Cityihminen eksyy usein

Marjojen ja sienien perässä metsään suunnistavat cityihmiset työllistävät poliisia ja Vapaaehtoista pelastuspalvelua eli Vapepaa. Kun piirakkavärkkien toivossa luonnon antimia keräämään lähtevät poistuvat polulta, eksymisen riski on suuri.

 

Valtakunnallisesti elo- ja syyskuu olivat Vapaaehtoiselle pelastuspalvelulle eli Vapepalle viime vuonna selvästi koko vuoden vilkkaimmat etsintäkuukaudet. Poliisi hälytti vapaaehtoiset apuun silloin 77 kertaa. Muina kuukausina avunpyyntöjä on parisenkymmentä. Sama suuntaus näkyy Etelä-Pohjanmaalla. Poliisi pyytää Pohjanmaan Vapaaehtoispalvelun apuun vuodessa kymmenkunta kertaa. Suurin osa hälytyksistä ajoittuu syksyyn.

– Katoamisia on alueella satoja, mutta poliisi hoitaa suurimman osan tapauksista itse. Kun apua tarvitaan, saamme melko helposti ja nopeasti kokoon parikymmentä henkeä. Joskus etsijöitä on paikalla yli parisataa. Varsinkin lasten katomaiset saavat väen liikkeelle, kertoo Pohjanmaan vapaaehtoisen pelastuspalvelun valmiuspäällikkö Aki Valonen.

Metsään lähtijän kannattaa pakata reppuunsa ainakin tulitikut, eväät ja vesipullo siltä varalta, että retki kestää jostakin syystä oletettua kauemman. Kaulaan ripustettava pilli on kevyt ja halpa hengenpelastaja. Pilliin jaksaa puhaltaa väsyneenäkin ja sen ääni kantaa kauas.

– Kartta ja kompassi ovat hyviä apuvälineitä, mutta niitä ei enää moni osaa käyttää. Onneksi tekniikka on tullut apuun. Matkapuhelimella voi soittaa apua melkein mistä vain, Valonen selvittää.

Mies toivoo, että jokainen kansalainen lataisi puhelimeensa 112 Suomi -mobiilisovelluksen. Kun apua soittaa sen kautta, hätäkeskukseen välittyy heti tieto avun pyytäjän olinpaikasta.

Metsään menijän kannattaa ennen lähtöään kertoa jollekin, minne on menossa ja koska on ajatellut tulla takaisin. Jos eksyy, kannattaa istua hetkeksi alas, rauhoittua ja pohtia, mistä tuli.

Eksynyt on helpompi löytää, jos hän on pukeutunut värikkäisiin vaatteisiin.

– Eksyneen kannattaa tehdä itsensä näkyväksi eikä jäädä puun alle odottelemaan. Pelolle ei saa antaa valtaa. Useimmissa tapauksissa eksynyt pääsee onnellisesti kotiin jo samana päivänä, Valonen painottaa.

 

Teksti:

Virpi Kupiainen-Ämmälä

Lue koko juttu Eparista 22.8.2018

>>>>>>> Stashed changes