E-P:n sairaanhoitopiirin nyrkki-ryhmä päätti: kasvomaskeja on käytettävä kaikissa yleisötilaisuuksissa

Koronatilanne on pahentumassa Etelä-Pohjanmaalla. Se takia Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri on päättänyt, että kasvomaskeja on käytettävä kaikissa yleisötilaisuuksissa kuten urheilu- ja kulttuuritapahtumissa ja seurakuntien tilaisuuksissa.

Asiasta päätti torstaina sairaanhoitopiirin niin sanottu nyrkki-ryhmä, johon kuuluu edustajia sairaanhoitopiiristä, alueen kolmesta terveyskeskuksesta, Terveyden ja hyvinvoinninlaitoksesta, aluehallintovirastosta ja ely-keskuksesta. Sosiaali- ja terveysministeriön kehotuksesta perustetun ryhmän työnkuvaan kuuluu esimerkiksi maakunnallisen tilannekuvan ylläpito, mahdollisten rajoitussuositusten tekeminen ja väestölle tiedottaminen. Nyrkki kokoontuu joka viikko.

Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirissä todettiin eilen kaksi uutta koronatartuntaa. Molemmat tartunnat liittyvät Lapin ruskamatkailuun. Keskiviikkona sairaanhoitopiirissä todettiin kuusi koronavirustartuntaa. Tartunnoista viisi liittyy ruskamatkailuun Ylläksellä. Ylläkseltä saatuja koronavirustartuntoja on todettu yhteensä kahdeksan. Valtaosa ruskamatkailun aikana saaduista tartunnoista ei liity toisiinsa. Tartunnan jäljitystä johtaa Lapin sairaanhoitopiiri.

Tartuntojen kokonaismäärä Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirissä on nyt 85. Sairaalahoidossa on muutamia koronaviruspotilaita. COVID-19 -näytteitä on Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirissä otettu tähän mennessä kaikkiaan 28 331. Eilen tutkittiin 416 näytettä.

Lähes kaikki tartunnat ovat peräisin maakunnan ulkopuolelta. Sairaanhoitopiiri kehottaa miettimään tarkasti matkustamista edes kotimaassa.

– Olemme sairaanhoitopiirissä erittäin huolestuneita lähialueiden kiihtyvästä tartuntatilanteesta. Maakuntana emme voi eristäytyä, mutta omilla valinnoilla voimme vaikuttaa koronatilanteen kehittymiseen maakunnassamme. Matkustaminen näyttää nyt tuovan tartuntoja maakuntaan, joten myös vapaa-ajan matkustamista tulisi tarkoin harkita. Koronatilanne Keski-Suomessa, Pirkanmaalla ja Uudenmaan alueella on edennyt kiihtymisvaiheeseen. Esimerkiksi Keski-Suomessa tapausten ilmaantuvuus on 15-kertainen Etelä-Pohjanmaahan nähden, perustelee ylilääkäri Matti Rekiaro.

Rekiaron mukaan erityisesti kiihtymisvaiheen maakuntiin matkustamista ja sieltä Etelä-Pohjanmaalle matkustamista on tarkoin harkittava. Monet tartunnat ovat lähtöisin muun muassa sukulaisvierailuista, häistä ja muista kokoontumisista.

Virpi Kupiainen-Ämmälä