Arjen enkelit liikkeellä – Vapaaehtoiset tarjoavat apua korona-arkeen

Yhteinen ongelma, poikkeusolot ja huoli tulevasta ovat saaneet ihmiset puhaltamaan yhteen hiileen. Epari esittelee kolme arjen enkeliä.

Maailmanlaajuinen hätätila on nostanut lähimmäisenrakkauden pintaan. Keinoja riittää.

Yrittäjien toimeentulosta huolestuneet ovat kannustaneet käyttämään paikallisten firmojen palveluja, kulttuuriväki tarjoaa esityksiään ilmaiseksi etänä, jumppatunneista tehdään nettivideoita ja alun perin maksulliseksi suunniteltujen konferenssien ohjelmaa lähetetään kaikille sosiaalisen median kautta.

Monet yhdistykset ja järjestöt ovat koonneet joukkonsa tarjotakseen apua kotikaranteenissa olevien ihmisten auttamiseksi. Autottomia, vanhuksia ja muita apua tarvitsevia varten perustettiin viime viikolla Facebookiin Koronan Kauppa-apua -ryhmä. Sen tavoitteena on yhdistää apua tarvitsevat ja ne, jotka tarjoavat apuaan esimerkiksi kauppa- ja apteekkiasioiden hoitamiseen.

Muutamassa päivässä ryhmään liittyi liki 7 000 henkeä. Seinäjoelta auttajia on ryhmään ilmoittautunut tähän mennessä kymmenkunta.

Muutamat yksityishenkilöt ovat kertoneet auttamishalustaan Facebookissa eri kuntien Puskaradio-ryhmissä. Näin teki Pia Järvinen, joka tarjosi Avoin Puskaradio Seinäjoessa apuaan kotiin jääneiden koululaisten ruokkimisessa.

– Koronasta on uutisoitu paljon, mutta tämä asia kosketti erityisesti. On todella surullista, että koulujen sulkeminen saattaa viedä lapselta ainoan lämpöisen ruoan.

Järvinen tarkoittaa erityisesti vähävaraisten perheiden lapsia. Kouluruoka on heille tärkeä, koska kotona ei välttämättä ole varaa tarjota illalla toista lämpimää ruokaa.

– Jäin nyt omien lasten kanssa kotiin ja teen heille joka päivä ruokaa. Ajattelin, että siitä syö varmasti muutama muukin pikkusuu. Ruokaa jää aina yli ja on helppo heittää kattilaan muutama peruna lisää.

Järvisellä on kolme lasta. Heidän lisäkseen nainen kokkaa nyt lounaan seitsemälle, entuudestaan täysin vieraalle lapselle.

– Olen tehnyt esimerkiksi lohta ja perunamuusia tai pastaa ja kanakastiketta. Lisäksi pakkaan muutaman leivän, salaattia ja hedelmän. Huomiselle autettavan perheen tyttö toivoi kovasti pyttipannua. Siihen sattui olemaan ainekset kotona eli toive toteutuu.

Järvinen sanoo, ettei missään nimessä halua tehdä auttamisestaan numeroa.

– Apuni tuntuu niin pieneltä, mutta saan auttamisesta paljon. Vallitsevan tilanteen takia jätän ruuat ulos, mutta lapset kurkkivat ovelta. Kyyneleet nousivat silmiin, kun pieni tyttö kysyi, että tulenhan huomennakin. Vastasin, että varmasti tulen. Jatkan tätä niin kauan kuin olen kotona.

Järviseen otti yhteyttä kolmisenkymmentä perhettä.

– Valitsin kolme ensimmäistä. Tarvetta olisi ollut, mutta itse pystyn auttamaan vain heitä. Toivottavasti joku toinenkin pystyy ottamaan kopin tästä. Tarvetta tuntuu olevan.

Avoin Puskaradio Seinäjoessa auttavan kätensä ojensi myös Joupissa asuva Anna-Reeta Kaiser. Hän lupasi hoitaa kauppa- ja apteekkiasioita niiden puolesta, joilla ei siihen nyt ole mahdollisuutta.

– Haluan tarjota apuani, koska minulla on mahdollisuus auttaa heikommassa asemassa olevia ihmisiä. He tarvitsevat apua enemmän kuin minä. Ihmisten tulisi olla toinen toisiamme varten oli korona tai ei.

Tähän mennessä yhteydenottoja ei ole tullut.

– Kävin tarjoamassa apua naapurin vanhuksille. Toivottavasti edes he pyytävät apua jatkossa.

Ilmajoen Puskaradiossa autettavia etsi kurikkalainen Kreetta Suurkoivu. Vanhukset ovat lähellä hänenkin sydäntään.

– Haluan auttaa, koska on niin paljon yksinäisiä vanhuksia, joilla ei ole ketään auttajaa. Naapurit voivat olla kaukana tai eivät huomaa tilannetta.

Suurkoivu kuuluu itsekin koronan riskiryhmään, mutta se ei lannista auttamisen halua.

– Vanhuksetkin ovat riskiryhmässä. Jokaisen elämä ja terveys ovat yhtä tärkeitä. Tiedän vielä joskus itsekin tarvitsevani toisilta apua, joten miksi en auttaisi nyt kun voin.

Virpi Kupiainen-Ämmälä