Uutiset

”Elämä on lyhyt valssi” – Johannes Lahtela kirjoitti kirjan Samuli Edelmannista ja alkoholismista, josta toipuminen yhdistää miehiä

Johannes Lahtela (vas.) muistetaan Seinäjoella näyttelijänä. Samuli Edelmannin kanssa häntä yhdistää uskonto, Valamo ja alkoholismista parantuminen, mistä Lahtela on kirjoittanut tuoreen kirjan Samuli – pimeydestä valoon.
  • Epari

Kirjailija ja ortodoksikirkon pappi Johannes Lahtela muistetaan Seinäjoella kaupunginteatterin näyttelijänä. Hän oli teatterissa kiinnityksellä vuosina 2004–2007.

Nyt Lahtela on tullut esiin myös kirjailijana. Hän on juuri julkaissut pitkäaikaisesta ystävästään Samuli Edelmannista selviytymistarinan nimeltä Samuli – pimeydestä valoon.

Kirja kertoo avoimesti Edelmannin ja Lahtelan alkoholismista sekä muista riippuvuuksista ja niistä irti pääsystä. Teos on Johannes Lahtelan ensimmäinen kirjajulkaisu.

– Olemme olleet Samulin kanssa ystäviä parikymmentä vuotta. Raitistuimme samaan aikaan ja saimme apua vertaistukiryhmästä. Ohjaaja Kalle Holmberg innosti meidät kiinnostumaan ortodoksisesta uskonnosta, Lahtela kertoo.

Kirjaprojekti paljasti Lahtelalle uusia puolia Samuli Edelmannista. Julkisuuden ja kohulööppien takaa löytyy aivan toisenlainen henkilö.

– Ihmisyyden syvemmät tasot jäävät julkisuudessa piiloon. Mikä on Samulin elämän syvin merkitys? Jokaisen elämä on pyhä ja tarpeellinen, Lahtela pohtii.

– Samuli antoi minulle vapaat kädet kirjoittaa mitä halusin. Nauhoitin yhteiset keskustelumme, ja teos kiteytyi noiden tuokioiden kautta, Lahtela kertoo.

– Teoksessa pyritään löytämään ja sanoittamaan alkoholismin ydin. Alkoholismissa on kyse elämästä ja kuolemasta. Liian moni kuolee tautiin ja aiheuttaa ympäristölleen muutenkin kärsimystä, Johannes Lahtela sanoo.

Hän kertoo kirjoittaneensa Samuli Edelmannin elämästä rehellisesti ja avoimesti. Toiveena on päästä näin lukijan ihon alle.

– Samuli on vahva tulkitsija, jonka avoin tarina koskettaa lukijaa. Jos yksikin riippuvuudesta kärsivä saa kirjasta lohdun ja tekee elämässään täyskäännöksen, teos on saavuttanut tarkoituksensa, Lahtela toteaa.

– Tämä elämämme on lyhyt valssi. Kenelläkään ei ole varaa tuomita toista. Pitää kysyä, millaista on minun oma pimeyteni, Johannes Lahtela täräyttää.

Kaupunginteatterista lähdettyään Johannes Lahtela työskenteli jonkin aikaa automyyjänä Rinta-Joupilla. Pian hänet kutsuttiin töihin viestintätoimistoon Helsinkiin.

Vuonna 2009 Lahtela perusti yhdessä teatteritaiteen maisteri Ilkka Tyynelän kanssa Esiintymistaidon Akatemia Oy:n, joka on siitä lähtien työllistänyt miestä.

Yritys järjestää koulutusta, jonka tarkoituksena on esiintymis- ja vuorovaikutustaitojen kehittäminen. Akatemia uskoo, että aito läsnäolo on tuloksen tekemisen väline.

Työnsä ohessa Lahtela ryhtyi opiskelemaan ortodoksista teologiaa Itä-Suomen yliopistossa. Lahtelan pro gradu -tutkielma Voiko hengellisyys auttaa alkoholistia toipumaan? tarkastettiin vuonna 2016. Vuotta myöhemmin hän sai pappisvihkimyksen Helsingin metropoliitta Ambrosiukselta.

Johannes Lahtelan isä Markku Lahtela (1936–80) oli tunnettu kirjailija. Hänen teksteihinsä pohjautuva näytelmä Hallitsija jäi Johannes Lahtelan viimeiseksi teatterirooliksi. Se sai ensi-iltansa Seinäjoen kaupunginteatterin pikkustudiossa joulukuussa 2006.

Myös Lahtelan isoäiti Kyllikki Lahtela kirjoitti kirjoja nimellä Kyllikki Kallas. Hänen näytelmäänsä Herra puoluesihteeri esitettiin Kansallisteatterissa 1950-luvun loppupuolella. Näytelmä oli parodia, joka herätti aikanaan paljon huomiota.

Johannes Lahtela kirjoittaa parhaillaan toista kirjaansa yhdessä Anniina Holmbergin kanssa. Pyhiinvaelluskokemuksiin johdatteleva teos ilmestyy keväällä.

– Teos kertoo erilaisista pyhiinvaelluskokemuksista, kuten pyhiinvaelluksesta taiteeseen ja saunoihin, Lahtela paljastaa.

Raimo Hautanen

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

    Jaa artikkeli
    Lounaspaikka