Uutiset

Nyt tiedetään, mikä on Seinäjoen seinäjokisin rakennus – Katso kuvat kärkikymmeniköstä ja kertaa ulkonäöltä tuttujen pytinkien historia

Pitkän kuusikujan päässä valkoisena loistava Törnävän kirkko on Seinäjoen seurakunnan ensimmäinen kirkko. Sen on alun perin rakentanut Venäjän valtio Östermyran ruutitehtaan ruutimakasiiniksi vuonna 1827. Kirkko valmistui vuonna 1864. 
Pitkän kuusikujan päässä valkoisena loistava Törnävän kirkko on Seinäjoen seurakunnan ensimmäinen kirkko. Sen on alun perin rakentanut Venäjän valtio Östermyran ruutitehtaan ruutimakasiiniksi vuonna 1827. Kirkko valmistui vuonna 1864. 
Kuva: Henri Husu
  • Virpi Kupiainen-Ämmälä

Lakeuden Risti, Törnävän kirkko ja vanhan lääninsairaalan alue veivät mitalisijat, kun kaupungin museopalvelut kysyi, mikä on Seinäjoen seinäjokisin rakennus.

Epari esittelee kärkikymmenikön.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Seinäjokisin rakennus

1. Lakeuden risti

2. Törnävän kirkko

3. Vanha lääninsairaala

4. Törnävän kartano

5. Alma/rautatieläisten talo

6. Apila-kirjasto

7. Valtion viljavirasto/Maakuntatalo

8. Suojeluskuntatalo/OmaSp Stadion

9. Piirisairaalan alueen rakennukset

10. Sorsanpesä

Lakeuden risti valmistui 1960. Alvar Aallon suunnitteleman kirkon on tehnyt tunnetuksi kirkon 65 metriä korkea kellotorni. Lakeuden Ristin kirkkosali on muodoltaan katedraalikirkko. Kirkkosalissa on 1 200 istumapaikkaa ja urkulehterillä 124 paikkaa. Kirkon sisustus on kauttaaltaan Aallon suunnittelema. Kirkkopiha on suunniteltu niin, että siellä on mahdollisuus järjestää ulkoilmatilaisuuksia. Pääsisäänkäynnin vierellä on paikka ulkoalttaria varten.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Vanha Vaasan lääninsairaala valmistui 1931. Lääninsairaala eli omavaraistaloutta, joten se tarvitsi hevostallin, sikalan ja vilja- ja perunapeltoja. Vuonna 1965 kompleksin nimi muuttui keskussairaalaksi. Uusi sairaala Hanneksenrinteeseen valmistui vuonna 1977. Sairaalatoiminta vanhan lääninsairaalan alueella loppui kokonaan vuonna 1983. Nyt rakennuksessa on muun muassa Seinäjoen kansalaisopisto ja Etelä-Pohjanmaan musiikkiopisto. 

