Aasi ja laiskiainen haluavat eduskuntaan – Lapsiperheiden vaalipaneelissa huomion veivät prinsessa ja Piippolan vaari

Paikalliset eduskuntavaaliehdokkaat tapasivat lapsiperheitä Seinäjoella. Tuloksena oli hieman erilainen vaalipaneeli.

Piippolan vaari pärähtää soimaan kesken vaalipaneelin, mutta se ei hetkauta ketään. Poliitikkojen keskustelu jatkuu katkeamatta, vaikka Marttilan päiväkodin ryhmän mukana saapunut Lilja käyskentelee soittopelinsä kanssa vaaleanpunaisessa prinsessa-asussaan vastaajien ja paneelin vetäjien välissä.

Hälinään ja keskeytyksiin on varauduttu, sillä menossa on Mannerheimin Lastensuojeluliiton Pohjanmaan Piirin ja Seinäjoen paikallisosaston järjestämä vaalipaneeli. Paikalle näkemyksiään lapsiperheiden elämään liittyvistä asioista on saapunut kertomaan peräti 11 eduskuntavaaliehdokasta.

Yleisössä on järjestäjätiimin lisäksi kymmenkunta äitiä lapsineen. Jälkikasvu pitää huolen siitä, etteivät naiset pysty keskustelua juuri seurata. Se ei tunnu haittaavan, sillä suurin osa läsnäolijoista on saapunut perhetalo Kivirikkoon maanantaisen keittopäivän houkuttelemana.

Paikalle saapuneita lapsiakaan ehdokkaat eivät kiinnosta. Miksi kiinnostaisivatkaan, koska koko vaaliasia kuulostaa ihan heprealta?

Marttilan päiväkodin Rallimiehet-ryhmän Topias yrittää kuvailla toimittajan pyynnöstä vaaleja.

– Se on sellainen, en mä sittenkään tiedä, poika pahoittelee.

Helpompi on vastata kysymykseen, mitä nelivuotias tekisi, jos saisi päättää maan asioista.

– Saisin syödä herkkuja koko ajan. Keittoa, makkaraa, perunaa ja erityisesti jäätelöä, pikkumies listaa ja väläyttää hurmaavan hymynsä.

Kun äidit lapsineen suuntaavat päiväunille, tunnelma Kivirikossa rauhoittuu. Keskustelun vetäjät, MLL:n Pohjanmaan Piirin puheenjohtaja Katja Mäkynen ja kehittämistyön koordinaattori Anu Palomäki kyselevät eduskuntavaaliehdokkaiden mielipiteitä esimerkiksi siitä, kannattavatko he vanhempainvapaakauden pidentämistä, miten lapsiperheiden köyhyyttä saataisiin torjuttua ja kuinka varhaiskasvatuksen laatu taataan tulevaisuudessa.

Monelle kuulijalle parhaiten mieleen jäi lämmittelykysymys, jossa ehdokkaat saivat valita, mitä eläintä muistuttavat eniten. Vastausten perusteella keskusteluun osallistuivat ainakin koira, ilves, lintu, leijona, hevonen, orava, aasi, muurahainen ja laiskiainen.

Kenen huomaan antaisit omien asioidesi ajamisen?

Teksti Virpi Kupiainen-Ämmälä

Lue koko juttu Eparista 13.3.2019.