Aikuinen, lukisitko koiralle? – Karvaturri kuuntelee nukahtamatta vaikka tylsää tenttikirjaa

Lähteekö aikuinen kirjastoon lukemaan koiralle? Sitä testataan nyt kaupunginkirjastossa.

Jos ääneen lukeminen muiden läsnä ollessa tai vaikka esitelmän pitäminen pelottaa sanojen takeltelemisen takia, muutenkin jännittävä tilanne alkaa kauhistuttaa entistä enemmän. Mitä jos menen ihan lukkoon? Osaanko lausua sanat oikein? Punastunko? Loppuuko happi?

Jännittäviä esiintymisiä neuvotaan treenaamaan etukäteen peilin edessä. Seinäjoella apuun on otettu lukukoirat. Ne ovat koiria, jotka kuuntelevat lukemista eivätkä virheistä piittaa. Ääneen lukeminen helpottaa monia lukivaikeuksien tai esiintymispelkojen kanssa kamppailevia.

Lukukoiria on käytetty lasten lukemisen tukemisessa, mutta nyt kaupunginkirjastossa aloitetaan aikuisille suunnattu lukukoiratoiminta.

Aikuislukijoita tulee kuuntelemaan ainakin pieni ja pippurinen yorkshirenterrieri Jonne Aaron. Tilanteessa on aina paikalla myös koiran ohjaaja, mutta keskittyy omaan kirjaansa tai vaikka kutomiseen. Jonne Aaronia ohjaa sen omistaja Eeva Ojala.

– Ohjaaja ei puutu lukemiseen, vaan pyrkii olemaan taustalla. Lukukoirat ovat työhönsä koulutettuja ja ihmisystävällisiä. Koira ja lukija päättävät, miten he haluavat olla. Lukija voi silitellä koiraa. Koira voi olla sylissä, vieressä tai vähän kauempanakin, selvittää Ojala.

Koiran läsnäolo tekee tilanteesta monen mielestä miellyttävän ja paineettoman.

– Toiminnalla tähdätään lukemisen sujuvuuden edistämiseen, mutta samalla voi lieventää esiintymisjännitystä. Kun koira kuuntelee kiltisti, eikä virheistä piittaa. Yleensä ne myös pysyvät hereillä kirjallisuudesta huolimatta, Ojala nauraa.

Seinäjoen kirjastolla halutaan satsata nuoria aikuisia kirjastolle houkutteleviin uusiin ja päivitettyihin palveluihin. Toive palvelusta nousi esiin Lukemattomat mahdollisuudet -hankkeesta sekä kirjaston ja Seinäjoen ammattikorkeakoulun opiskelijoiden yhteistyön kautta. Lukukoiratoiminnan lisäksi kirjastoon on tulossa aaveteemainen ilta, korkeakouluopiskelijoille suunnattu KirjastoKipitys-tapahtuma sekä kirjaston näyttelytoimintaan tutustuttava Oma näyttely kirjastoon -paja.

Lasten lukukoiratoiminta jatkuu ensi viikolla. Lukukoira on paikalla tiistaisin kello 17-18.15.

– Tavoitteena on, että lapsi pääsee usein lukukoiran vastaanotolle. Lukukoiria on myös monissa lähikirjastoissa. Niissä ajan saavat myös aikuiset, selvittää Lukemattomat mahdollisuudet -hankkeen hankekoordinaattori Minttu Herala.

Missä?

Lukukoiratoimintaan voi tutustua Seinäjoen kaupunginkirjaston Aallon kirjastossa torstaina 3. syyskuuta kello 18-19. Paikalla on lukukoira Jonne Aaron, koiran ohjaaja Eeva Ojala sekä kaupunginkirjaston aikuisten lukukoiratoiminnasta vastaava Sirpa Rintamäki.

Aikuiset voivat varata lukukoiralle aikoja joka toiselle torstai-illalle syys-lokakuun ajan. Ensimmäinen aika on to 10.9. 18-19. Yhdelle lukijalle aikaa varataan 15 minuuttia.