ja sympatiaa – Teiniperhekahvilassa ratkotaan arjen ongelmia

Joskus vaikeat tilanteet kannattaa kääntää huumoriksi. Teiniperhekahvilassa itkeminen ja nauraminen ovat sallittuja.
Joskus vaikeat tilanteet kannattaa kääntää huumoriksi. Teiniperhekahvilassa itkeminen ja nauraminen ovat sallittuja.
  • Epari

Lapset kasvavat ja haasteet muuttuvat, mutta vertaistuen tarve säilyy. Kun entinen pellavapää värjää kysymättä hiukset mustiksi tai kun kirosanoja alkaa sinkoilla kodin seinistä, moni vanhempi alkaa kaivata juttukumppania.

Onko teilläkin tällaista? Mitä pitäisi tehdä?

Mannerheimin Lastensuojeluliiton Seinäjoen paikallisosasto on havahtunut tähän tarpeeseen.

– Perhetalomme Seinäjoen keskustassa on jo pitkään tunnettu pikkulapsiajan vertaistuen tyyssijana. Teini-iässä samaa vertaistukea on kysytty ja toivottu, kertoo yhdistyksen työntekijä, perhetalon johtaja Sari Takala.

Tarpeeseen on vastattu perustamalla teiniperhekahvila. Siellä saa hengähtää, purkautua ja jutella arjesta muiden vanhempien kanssa.

– Toisin kuin perinteisessä perhekahvilassa, täällä vanhemmat tapaavat ilman nuoria. Teinit kaipaavat jo yksityisyyttä, niin vanhemmatkin, Takala tietää.

Tukea arjen ongelmiin

Perhetalon kohtaamisiin ovat tervetulleita kaikki teinien vanhemmat kotitilanteeseen ja -paikkaan katsomatta. MLL:n jäsenyyttä ei tarvita. Tarjolla on kahvia, teetä ja sympatiaa teini-iän arkeen.

– Murrosikä vaatii vanhemmalta paljon uutta osaamista nopeasti. Meidän tarkoituksena on muistuttaa, että sinä riität, Takala toteaa.

Teiniperhekahvilan teemat on valittu some-äänestyksellä. Kevään aikana on juteltu riidoista teinien kanssa, yhteyden vahvistamisesta teiniin sekä teinin omien vahvuuksien tukemisesta.

Kohtaamisissa on ollut mukana myös sohvavieraita, jotka alustavat keskustelua.

Kaiken uskaltaa kertoa

Teiniperhekahvila järjestetään yhteistyössä Seinäjoen kaupungin perhekeskuspalvelujen eli Pilarin kanssa. Paikalla on työntekijä molemmista organisaatioista.

– Tällainen eri toimijoiden jalkautumisen malli on yleistynyt Etelä-Suomessa osana perhekeskuskehittämistä ja tekee tuloaan meillekin, Takala kertoo.

Lastensuojelutyö ole teiniperhekahvilassa mukana.

– Jonkin verran kysytään siitä, olemmeko lastensuojeluorganisaatio. Emme ole. Olemme puhtaasti ennaltaehkäisevään työhön keskittyvä yhdistys.

Uskaltaako teiniperhekahvilassa siis kertoa, jos vanhempi tuli itsekin paiskoneeksi ovia ja huutaneeksi?

– Uskaltaa! Juuri sitä varten täällä ollaan, Takala painottaa.

Kevään aikana teiniperhekahviloita on vielä yksi. Seuraavassa tapaamisessa 12.5. vierailee erityisopettaja Pertti Mattila.

– Jos kohtaamisiin on tulijoita, jatkamme jossain muodossa myös syksyllä. Kesän aikana kasvaa taas uusia teinejä, Takala kertoo.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Jaa artikkeli
Lounaspaikka