Kolumnit

Kolumni: Black lives matter

  • Epari

Maailman pahuuksilta tekee joskus mieli sulkea silmät, mutta nyt ei ole sen aika.

Poliisiväkivallasta syttyneet protestit jatkuvat ja leviävät Yhdysvalloissa. Minneapolisin tapahtumat ovat käynnistyneet afroamerikkalaisen George Floyd nimisen miehen kuolemasta. Ohikulkija kuvasi, kuinka poliisi kuristi pidätyksessä olleen miehen kuoliaaksi. Videon levittyä neljä poliisia on erotettu ja kuoleman tuottanutta poliisia syytetään kolmannen asteen murhasta. Tapaus ei ole valitettavasti ensimmäinen laatuaan. Rakenteellinen rasismi on vaatinut lukuisia kuolonuhreja.

Se, että meillä on mahdollisuus olla välittämättä kertoo siitä, kuinka etuoikeutettuja me olemme. Kaikki taistelevat omia taistelujaan, mutta jokaisen on kannettava kortensa kekoon rasismin vastaisuudessa. Tekosyynä ei voi myöskään käyttää sitä, että asumme Suomessa, kaukana pumpulissa piilossa poliisin väkivaltaisuuksista, sillä Suomessa esiintyy rasismia, josta etniset vähemmistöt kärsivät aina fyysisestä väkivallasta vaikkapa vaikeuteen saada asuntoa. Tutkimuksen

mukaan Suomessakin esiintyy etnistä profilointia, eli henkilö voidaan pysäyttää ihonvärin tai uskonnon perusteella. Se on laitonta ja rikkoo yksilön perusoikeuksia.

Antirasismi on rasismin vastaisuutta, jolla pyritään poistamaan rasistista ajattelua ja toimintaa. Ensimmäinen ohje, jota jokainen voi noudattaa on puuttua syrjintään. Sukulaisen rasistinen kommentti Facebookissa tai kaverin heitto ruokapöydässä on rasistinen teko. Pienenkään asian ei saa antaa mennä toisesta korvasta ulos, sillä juuri nuo vitsit ja ennakkoluulot tekevät rasismista arkipäivää vahvistaen sen syvään juurtuneita rakenteita.

Toinen tärkeä seikka on ottaa asioista selvää ja levittää tietoa. Rasismikeskustelussa termistö muuttuu ja laajenee jatkuvasti ja perässä on vaikea pysyä. On ok, että kaikkea ei tiedä, kunhan on valmis kasvattamaan tietämystään, kysymään, kyseenalaistamaan ja erityisesti kuuntelemaan. Tiedon kannalta aktiivisuus sosiaalisessa mediassa on toivottavaa. Jos sinulla on alusta ja seuraajia, käytä sitä. Jaa uutisia ja infopaketteja tilanteesta, seuraa uutisia, järjestöjen tiedotteita ja yksittäisten ihmisten postauksia.

Rasismin suhteen ei voi olla puolueeton, sillä hiljaisena hyväksyjänä annat äänen rasistille. Pienellä googlauksella löydät netistä dokumentin ”lähteitä antirasistisen toiminnan tueksi”. Sinne on koottu muun muassa artikkeleita ja podcasteja joihin tutustumalla olet ottanut hyvän askeleen kohti antirasistista toimintaa.

Unna Takalo

Kulttuurituotannon opiskelija

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

    Jaa artikkeli
    Lounaspaikka