Uutiset

Oletko hamsteri vai nautitko niukkuudesta? Minimalisti Teemu Kunto on 582 tavaran mies

Kahvin suodattamisessa tarvittava Chemex-kannu on tavara, mistä Teemu Kunto ei ole valmis luopumaan. Kuvat Virpi Kupiainen-Ämmälä
  • Epari

Konmaritus, kuolinsiivot ja minimalismi. Sanat ovat tulleet viime vuosina tutuiksi. Nyt on trendikästä lopettaa hamstraaminen ja luopua turhasta.

Seinäjoen tunnetuin minimalisti on Teemu Kunto, joka on tehnyt elämäntyyliään tunnetuksi Minimalismi-bloginsa kautta. Myös valtakunnalliset lehdet ovat kirjoittaneet nelikymppisestä, kolmen tytön viikonloppuisästä, jonka elämä mullistui avioeron, työsuhteen päättymisen ja kuluttamiskierteen katkaisun jälkeen.

Kunnosta tuli minimalisti muutama vuosi sitten. Hän muutti pieneen yksiöön ja luopui jo pelkästään tilanpuutteen takia melkein kaikesta omaisuudestaan.

Raivausvimmassa lähtöpassit saivat muun muassa televisio, kirjat, levyt, koriste-esineet ja suurin osa vaatteista. Luopuminen laajeni aineettomiin asioihin. Kunto karsi Facebook-kaverit, poisti puhelimesta Twitterin ja Snapchatin sekä lopetti suoratoistopalvelut.

– Olin materialisti ja elin tilipussia leveämmin. Kun seuraavan palkan tulosta ei ollut varmuutta, oli pakko himmata. Saksin luottokortit kahtia.

Kuukauden sisällä tapahtuneet asiat tiivistävät sen, mikä tavanomaisten luonnehdintojen mukaan tekee kuluttajasta minimalistin.

– Minimalisti pyrkii vähentämään kuluttamista ja haluaa luopua tarpeettomasta tavarasta. Kun ympärillä on avaruutta, voi keskittyä olennaiseen.

Kunto on ihminen, joka omistautuu tärkeänä pitämille asioille. Mopo lähti tavaroiden karsimisessa keulimaan sen verran, että mies piti älä osta mitään -vuoden. Ruuan ja välttämättömien hygieniatuotteiden lisäksi hän sortui ostamaan vain juoksukengät.

– Oli todella vapauttavaa, kun ei tarvinnut miettiä sitä, mitä ostaisin, jos olisi enemmän rahaa. Tajusin, minulla on jo kaikki tarpeellinen.

Kunnon tavaranhallintaprojektiin on kuulunut myös kuukauden kestävä minimalismi-peli, jossa ensimäisenä päivänä luovutaan yhdestä tavarasta ja toisena kahdesta. Karsittavien tavaroiden määrä lisääntyy päivä päivältä. Pois laitettavia tavaroita on lopulta 465.

– En voinut pelata peliä loppuun, sillä olin jo luopunut niin paljosta. Minimalismi ei tarkoita askeettisuutta.

Nyt Kunto asuu ydinkeskustassa niin kutsutussa Kuislan talossa. Kaksion huonekalut on laskettavissa kahden käden sormilla. Kunto omistaa 582 tavaraa. Tavallisessa suomalaiskodissa niitä on noin 50 000.

Minimalistin kodissa tyhjiä hyllyjä on kaapeissa paljon. Kaikki tavarat ovat oikeilla paikoillaan ja siksi helposti löydettävissä.

Henkarikaapissa roikkuu yhdeksän paitaa.

– Paria en ole käyttänyt hetkeen ja olen miettinyt pitäisikö niistä luopua. En ole malttanut, koska ne ovat mieluisia ja hyvässä kunnossa.

T-paitoja miehellä on seitsemän. Kaikki ovat harmaita ja täsmälleen samanlaisia.

– Huomasin, että käytin vain harmaita paitoja, Kunto perustelee.

Kuohuviiniä porealtaassa

Kunto on taas töissä ja palkka kilahtaa tilille säännöllisesti. Mies ei silti ole sortunut tuhlailuun. Hankinnoissa korostuu laatu eikä määrä.

Rahaa Kunto käyttää itsensä ja läheistensä hemmotteluun. Lapset saavat lahjoiksi elämyksiä ja mies itse saattaa siemailla kuohuviiniä kaupungin kalleimman kerrostalon kattotasanteen porealtaassa.

Nyt Kunto keskittyy itseensä. Hän haluaa minimalisoida painonsa ja epäterveelliset elämäntavat. Tavoitteena on juosta maratoni ensi keväänä. Matkaa tavoitteeseen voi seurata osoitteessa www.teemukunto.fi.

Virpi Kupiainen-Ämmälä

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

    Jaa artikkeli
    Lounaspaikka