Kotipihojen omenat alkavat kypsyä. Jos pakastin on jo täynnä marjoja ja kellari puolillaan hilloja, kannattaa miettiä uusia keinoja vähentää omenahävikkiä. Yksi, hieman tuntemattomampi tapa, on tehdä omenoista mehua.
Ylistarossa Lakeuden Mehustamossa pitää tähän aikaan vuodesta kiirettä. Kesäomenat alkavat olla valmiina juuri nyt. Yrittäjä Jussi Viljanmaa kehottaa seuraamaan omenoiden kypsymistä tarkasti, sillä paras mehu tulee omenoista, jotka eivät vielä ole parhaassa syöntikunnossa ja hedelmäliha on vielä kovaa.
– Mehustusaikaa voi arvioida verkkosivuiltamme löytyvän laskurin avulla. Teimme laskurin, sillä huomasimme, että asiakkaat toivat usein etenkin kesäomppuja liian myöhään.
Mainos (sisältö jatkuu alla)
Mainos päättyy
Mainos (sisältö jatkuu alla)
Mainos päättyy

Hävikki vähenee
Mehustus on vaivaton säilöntätapa. Se vähentää myös hävikkiä, sillä mehuomenoiden ei tarvitse olla priimaa.
– Mehustukseen kelpaavat myös rupiset, pienikokoiset ja omenat, joihin pihlajanmarjakoi on jättänyt jälkensä. Homeisia tai muumiotautisia omenoita ei voi mehustaa, Viljanmaa opastaa.
Omenat pestään ensin ennen kuin ne jauhetaan myllyssä massaksi, josta mehu puristetaan. Sen jälkeen mehu pastöroidaan kolmen litran hanapusseihin.
– Voimme lisätä mehuun askorbiinihappoa eli C-vitamiinia. Sen parantaa mehun värin ja maun säilymistä. Pastöroitu mehu pysyy huoneenlämmössä hyvänä kuukausia. Pussit voi myös pakastaa.
Lakeuden Mehustamossa mehustetaan omenakauden jälkeen marjoja.
– Marjat kannattaa pakastaa ja tuoda ne vasta myöhemmin mehustettavaksi, Viljanmaa opastaa.

Mainos (sisältö jatkuu alla)
Mainos päättyy
Mainos (sisältö jatkuu alla)
Mainos päättyy
Asiakkaiden ja omenoista saatavan mehun määrä määrä vaihtelee Viljanmaan mukaan paljon.
– Mehustamme vuosittain muutamia kymmeniä tuhansia omenakiloja. Keskimäärin asiakas saa 40-50 litraa mehua mukaansa.
Seinäjokelainen Aarre Kosonen vei mehustamolle neljä saavillista kesäomenoita ja haki ne seuraavana päivänä kotiinsa mehuina. Mehua tuli 36 litraa.
– Olen tuonut omenoita mehustettavaksi monta kertaa. Mehua on mukava juoda talvella urheilusuorituksen päätteeksi.
Kososen mukaan omenasato on tänä vuonna hyvä.
– Nämä omenat olivat vain yhdestä puusta. Loput menevät syömäomenoiksi tai kompostiin.
Viljanmaankin mukaan omenoita tulee nyt hyvin.
–Viime vuosi oli todella heikko. Nytkin alkukesän kuivuuden vuoksi etenkin kesäomenat voivat jäädä pieniksi. Niistä irtoaa silti mehua.
Mainos (sisältö jatkuu alla)
Mainos päättyy
Mainos (sisältö jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kapasiteetti tuplaantui
Vuonna 2015 perustetun yrityksen asiakasmäärät ovat lisääntyneet vuosi vuodelta. Siksi yritys on hankkinut toisen linjaston.
– Hankimme toisenkin prässin ja omenamyllyn sekä vaihdoimme pastörointilaitteen tehokkaampaan. Samalla saimme kasvatettua sekä omenoiden että valmiiden mehujen varastotiloja, Viljanmaa iloitsee.
Mehustamo työllistää Jussi Viljanmaan lisäksi sesonkiaikana myös hänen puolisonsa Anmarin, tyttärensä Sanna Lappalaisen ja äitinsä Rauha Viljanmaan.
Mainos
Mainos päättyy
Mainos
Mainos päättyy

Omenat voi viedä Etappiin ilmaiseksi
Ylimääräiset ja pilaantuneet omenat voi viedä maksutta Lakeuden Etapin jäteasemille ja RE-pisteelle. Yksi asiakas saa viedä omenoita peräkärryllisen elo-lokakuun aikana.
Etappi neuvoo tiedotteessaan, että syömäkelvottomat omenat voi kompostoida tai laittaa biojäteastiaan. Omenoita saa olla yhtä tyhjennyskertaa kohden kolmisenkymmentä. Suurempi määrä saattaa rikkoa jäteastian.
Jäteomenia ei pidä laittaa kodin poltettavan jätteen astiaan, koska silloin ne eivät päädy hyödynnettäväksi.
Omenat tai marjamäski voivat houkuttaa ampiaisia, jotka voivat olla vaaraksi jätekuljettajille. Etappi pyytää poistamaan ampiaisenpesät, että jäteastia voidaan tyhjentää turvallisesti.
Keräykseen viedyt omenat päätyvät Etapin biokaasulaitokseen, jossa niistä tehdään biokaasua ja maanparannusraetta.