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Östermyran kartanon päärakennus valmistui vuonna 1806. Alueella oleva rautaruukki valmistui vuonna 1798. Kartanon omistanut Wasastjernan suku joutui taloudellisiin vaikeuksiin 1860–70-lukujen taitteessa, mikä johti siihen, että kartano myytiin henkivakuutusyhtiö Kalevalle vuonna 1890. Vuonna 1903 kartano siirtyi Konstantin Törnuddille. Hän nimesi kartanon Törnäväksi syntymäpaikkakuntansa Tyrnävän ruotsinkielisen nimen mukaan. Törnudd testamenttasi kartanon ja maat Seinäjoen kunnalle 1925.
Kuva: Harri Toivola
Seinäjoki sai rautatien 1883. Rautatieläiset halusivat harrastuksilleen oman talon. Rautatieläistentalo valmistui 1909. Vapaussodan viimeisinä vuosina Rautatieläistentalossa majaili venäläistä sotaväkeä. Jugendtyylisen hirsirakennuksen keskeiset tilat ovat säilyneet muuttumattomina. Nykyisin Rautatieläistentalossa on hotelli-ravintola Alma. Yrittäjä Petri Pihlajaniemi osti kiinteistön Seinäjoen kaupungilta ja kunnosti rappeutumaan päässeen talon. Hotelli-ravintola avattiin 2006.
Seinäjoen pääkirjasto Apila avattiin kymmenen vuotta sitten. Rakennuksen muoto ylhäältä katsottuna muistuttaa apilaa. Rakennuksen suunnittelussa on otettu vaikutteita japanilaisesta origamista. Julkisivu on kuparia, jossa on suomumainen kuvio. Kirjasto on saanut saanut ehdokkuuksia ja palkintoja arkkitehtuurikilpailuissa. Apilan vieressä on vuonna 1965 valmistunut Alvar Aallon suunnittelema kirjasto.  
Kuva: Seinäjoen kaupunki
Vuosien 1917-1918 kriisin seurauksena perustettiin Valtion Viljakonttori kotimaisen viljan keräilyä ja jakelua varten vuonna 1918. Olojen normalisoitumisen jälkeen perustettiin 1928 Valtion viljavarasto huolehtimaan valtion laitosten ja puolustusvoimain viljan saannista. Viljavaraston ensimmäinen oma siilo rakennettiin vuonna 1938 Seinäjoen Kapernaumiin. Ulkoasultaan ja rakennustavaltaan hyvin aikakauden funktionalismia edustavasta viljasiilosta tuli myöhempien valtion viljasiilojen perustyyppi. Varastoa on laajennettu uudemmilla betonisiiloilla 1940-, 1960- ja 1980-luvuilla. Valtion viljavarasto lakkautettiin 1995 Suomen liityttyä Euroopan Unioniin. Nykyisin betonirakennusrivistö on Suomen Viljava Oy:n siilovarasto.
Seinäjoen suojeluskuntatalo on kolmen rakennuksen muodostama kokonaisuus, joka rakennettiin vuosina 1924-1926. Alvar Aallon ensimmäinen julkinen työ henkii 1920-luvun klassismia. Kolmikerroksisessa, hienostunutta uusklassismia edustavassa talossa on piirteitä muun muassa funktionalismista ja pohjalaisesta rakennusperinteestä. Osa sisustuksesta, huonekaluista, valaisimista ja koristeiden yksityiskohdista on Aallon ideoimia. Nykyisin suojeluskuntatalossa toimii Suojeluskunta- ja Lotta Svärd -museo. Suojeluskuntatalo jakoi äänestyksessä kahdeksannen sijan OmaSp Stadionin kanssa.
Törnävän piirimielisairaalan ensimmäinen rakennus valmistui vuonna 1923. Psykiatrinen hoito on siirretty juuri valmistuneeseen, sairaalan yhteydessä olevaan M-taloon. Piirin aluetta kehittää nyt Karhun perheen yritys. Kulttuurihistoria ja muistot säilyvät moderniksi kyläksi muuttuvassa miljöössä.
Kuva: Kari Löfhjelm
Sorsanpesä on Seinäjoen Törnävän kaupunginosassa oleva hotelli. Pyöreästä ulkomuodostaan tunnetun hotellin rakennutti Rantasipi-ketju vuonna 1971. Hotelli on ollut välillä suljettuna. Välillä nimenä oli Stuertti. Vuonna 2010 kiinteistön ostivat seinäjokelaiset liikemiehet Reima Kuisla ja Jaakko Aukia. He remontoivat hotellia yli miljoonalla eurolla. Hotellin nimi muutettiin alkuperäiseksi. Sorsanpesän huippukautta oli 1980-luku, jolloin sen maanalainen ravintola Prunni oli maakunnan suosituimpien tanssipaikkojen joukossa. Lähivuosina hotellin kylkeen suunnitellaan kylpylää.
Kuva: Kari Löfhjelm

Mainos

Mainos päättyy

Mainos

Mainos päättyy

Jaa artikkeli
Lounaspaikka