Uutiset

Dogbic on kuntoilua koiran kanssa

Tea Santtila harrastaa englanninbulldogginsa Brunon kanssa Dogbiciä. Viime kesän kurssin jälkeen omatoimiharjoittelussa syntyi vielä lantionnostoliike. Kuvat ja videot Virpi Kupiainen-Ämmälä
  • Epari

Vanha koira voi oppia uusia temppuja. 8-vuotias englanninbulldoggi Bruno on siitä hyvä todiste. Dogbic on kuntoilumuoto, jota voi harrastaa eri-ikäisten, -kokoisten ja -rotuisten koirien kanssa.

On eräs liikuntalaji, jossa makupaloja saa nauttia kesken liikuntasuorituksen ja jossa se on jopa suotavaa. Dogbic on kuntoilua koiran kanssa. Ihmisen ohjauksessa koira osallistuu liikuntasuoritukseen toimien joko vastuksena lihaskuntoliikkeissä tai toisena osapuolena liikesarjan toteutuksessa. Sekä ihminen että koira hyötyvät liikkeistä. Myös kontakti ihmisen ja ihmisen parhaan ystävän välillä paranee.

Ilmajokelainen Tea Santtila ja englanninbulldoggi Bruno osallistuivat viime kesänä Dogbic-kurssille.

– Olin ihmeissäni, kun Bruno jo ensimmäisen kerran jälkeen innostui lajista ja oppi liikkeitä. Se osaa nimittäin olla myös kovapäinen.

Tällä hetkellä Etelä-Pohjanmaalla ei ole ryhmiä, joten Santtila on harjoitellut Brunon kanssa omatoimisesti. Alkaneista nivelvaivoista ei ole koiravanhuksella enää tietoakaan, kun liikunta ja vitamiinit ovat korjanneet voinnin. Makupalan voimalla uudetkin kuviot saadaan sujumaan.

– Mökillä tulee harjoiteltua enemmänkin. Ohjelmaan on tullut omiakin liikkeitä.

8-vuotias uros on niin tohkeissaan harjoituksista, että Santtila on miettinyt mahdollisuutta opiskella itse lajin ohjaajaksi. Tätä tuumatessa kaksikko keskittyy myös muihin aktiviteetteihin.

– Uusin harrastuksemme on Suomen Karva-Kaverien toiminta, jossa mukana voi olla muitakin lemmikkejä kuin koiria. Vierailemme esimerkiksi vanhainkodeissa.

Dogbicin äiti on ylivieskalainen liikunnanohjaaja Meri Satama. Hän oli aiemmin kehittänyt ratsastajien oheisharjoittelumuodon Horsebicin. Harrastamisen voi aloittaa niin pennun kuin vanhankin koiran kanssa. Liikkeitä on kaikenkokoisille koirille.

– Koiran pitää olla perusterve, hallittavissa ja rokotettu sääntöjen mukaisesti. Antoisinta työskentely on, jos koiralla on luontainen halu toimia ihmisen kanssa. Yhteistyö saa uusia ulottuvuuksia, kun esimerkiksi istu/maahan -komennot tehdään kyykyillä tai punnertaen, Satama sanoo.Dogbic on rekisteröity tavaramerkki. Liikkeet on suunniteltu niin, että harjoittelu on nousujohteista.

Ohjaajilla on valmiit tuntisuunnitelmat ja konsepti, mutta he voivat myös varioida valmiita liikkeitä ja ideoida omia. Harjoittelu noudattelee normaalin liikuntatunnin kaavaa: alkuverryttely, lihaskuntoliikkeet kaikille päälihasryhmille, loppuverryttely ja loppuvenytys.

Ohjattuja ryhmiä löytyy eri puolilta Suomea. Nyt mielessä on ulkomaanvalloitus.

– Esittelemme Urhon kanssa lajia ensi talvena koira- ja liikuntakeskuksissa Espanjassa. Etelä-Espanjassa on paljon turisteja eri maista, muun muassa Isosta-Britanniasta, joka on suuri koiramaa. Ehkä pääsemme kertomaan lajista myös sinne, Satama suunnittelee.

Teksti: Outi Rantala

Lue artikkeli 2.8.2017 Eparista.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

    Jaa artikkeli
    Lounaspaikka