Avi ei ole kieltänyt kokoontumisia ja sairaanhoitopiirin nyrkki voi vain suositella sitä – Teatterin ja Rytmikorjaamon ohjelma jatkuu, seurakunta siirsi toimintansa sähköisiin kanaviin

Koronan leviämisestä huolimatta monet tapahtumajärjestäjät eivät ole tehneet ohjelmistoonsa muutoksia. Päätös perustuu siihen, ettei Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto (avi) ole antanut määräystä tilaisuuksien perumiseen.

Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri on antanut vahvan suosituksen välttää yli 20 hengen kokoontumisia. Sairaanhoitopiirin koronanyrkki toivoo avilta maakunnallista rajoitusta yli 50 hengen kokoontumisiin. Toive ei ole toteutumassa, sillä aluehallintovirasto ei aio antaa kokoontumisrajoitusta Etelä-Pohjanmaalle.

– Tilannetta arvioidaan koko ajan, mutta tällä hetkellä Etelä-Pohjanmaalla ei ole tarvetta koko maakuntaa koskeville rajoituksille, sanoo ylijohtaja Marko Pukkinen aluehallintovirastosta.

Etelä-Pohjanmaalla on hieman yli viikon aikana todettu runsaasti koronavirustartuntoja. Epidemia on edennyt kiihtymisvaiheeseen, viruksen ilmaantuvuus on 21 tartuntaa 100 000 asukasta kohden. Sairaalahoidossa on muutamia koronapotilaita.

– Jos virusepidemia leviää Etelä-Pohjanmaalla, niin avi ryhtyy toimenpiteisiin. Tällä hetkellä ei ole hengenhätää. Monissa muissa pohjalaiskunnissa ei ole ollut koko korona-aikana viittäkään tartuntaa. Olisi väärin, että Vaasan takia koko maakunta laitetaan kiinni, Pukkinen sanoo.

Seinäjoen kaupunginteatteri ei ole perumassa esityksiään. Teatterin toimitusjohtaja Markko Heinonen sanoo, ettei teatterilla ole mitään sulkea oviaan.

– Sairaanhoitopiiri ei ole viranomainen. He voivat vain suositella asioita. Jos viranomainen tekee päätöksiä, toimimme tietenkin niiden mukaan.

Heinonen sanoo, että teatterissa on panostettu turvallisuuteen monella tavalla. Katsomoon otetaan yleisöä vain puolet maksimimäärästä.

– Yleisö on käyttäytynyt esimerkillisesti. Melkein kaikki käyttävät kasvomaskeja, Heinonen kehuu.

Vaasan kaupunginteatteri ja Wasa teater peruuttavat koronaepidemian esityksensä 25. lokakuuta saakka. Ratkaisu pohjautuu Vaasan sosiaali- ja terveyslautakunnan päätökseen, jonka mukaan kaikki kunnan alueella järjestettävät yli 50 hengen kokoukset ja julkiset tilaisuudet kielletään tartuntatautilain nojalla 25. lokakuuta saakka.

Seinäjoen Rytmikorjaamo kertoo jatkavansa toimintaansa toistaiseksi.

– Seuraamme jatkuvasti tilanteen kehittymistä ja toimimme viranomaisten ohjeistusten mukaisesti, Seinäjoen elävän musiikin yhdistys Selmun toiminnanjohtaja Marko Kivelä toteaa.

Kivelä pitää paikalle saapumista edelleen turvallisena. Rytmikorjaamo on muun muassa tiputtanut normaalia 1 100 asiakaspaikan kapasiteettia alle puoleen, 450 henkeen.

Seinäjoen seurakunta toimii Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin suosituksen mukaan ja peruu varhaiskasvatuksen ja kouluikäisten toimintaa lukuun ottamatta kaikki yli 20 hengen tapahtumat koronaepidemian leviämisen ehkäisemiseksi lokakuun loppuun saakka.

Seurakunnan palvelut ja toiminta keskittyvät toistaiseksi sähköisiin kanaviin. Kokoontumisrajoitus vaikuttaa myös kirkollisiin toimituksiin kuten kasteisiin ja hautaan siunaamisiin. Seurakunnan palvelut ja toiminta keskittyvät toistaiseksi sähköisiin kanaviin.

Kaikissa seurakunnan tiloissa järjestettävissä kokoontumisissa on maskipakko. Tilaisuuden järjestäjä vastaa maskipakon toteutumisesta.