Alueella hyvä koronatilanne: Sairaalassa ei potilaita, viikkoon ei uusia tartuntoja

Korona on pysynyt kurissa Etelä-Pohjanmalla.

Koronatilanne Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirissä on rauhallinen. Sairaanhoitopiirissä ei ole todettu viikkoon yhtään uutta koronavirustartuntaa, ja kaikki osastohoidossa olleet koronapotilaat ovat päässeet kotiin. Epari päivitti tilanteen tiistaina iltapäivällä.

Tartuntojen kokonaismäärä Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirissä on 36. Testattavia oireilevia henkilöitä on ollut alueella muihin maakuntiin verrattuna vähän.

Ylilääkäri Matti Rekiaro uskoo, että tilanne on pitkälti ihmisten toiminnan ansiota.

– Todennäköisesti viruksen eteneminen maakunnassa on voitu estää väestön sitouduttua rajoitustoimiin. Suuri merkitys on myös sillä, että olemme pystyneet selvittämään kaikki tartuntaketjut yhtä lukuun ottamatta.

COVID-19 -näytteitä on sairaanhoitopiirissä otettu 1214. Näytteiden ottomäärä tulee todennäköisesti lisääntymään Terveyden ja hyvinvoinninlaitoksen väljentyneiden kriteerien takia.

– Sairaanhoitopiirissä on kaksi analyysilaitetta ja kolmas laite tulee toukokuussa. Näytteet tutkitaan ja analysoidaan pääosin keskussairaalan kliinisen mikrobiologian yksikössä, kertoo ylilääkäri Jaana Kauppila.

Koska tilanne sairaalassa on rauhallinen, välittömän hoidon tarpeessa olevia on alettu kutsua vastaanotolle. Käynnistä pyritään tekemään mahdollisimman turvallinen esimerkiksi vastaanottoaikoja porrastamalla ja pitämään odotusajat yleisissä tiloissa mahdollisimman lyhyinä.

– Varaudumme ottamaan mahdollisen uuden tartunta-aallon joustavasti vastaan pitämällä vastaanottoajat vain muutaman viikon sisällä kutsusta, Rekiaro huomauttaa.

Virpi Kupiainen-Ämmälä

Lue lisää koronan vaikutuksista Eparin levikkialueella Eparista 29.4.2020.